Jak pečovat o pleť v zimě, aby byla jako prdelka? Pánové učte se!

Víme, že zima za chvilku skončí, přesto si dovolujeme připomenout, jak byste měli o sebe v tomto období pečovat, aby vaše pleť byla na jaře a v létě, až budete balit zase roštěnky, pěkná a hebká jako dětská prdelka. Takže jdeme na to. Alespoň základ byste měli dodržovat. A ne, nedělají to jen buzeranti.

Pěkná pleť

Každé roční období má svoje specifika a zima a chlad jsou pro kůži velkou zátěží. Pokud hcete mít pokožku jemnou a zdravou, měli byste tomu přizpůsobit i momentální péči.

Ať jsou mrazy nebo jen teploty kolem nuly, je pokožka vystavena vlivům, které jí vysloveně škodí. Nejohroženějšími partiemi jsou přitom logicky obličej a ruce. Muži jsou všeobecně známí tím, že se o sebe starají méně než ženy, i když nutno přiznat, že se to s přibývajícími letopočty mění. Přesto si troufáme tvrdit, že jen málokterý z nás nosí důsledně v zimě rukavice, aby své ruce chránil, tedy mimo horský rajon. V zimě přitom nejde jen o ochranu pleti jako takovou, ale hlavně o náhlé změny teplot, které uškodí vaší pokožce nejvíc. Jestli si říkáte, že na to „sere bílej tesák“, pak by vás mohly přesvědčit tyhle varovné signály. Co se vám stane? Projevy jsou nejen nehezké na pohled, ale mnohdy i dost nepříjemné.

V zimě dochází k přesušování pleti, což se projevuje odlupováním svrchní vrstvy pokožky. Pleť často nebývá rovnoměrně zbarvená, často se na ní hojně objevují červené skvrny. Tohle na sobě dokáže zpozorovat i úplný laik.

Co dělat?

  1. Alespoň minimální péči o pleť na rukou i obličeji zajistíte použitím speciálních krémů. Vzhledem k tomu, že jde o zimní období, je třeba zvolit výživné krémy určené přímo pro zimní období. Obsahují navíc UV filtr, což se hodí nejen při cíleném opalování. V zimě se rozhodně můžete na sluníčku spálit stejně jako v létě. A to nehovoříme pouze o pobytu na horách, kde jsou krémy s UV filtrem naprostou nutností.
  2. V zimním období by se neměly používat ani přípravky s alkoholem, které pleť ještě více vysuší. Máte-li mastnější pleť a chcete redukovat uhry a další svinstvo, na čas svou čistící vodu vyměňte třeba za bezalkoholovou.
  3. Ruce je třeba krémovat mnohem častěji než normálně. Pokud jste ještě s krémem nezačali, určitě začněte. Jak si vybrat ten vhodný, vám poradí v drogerii.
  4. Na suchou a popraskanou kůži na rukách existují speciální přípravky a mnohdy běžný krém na ruce nestačí. Určitě se na to nevykašlete. A pozor – reklama není přitom rozhodující. Vsadit můžete na krémy založené na přírodní bázi, těmi nic nezkazíte. A teď bacha – podobně jsou na tom i přípravky určené dětem, které mají tu nejcitlivější pokožku. Dětský olejíček je, i když to zní dost ujetě, dobrá volba. Tak se tomu nebraňte!
  5. Ozdravná kúra ještě nikomu neublížila. A fakt teď nemyslíme kúru, co si dáváte ve fitku. Zkuste si dvakrát týdně večer udělat čas i na své ruce. Jemným peelingem či kartáčkem z nich odstraňte zrohovatělou kůži, a pak naneste větší vrstvu výživného krému na ruce. Změnu uvidíte ihned.
  6. Nezapomeňte ani na ochranu zevnitř. Ani teď nemáme na mysli alkoholovou vzpruhu, na kterou určitě máte chuť vždycky. Měli jsme na mysli vitamíny. Sáhněte především po áčku, céčku a éčku. V lékárně vám poradí, co dalšího pro sebe ještě můžete udělat, aby vaše pokožka na obličeji a rukách byla stále svěží.
  7. V neposlední řadě dodržujte řádný pitný režim. A jsme zase u toho – pivko se nepočítá, alkoholové seance taky ne. Zkuste víc vody. A na chvilku vysaďte kafe. Budete vidět, co to s váma udělá.

Nechceme z vás dělat žádné primadony, ale věřte pánové, že jakákoli péče se vám jednou v dobrém vrátí. A to ženské umí ocenit!

Autor: Redakce