Jessica Jones – půlka série a všechna očekávání v tahu

Před týdnem Netflix obohatil komiksový svět hrdinů v hraných filmech a seriálech o nového člena, Jessicu Jones z Hell’s Kitchen. Z vypuštěné celé první série o třinácti dílech jsme už za první polovinou a zde jsou naše postřehy.

Celý předminulý měsíc jsme byli na internetu vnadění na krátká videa zachycující schopnosti nové superhrdinky a upoutávající naši pozornost k premiéře seriálu. Krátká videa odhalující nadlidskou sílu, nízkou toleranci vůči gravitaci, ovšem vysokou toleranci vůči alkoholu. Zvednuté auto, rozbitý budík a stejně tak fasáda několika nepříjemných chlápků v baru spolu s rekordem ve skoku do výšky bez tyče. Americký streamovací internetový server Netflix ve spolupráci s Marvelem nabídl vskutku poutavá lákadla, zatím to ale vypadá, že zároveň i odhalil všechny TOP momenty Jonesové. Proč?

Nevyužitý potenciál

Protože Jessica Jones zkrátka a dobře do teď neměla co víc nabídnout, ba dokonce zklamala v očekáváních. Netflix je ze zpracování předchozího Daredevila známý tím, že reálně zobrazuje běžnou slabost ne úplně božských superhrdinů pro jejich lidskou zranitelnost, únavu. Daredevil tak kolikrát až skoro nebyl schopný vstát, schopnosti Jessicy mají ale jinou charakterovou povahu. Nadlidská síla, jejíž hranice zatím sama hrdinka neurčila, se zde kolísá už jenom při boji proti převaze několika mužů, kterým uděluje lehké kopance a rány a nakonec stejně útočníkům podléhá. S tím souvisí i její zvýšená odolnost. Jones měla ustát v komiksech dokonce kombinovaný útok Iron Mana a Visiona a také podle všeho disponuje neprůstřelností, což zde ale neplatí. Pár facek zanechá své šrámy a kulka ze zbraně rozhodně protrhne kůži. Doopravdy nezranitelný je tady jen Luke Cage.

Cage je také kapitola sama o sobě a s hlavní protagonistkou utváří podstatnou část dějové linie seriálu. Milostné pletky a temná nepřímo společná minulost ovlivněná Kilgravem je na programu každé epizody, až si skoro říkáte, aby se to už konečně jaksepatří pokazilo a my měli pokoj. No dočkáte se.

Jessica

Jessica Jones

Sympatie s ďáblem

Ve výsledku tak možná máte největší sympatie se záporákem první série a úhlavním nepřítelem Jonesové, Kilgravem. No ale doopravdy, na sympaťákovi s britským přízvukem zkrátka a dobře něco upoutá. Možná to bude ten jeho akcent, zajímavý vzhled, vytříbený vkus nebo schopnosti dalece převyšující ty Jessicy, a to sice kontrola mysli. Cokoliv si Kilgrave usmyslí a někomu řekne, to daná osoba vykoná. Hrdinka série proto také sešla z cesty dobročinnosti a dala se na alkoholismus a dráhu soukromého očka. Kilgrave ji totiž v minulosti pěkně podusil. Což vzalo za své ve formě posttraumatického stresu a vykonávání zaměstnání, při kterém se Jessica denně setkává se spodinou společnosti, ale i aristokracií a jejími přízemními touhami, na které se doplácí. Jednu, dvě skleničky nebo flašky do toho, trocha sexu s Lukem a nové dílo Netflixu dostává ty pravé temné noir grády, které seriál rozhodně znepřístupňují dětem. Škoda jenom toho nevyužitého potenciálu, ale třeba se dočkáme.

Kilgrave

Kilgrave

Za vznikem série stojí výkonná producentka Mellisa Rosenberg, která již prokázala své kvality při dílčí produkci seriálu Dexter. Jessica Jones je ale z úplně jiného těsta. Do temných vln krve, deprese, násilí a sexu se v hlavní roli ponořila Krysten Ritter. Po boku anebo spíš na opačném břehu stojí jako Kilgrave David Tennant a Luke Cagea ztvárnil Mike Colter. Ve vedlejších rolích se objevuje také například Carrie-Anne Moss jako právnička dohazující Jessice případy.

O další zážitky se podělíme příště! Co vy na to?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Největší filmové propadáky roku 2015

3 super filmy, které nikdy nevznikly