Jaké poklady lze nalézt na skládce? Budete se divit!

Pokud jste až dosud brali skládky odpadu jen jako místa, která jsou sice potřebná, ale jinak se jim je nejlepší vyhnout, možná budete muset svůj postoj přehodnotit. Nesmysl? Tak čtěte dále…

Skládky odpadu jako místa neužitečného bordelu?

Skládky jsou obecně považovány za smrdutá a špinavá místa, která jsou plná nepotřebného a často dokonce nebezpečného haraburdí. Občas se tam sice najde něco výjimečného, třeba nějaká ta mrtvola, nicméně to může „rajcovat“ pouze příznivce morbidity, případně zapřisáhlé nekrofily. Jenže ve výjimečných případech lze na skládce objevit skutečné poklady. Až tedy někdy budete v blízkosti takového místa, zkuste se juknout. Třeba také najedete něco, díky čemuž se stanete slavnými a všichni vás budou titulovat honosným přízviskem „hrdina skládky“. No neberte to…

Nečekané objevy na tuzemských skládkách

Pokud si myslíte, že v Česku na vás na skládkách nic zajímavého nečeká, následující případy vás přesvědčí o opaku. Tak například na skládce Suchý důl ve Zlíně bylo v roce 2014 objeveno pianino. Říkáte si, tak co, někdo prostě vyhodil nepotřebný šmejd? Omyl. Jednalo se totiž o nástroj zhruba z roku 1870, a přestože nefungoval tak úplně dokonale, jeho cena byla odhadována na minimálně 100 000 Kč! Údajně se totiž jednalo o raritu už v době výroby, což ovšem zřejmě jeho majitel, který jej vyhodil, tak úplně nevěděl a nyní si může trhat vlasy.

Ve světě umění navíc ještě můžeme zůstat a nemusíme zatím opouštět ani Českou republiku, jen se přesuneme na Broumovsko. Ve stejném roce totiž putoval na aukci do Vídně obraz Adolfa Tinzmanna z roku 1909, na kterém byl portrét císaře Františka Josefa I. Ten přitom skončil v době (ne)normalizace na skládce, kde na něj zřejmě „sra..“ nejen mouchy. Obraz byl ovšem brzy nalezen a v současné době se jeho cena odhaduje na zhruba 8 až 12 tisíc eur, tedy opět slušný balík. Skládky v ČR zkrátka a dobře nejsou jen domovem bezcenného bordelu!

Exkurz do světa: raritní filmy i vinylové desky

Éra němého filmu dnes sice kromě nadšenců už nikoho nezajímá, ale faktem je, že většina snímků z tohoto období je ztracených či definitivně zničených. Jenže občas se povede nečekaný objev. Příkladem může být nález slavného filmu Metropolis (1927), který byl v nesestříhané verzi objeven až nedávno v Argentině. Ještě zajímavější je ovšem objev jistého Mikea Granta a jeho dcery Rachel, kteří našli v regálu vyhozené skříně na skládce v anglickém Sidmouthu 100 a více let staré filmy, z nichž některé byly takřka v naprostém pořádku. Jistě, tyhle snímky už asi dnes díru do světa neudělají, do našeho výčtu však tento nález nepochybně patří.

Film vás ovšem celkově tak úplně nezajímá, za to milujete muziku? V tom případě můžete napodobit německého Dje Franka Gossnera. Ten se pravidelně vydává na africký kontinent, kde prohledává sklepy, skládky a další „navoněná“ místa. Ptáte se proč? Protože hledá staré vinylové desky, které už jinde prakticky nejsou k dostání. Tímto způsobem také objevil mnoho zapomenuté afro-hudby, kterou nyní pouští při svých vystoupeních. Posluchači přitom většinou ani nevědí, co všechno musel chudák Frank absolvovat, aby se muzika dostala k jejich sluchovým obvodům. Tomu se říká milovat hudbu a kvůli své lásce trpět!

Pozor! Nálezy na skládkách mohou i pořádně vyděsit

Pokud byste se chtěli na nějakou tu skládku skutečně vydat objevovat zapomenuté poklady, měli byste být připraveni na všechno. Na takových místech se totiž často nachází chemikálie a další ne právě bezpečné věci, ale objevit můžete také výše zmíněná lidská těla, končetiny a další roztomilosti. Navíc můžete narazit i na skutečná monstra! V Kalifornii kupříkladu zaměstnanci skládky v Riverside našli 5 a půl metrů dlouhou krajtu tmavou, což je poddruh krajty tygrovité. Had byl sice naštěstí mrtvý, ale přesto věříme, že nálezci neskončili s úplně čistým spodním prádlem. A jak se tam krajta vlastně dostala? Vzhledem k tomu, že zemřela přirozenou smrtí, tak ji zřejmě majitel vyhodil do popelnice, což tedy není právě důstojný pohřeb.

Na skládce můžete nalézt i skutečná monstra:

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

7 největších skládek odpadu světa. Poblíž byste bydlet nechtěli!

Na hledání pokladů se dá vydělat dokonce i když žádný poklad neexistuje