Jak vyčistit klávesnici, myš a monitor? Přečtěte si babské rady i profi postupy

Počítač má dnes doma snad úplně každý, od malých dětí až po seniory. Jenže aby notebook nebo PC dobře fungovaly, potřebují pravidelnou údržbu. To platí i pro klávesnici, myš a monitor.

Jak vyčistit klávesnici, myš a monitor?

Jak vyčistit klávesnici od nečistot?

Babské rady: klávesnice je opravdu špinavým místem, protože se na ní a pod jednotlivá písmenka dostávají každodenně nejrůznější nečistoty (chlupy, vlasy, prach nebo drobky). Počítač je před čištěním nejprve nutné vypnout, což platí obecně. Následně lze prach a drobečky z klávesnice vyfoukat vysavačem nebo fénem a jednotlivé klávesy jednoduše umýt hadříkem, namočeným do saponátového přípravku.

Profi čištění: výše uvedený postup sice může pomoci, není ovšem ani zdaleka dokonalý. Existuje i výrazně efektivnější řešení. V současné době si lze totiž pořídit speciální hmoty na čištění klávesnic počítačů a dalších zařízení (mobilů, ovladačů nebo joysticků). Ty stačí dostat na povrch a následně zatečou, případně musí být namačkány, mezi jednotlivá tlačítka. Na hmotu se nalepí všechny možné nečistoty, a to aniž by klávesnici poškodila nebo zanechala skvrny, protože ji lze jednoduše otřít speciálními hadříky. Některé hmoty navíc působí dezinfekčně. Na druhou stranu, mohou s některými nastat komplikace, protože se občas potrhají.

Pravidelnou údržbu potřebuje také myš

Babské rady: myš před vyčištěním určitě vypněte, což opět platí pro všechny typy čištění. Navíc dbejte na to, aby se do ní nedostala žádná tekutina, aby nedošlo k poškození. I na toto malé polohovací zařízení se během používání chytají různé nečistoty. Chcete-li myš pouze zbavit mastnoty, doporučeno bývá použít obyčejný hadřík, namočený v jaru nebo lihu, a po vyčištění utřít tekutinu vlhkým hadříkem. Pokud však budete používat prostředky na bázi alkoholu, může to mít negativní vliv na barvu myši (neobvyklé např. není její blednutí).

Profi čištění: chcete-li myš vyčistit opravdu profesionálně, vyžaduje to komplexnější přístup. K čištění povrchu použijte látku z mikrovláken nebo ještě lépe dezinfekční ubrousek a mycí prostředek na nádobí, kterého by nemělo být příliš mnoho. Myš utřete, ale ne příliš hrubě, a pak použijte suchou látku k odstranění vlhkosti. Nečistoty se mohou samozřejmě zachytit i pod kolečkem. Myš tedy otočte, s kolečkem pomalu točte, aby malé částice vypadly. Máte-li doma optickou myš, použijte navlhčený tampon a jemně očistěte čočku. U starších kuličkových myší je ovšem nutné otevřít kryt na spodní straně, vyndat kuličku a odstranit nános špíny na válečcích. Jemně vyčistit doporučujeme také kuličku (stačí suchým hadříkem).

Monitor vyžaduje opravdu správnou péči

Babské rady: monitory jsou ze všech zmíněných komponent samozřejmě nejdražší, pravidelná a hlavně správná péče je proto enormně důležitá. Rozhodně tedy monitor nečistěte toaletním papírem nebo ubrouskem, neboť by mohlo dojít k jeho poškrábání. Vynechat je rovněž nutné některé pseudorady, které říkají, že je vhodné použít chemické nebo agresivní prostředky, včetně technického lihu. Mohlo by totiž dojít k trvalému poškození obrazovky. Naopak „babská rada“, jež říká, že pokud otřete monitor aviváží, nebude na něj sedat prach, není v žádném případě nesmyslná. Na samotné čištění pak lze použít jen vlažnou vodu, nějaký jemnější prostředek na nádobí a měkčí utěrku.

Profi čištění: ať už máte doma LCD nebo plazmový monitor, při čištění se vyhněte příliš silnému tlaku. Navíc je vhodné nechat obrazovku vychladnout. Dále byste měli zbavit povrch větších nečistot, a to např. štětečkem. Kdyby na obrazovce zůstaly, mohlo by při dalším postupu dojít k jejímu poškrábání. A pak už můžete přistoupit k samotnému čištění monitoru. Čistící prostředky musí být bez alkoholu, protože takové skutečně nejsou vhodné. V obchodech se ale prodávají i speciální napuštěné utěrky, které alkohol skutečně neobsahují a navíc nezpůsobují elektrostatický náboj. K dispozici jsou navíc i soupravy čistících prostředků a houbiček, které zvládnou také silnější nečistoty. Nebudete-li však mít takové houbičky po ruce, určitě vůbec neuškodí, když použijete měkké utěrky z mikrovláken.

Pro pořádně čištění raději servis

Samozřejmě, že čištění nevyžadují pouze výše zmíněné komponenty. I když byste např. monitor měli čistit každý týden, rozhodně není od věci nechat vyčistit také další části počítače, a to alespoň jednou ročně. Čisté by měly být udržovány zejména ventilátory a chladiče, protože při jejich špatné funkčnosti by mohlo dojít k poškození některých komponent (hlavně grafického čipu). Nejste-li však v těchto činnostech příliš zkušení, rozhodně svěřte svůj počítač do rukou odborníků. Cena se totiž pohybuje jen v řádech stovek korun. Vyčištění notebooku bývá obvykle dražší než PC, nicméně byste se měli vejít mezi 200 a 600 Kč.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zápach v interiéru vozu. Co dělat, když „stromeček“ nepomůže? Jak odstranit kouř z cigaret a jak si poradit s dalšími pachy?

Hmyz, smůla a ptačí trus. Jak účinně odstranit 3 nečistoty z laku auta?