Jakých nemocí se bojí Češi? Aktuální průzkum odhalil naše největší strašáky, i to, zda jsme na ně připraveni!

Podle průzkumu Pojišťovny České spořitelny je nejobávanější nemocí rakovina. Za ní následuje Alzheimer a mozková příhoda. Statistiky naše obavy potvrzují. Každý třetí obyvatel České republiky v průběhu svého života onemocní rakovinou a každý čtvrtý na ni zemře. Víte, jak rakovině účinně předcházet, a jste na případnou nemoc finančně připraveni? Možnosti prevence jsou větší, než si myslíte.

Nejobávanější nemocí je rakovina

Rakovina je nejobávanější nemocí pro drtivou většinu Čechů (68 %). Polovina z nás si dokonce připouští, že by jí mohli onemocnět. Realita jim dává za pravdu, onkologickým onemocnění trpí v České republice přes půl milionu lidí.

Rakovině můžete zabránit

Strach z onemocnění obvykle přichází z mylné představy, že nelze nijak ovlivnit. Účinnou prevencí však můžete zabránit více než polovině případů rakoviny. „Zdravý člověk většinou na nemoci nemyslí, o prevenci se začne zajímat, až když onemocní někdo z jeho okolí. Často se zdá, že závažná nemoc se nás netýká, jako bychom byli nedotknutelní. Nádorové onemocnění pak představuje nadlimitní psychickou zátěž, která člověka ochromí,“ vysvětluje psychoonkoložka Laura Janáčková.

30 minut pohybu a pětkrát denně zelenina a ovoce

Riziko rakoviny klesá s dostatkem každodenního pohybu, nemusíte však běhat maratony ani zvedat sto kilové činky. Každý pohyb se počítá, a i nejmenší aktivita může mít pozitivní účinek. Podle vědců dokonce ani nezáleží, v jakém věku s cvičením začnete, a stačí třicet minut denně!

Hlavní roli hrají také vitamíny a zdravá strava. Obilniny, zelenina, ovoce a fazole by měly tvořit tři čtvrtiny vašeho jídelníčku. Zbylá jedna čtvrtina může být tvořena masem a dalším jídlem bohatým na protein. Co se ovoce a zeleniny týče, denně bychom je do sebe měli dostat pětkrát. Jedna porce ovoce či zeleniny je přitom zhruba 80 gramů. V oblasti masa bychom se měli vyhnout jeho přebytečné konzumaci. Pro tělo je nejškodlivější červené maso, které bychom neměli mít na talíři více jak třikrát týdně. Přehnaná konzumace červeného masa může vést k rakovině střev.

Samozřejmostí je pak skoncování s cigaretami a omezení alkoholu. Obojí zvyšuje pravděpodobnost diagnózy o desítky procent.

infografika nemoci

Jste připraveni finančně?

Rakovina je spojená nejen se zdravotními potížemi a stresem, ale také s finančním tlakem, který leží na bedrech onkologicky nemocných pacientů. Podle průzkumu nejsou dvě třetiny Čechů na takovou situaci finančně připraveni, přičemž nemoc může snížit rodinný rozpočet až o osm tisíc korun. Češi riziko vážných nemocí podceňují, a často nemají připravený záložní plán.

Strach ze závislosti na rodině a blízkých či nedostatku financí na léčbu, stresuje téměř každého nemocného, což může zhoršit zdravotní i psychický stav pacienta. „V ordinaci se často setkávám s muži i ženami, kterým nemoc výrazně snížila životní standard. Finanční tlak a s tím související stres zhoršuje psychické i zdravotní prožívání nemoci,“ potvrzuje Laura Janáčková.

Až třetina Čechů si myslí, že finanční náklady spojené s nemocí hradí životní pojištění. Pouze 20 % lidí má sjednáno pojištění vážných nemocí v rámci životního pojištění. „I když se situace postupně lepší, aktuálně jen třetina klientů, kteří mají u nás sjednané FLEXI životní pojištění, má v rámci něj pojištění vážných nemocí,“ říká Petr Procházka z Pojišťovny České spořitelny.

Ačkoliv si je většina Čechů vědoma finančních rizik, skoro polovina z nich neví, jak by výpadek příjmů v případě onemocnění řešili. Někteří by se spoléhali na půjčku od rodiny či známých nebo by sehnali peníze jiným způsobem – například prodejem majetku, brigádou nebo by se obrátili na charitativní organizace. Pojištění léčebných výloh přitom může těžkou situaci výrazně ulehčit.

Autor: red