Jak osvěžit pameť? Jednoduchý trik fakt zabírá!

Kdo by dneska nezapomínal, když všichni máme tolik práce!? Potřebujete si i vy vybavit nějakou důležitou věc, která se vám z hlavy snad dočista vykouřila? Zavřete oči. Tohle probudí paměť jako máloco!

Jak si osvěžit paměť?

Proč si dělat servítky? Ani náhodou! Odpradávna to funguje tak, že muž si pamatuje jen věci, které si pamatovat chce. Proto snad nikoho nemohlo rozhodit (kromě manželek), když vědecká a technologická univerzita v norském Trondheimu přišla s tím, že muži zapomínají víc než ženy. A to je jako tajemství? Tvl, od kdy?

Mohou za to geny? Vůbec ne!

Výzkumníci sice oslovili 48 000 lidí, ale kdyby se zeptali nás, my bychom jim to řekli hned (a stačil by nám na to selský rozum). Prostě výročí, svátky, narozeniny a další nesmysly nepatří mezi informace, které chlap k životu nutně potřebuje, a proto si je neukládá – a ani na ně nechce myslet a nechce si je připomínat.

Přiznejme si, že když dojde k situaci, že z tý svojí mozkovny musíte něco vylovit, většinou je to ve spojitosti s prací. „Kdy jsem řešil tu věc s dodavatelem? Bylo to v březnu nebo dubnu?“ Pokud informace uložená na mozkovém disku nejde spustit, a vy se nedej bože snad i trápíte, použijte prostý trik. Zavřete oči.

Studie vědců z anglické univerzity v Surrey, kterou publikoval odborný časopis Právní a kriminologická psychologie, jasně dokládá, že toto malé gesto osvěžuje mysl! Chcete důkaz?

Jako při sexu…

178 účastníků se podrobilo dvěma testům. V tom prvním se všichni podívali na film, ve kterém elektrikář přijíždí k nějakému domu, vstupuje dovnitř, obhlédne si terén a ukradne pár věcí.

Po ukončení snímku byli dobrovolníci rozděleni do skupin, přičemž jedna měla na otázky týkající se filmu odpovídat se zavřenýma očima, ta druhá s otevřenýma. Vědci se ptali, co měl elektrikář na kapotě auta, co si z domu odnesl a podobně. Skupina se zavřenýma očima byla v odpovědích o 23 % úspěšnější. Náhoda? Asi ne.

Druhé kolo mělo obdobný průměr. Klip o rekonstrukci vloupání do domu staršího muže, který na zloděje zaútočil, prokázal to samé. Slepejši odpovídali lépe. A proč vlastně? Pokud člověk zavře oči, vybavuje si situace lépe a snáze si připomíná zvukové a vizuální detaily.

Proč by to měl dělat každý?

Doktor Robert Nash z výše zmíněné univerzity navíc poznamenal, že respondenti se zavřenýma očima se cítili pohodlněji a klidněji než ti ostatní, takže až zase příště nebudete vědět, co a jak, zastavte se, dejte si pauzu, přivřete klapky a nechte šéfika, ať se klidně vynadává, protože vy máte důležitý úkol.

V téhle chvilce poezie třeba přijdete i na to, že jeho žena loni na vánočním večírku vykuřovala jednoho obchodního partnera. Nebude se vám to hodit, až zase bude prudit? Jisté vzpomínky zahrabané tam uvnitř mají cenu zlata…

Autor: Daniel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Peněženka v bezpečí? Stačí tenhle fígl!

I tyhle šílenosti můžete dostat z lásky. Třeba k Valentýnu.