Jak snadno lze přijít o řidičák u nás i v zahraničí. Tohle všechno vás může do takové situace dostat!

Řidičský průkaz asi většina z nás ztratit nechce. Existuje ale řady možností, jak o něj přijít, aniž bychom si to v první chvíli uvědomili. Můžete se ostatně inspirovat u pirátů silnic, kteří se „vybodovali“ opravdu snadno a rychle. A někdy nemusíte ani sednout za volant.

Jak přijít o řidičský průkaz

Můžete o řidičský průkaz přijít ihned na místě?

Za jaký přestupek vám je příslušník policie oprávněn debrat řidičský průkaz?

Odborníci potvrzují, že o řidičské oprávnění na místě nikdo přijít nemůže. I tak lze o ně přijít několika způsoby. Na prvním místě v trestním nebo ve správním řízení. Na místě může být řidiči pouze řidičský průkaz zadržen, a to z důvodů přesně specifikovaných v zákonu o silničním provozu. Jedná se o tzv. předběžné opatření, kdy může policista (pouze policista, žádný strážník apod.) zadržet řidičský průkaz z důvodu podezření, že řidič zavinil dopravní nehodu, kde došlo k usmrcení nebo těžké újmě na zdraví.

Policie může řidičské oprávnění zadržet také pokud jako řidič:

  • ujedete z místa dopravní nehody, na které jste měli účast
  • byli jste při dopravní nehodě pod vlivem alkoholu
  • po dopravní nehodě jste se odmítl podrobit dechové zkoušce nebo lékařskému vyšetření (při pozitivní dechové zkoušce)
  • odmítl jste se v případě podezření na návykové látky podrobit testu
  • neměl jste při dopravní nehodě patřičné řidičské oprávnění – např. zavinil-li jste dopravní nehodu na motocyklu a máte řidičské oprávnění pouze na auto
  • řídil jste v době, kdy jste měl zákaz činnosti a neměl řidičský průkaz odevzdaný

Když vám strhnou všech 12 bodů

Dalším nebezpečím jsou body. Dvanáct trestných bodů znamená pro řidiče, že si za volant nesedne po dobu jednoho roku. V praxi tak stačí,abyste jednou předjížděl na místě, kde je to zakázáno (6 bodů), poté jel na dálnici 160 kilometrů za hodinu (3 body) a pak by byl například přistižen, že při řízení držel telefon v ruce. Po třetím prohřešku bude následovat předvolání na úřad, kde musí odevzdat řidičský průkaz.

Za vybržďování ostatních řidičů i několik let v base!

Velmi účinnou metodou, jak si nechat sebrat řidičák, představuje tzv. „Trpišovský Style“. Pokud se totiž rozhodnete vybržďovat ostatní účastníky silničního provozu, máte to jisté. Tak např. známý „pirát 2222″ přišel v roce 2012 o řidičský průkaz na sedm let. Soudci však letos uznali, že to trochu přehnali a doklad mu vrátili o dva roky dříve. Při této metodě ovšem existuje riziko, že dopadnete hůře. Vrcholní soud v Olomouci kupříkladu předloni odsoudil Christa Dimitrova Klisurova za vybržďování na šest let vězení! Pokud tedy netoužíte obléknout vězeňský mundůr, raději se do tohohle nepouštějte.

A pozor! O vybržďování se raději nepokoušejte ani na motorce, nemuseli byste skončit úplně nejlépe, jak ostatně dokazuje adept z Ruska…

Špatný technický stav vozidla

Špatně fungující světla, sjeté pneumatiky, ale třeba i poškozené čelní sklo, nefunkční brzdy či rezavá karoserie – To vše a mnoho dalšího svědčí o tom, že vám na řidičáku patrně tolik nesejde. Špatný technický stav vozidla totiž může za řadu velmi pěkných dopravních nehod, takže to muži zákona opravdu nevidí rádi. Pokud nebudete mít štěstí a vaše vozidlo selže, přičemž způsobíte dopravní nehodu, je s vámi konec. A jen doufejte, že ne definitivní.

V čem všem je možné vyjet na silnici?

Když máte pocit, že mládež má vždy zelenou

Nerespektování semaforů sice není pěkným koníčkem, nicméně o řidičák se tímto způsobem dá přijít také celkem spolehlivě. Zvlášť, když to budete dělat opakovaně. Stačí, aby vás při tom někdo viděl. Palubní kamery zatím u nás nejsou ještě tak rozšířené, což platí i o kamerách na samotných křižovatkách, přesto je to raz dva. Postačí špatně vychytat moment, kdy se budou poblíž nacházet „příslušníci zákona“. Následnou zběsilou honičkou a nějakou pěknou nehodou navíc ještě své šance, že „papíry na auto“ mít v peněžence nějakou tu dobu nebudete, mnohonásobně zvýšíte.

Policie musí být skutečně vždy poblíž!

Když přestanete platit alimenty!

Jak vidno, přijít o řidičák přímo na silnici není bez rizik, protože můžete skončit za mřížemi (v lepším případě) nebo na hřbitově. Existují ale i mnohem spolehlivější metody. Díky novele zákona, platné již několik let, může soud udělit pachateli trestného činu zanedbání povinné výživy takzvané přiměřené omezení, aby se pachatel zdržel řízení motorových vozidel. Stejně jako v případě dopravních přestupků je nutné po výzvě, v tomto případě po vynesení rozsudku, odevzdat řidičský průkaz na příslušném dopravně-správním úřadu obce s pověřenou působností. O navrácení řidičského průkazu pak musí opět rozhodnout soud.

Kdy vám mohou vzít řidičák v zahraničí

Zabavení řidičáku bývá nepříjemné už v rodné zemi, natož pak v zahraničí. Za jaké přestupky vám jeho zadržení může hrozit? A bude zákaz řízení z Německa platit i pro ČR? Pokud máte v plánu vycestovat autem do ciziny, nikdy není na škodu přečíst si o tamějších předpisech, které zde platí. Důkladně si také zjistěte požadavky na povinnou výbavu v dané zemi. Vyhnete se tak zbytečným nepříjemnostem, které by se vám mohly prodražit. Pokuty v zahraničí jsou totiž často o dost vyšší a zpravidla přísnější, než je tomu v ČR.

Nejčastější přestupky/trestné činy, za které vám může být řidičák v zahraničí zabaven, jsou podobné jako u nás. Jednoznačně vám pak bude odebrán především za řízení pod vlivem alkoholu nebo omamných a psychotropních látek nad povolenou mez a při vysokém překročení maximální rychlosti. Dále pak také při neposkytnutí první pomoci anebo v případě ujetí z místa nehody.

Zvláště v zahraničí ale pak existuje řada situací, kdy pro odebrání řidičáku stačí i přestupek, který je v ČR trestán o dost benevolentněji. Např. v Německu vám mohou zabavit ŘP na dobu jednoho měsíce kvůli jízdě na červenou a k tomu navíc i udělit pokutu ve výší až 360 euro. V Rakousku pak o průkaz můžete přijít na déle než tři měsíce v případě, pokud nedodržením dostatečného odstupu ohrožujete ostatní řidiče. A k tomu si připočtěte i pokutu v rozmezí 21 – 2180 euro.

Kdy vám mohou řídičák vrátit

V některých případech vám také mohou řidičák vrátit a odebrán bude až tehdy, kdy nabylo právní moc rozhodnutí o vašem trestním nebo správním deliktu.

Už jste určitě někdy slyšeli z médií: “On způsobil nehodu, on někoho zranil, případně zabil a pořád jezdí dál“. ALE! Dokud není o provinění člověka pravomocně rozhodnuto, tak se považuje za nevinného. V takovém případě je tedy úplně jedno, jestli vám byl ŘP zadržen nebo jestli vám řidičák vezmou až po nabytí právní moci, protože trest vás stejně nemine.

Když se prokáže nevina

Pokud by se stalo, že byste nebyli uznáni vinnými, mělo by pro vás zadržení ŘP celkem zásadní dopady. Jedná se o případy, kdy by se vedlo řízení půl nebo tři čtvrtě roku, a řidič by pak byl zproštěn obvinění. Proto je v některých případech lepší, když ŘP není zadržen.

Tohle se ale netýká alkoholu, ale například o podezření ze zavinění nehody s ublížením na zdraví. Například u dopravní nehody s těžkým zraněním, se může třeba po tři čtvrtě roce prokázat, že byl řidič nevinen, protože byla na vině technická závada. Policie tak musí na místě postupovat velmi obezřetně, aby někomu zbytečně nebyla odebrána práva řidiče. Ať se to někomu líbí nebo ne.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Používáte v autě mobil? Podle fyziky děláte velkou chybu!

JAK BOURAJÍ LUXUSNÍ AUTA? KDYŽ JE ŘIDIČ IDIOT, JE TO ZAJÍMAVÁ PODÍVANÁ!