Jason Bourne se opět vrací a nebojí se rozdávat rány

Premiérová a nejspíš už vůbec poslední honba Matta Damona za ztracenou minulostí Jasona Bournea pomalu začíná okupovat kina. Nedávné ukázky tak odhalují víc a víc nápověd k tomu, jakým směrem se bude agent bez paměti tentokrát ubírat, a samozřejmě to má pořádné grády. Bourne konečně zjistí, kdo sám je, s kým má co dočinění a rozhodně nebude šetřit pěsti.

Po roce 2007, kdy si Matt Damon již potřetí zopakoval svoji nejprotřelejší roli v Bourneovu ultimátu, to pěknou dobu vypadalo, že se herec k pokračování znovu nevrátí. Sám prohlásil, že se k sérii nevrátí bez režiséra Paula Greengrasse, se kterým natočil právě Ultimátum a také Bournův mýtus, takže Bourneův odkaz se před čtyřmi lety skutečně musel obejít bez Damona a tím pádem také hlavní postavy celého pokračování. Tu nahradil Jeremy Renner s agentem speciálních jednotek Aaronem Crossem, který byl v Bourneových operacích také zapletený, ale letos se po boku legendy neukáže.

Známá dvojka opět bok po boku

Paul Greengrass byl nejspíš překvapený tím, že si studio Universal Pictures dokázalo poradit i bez něj a Damona, a po Bourneově odkazu dostal slinu na vlastní návrat a opětovné převzetí otěží k pokračování. Matt Damon samozřejmě nemohl odmítnout nabídku k zopakování role se svým oblíbeným režisérem, a tak se nám tato dvojice společně rozhodla představit naposledy pořádnou show s grandiózními zvraty a odhaleními.

Jason-Bourne1

Matt Damon se připravuje rozdat pár šlupek

Bude to honba za pomstou

K těm zcela přímě odkazují ukázky, ze kterých jsme se postupem času mohli dovědět víc a víc nápověd k tomu, o co ve velkém návratu půjde, a nyní už víme skutečně dost, četně drobných spoilerů. Jedním takovým je smrt jednoho z několika mála přátel, které Bourne kdy měl. Kulku za něj schytá Nicky Parsons hraná opětovně Julií Stiles, a to zrovna v momentě, kdy Bournea vtáhne do kola dění, kterému nyní velí nová organizace Iron Hand. Podle všeho jde o mnohem tvrdší program, než jakým byl Treadstone, který vyplivl i takového zabijáka jako Jasona Bournea. Ten bude mít nyní opravdu co dělat, aby pomstil svoji kamarádku a vůbec také zrušil Iron Hand, který mu půjde nekompromisně po krku.

2465_D033_00079R

Jones a Vikinder, která možná změní strany

Pokračování zkrášlí dámská novinka v týmu

V čele Iron Handu bude stát ředitel CIA Robert Dewy, který tak bude patrně největším padouchem filmu a tvář mu propůjčí vynikající Tommy Lee Jones. Titulové obsazení doplní Alicia Vikander, která loni zazářila v Dánské dívce a výraznou postavu ztvárnila také ve sci-fi snímku Ex Machina. V kinech se pak tato trojice otočí již 28. července, kdy si bude konkurovat rovněž s novými Krotiteli duchů a místo budou postupně předehřívat pro Sebevražedný oddíl, který dorazí jenom o týden později. Zatím se můžete podívat na poslední nejnovější ukázku, kde právě uvidíte smrt Bourneovi přítelkyně Nicky, která odstartuje peklo.

https://www.youtube.com/watch?v=ApNnmNNvW8o

Stavíte se do kina na pátého Jasona Bournea i vy?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rychle a zběsile na Kubu? To není dovolená, ale pokračování!

Vítejte v džungli, Legenda o Tarzanovi ožívá