Jak bezpečně zacházet s pyrotechnikou? Těchto 9 rad se vám bude hodit!

Silvestr? Pro jednoho nuda u televize, pro druhého šance, jak se o půlnoci vyřádit. Taky nakupujete zásoby pyrotechniky na poslední noc v roce? Tak to musíte vědět, co se dělo loni, a jak se o tyhle věci nerozbít.

Každý rok je to stejné. Policie České republiky varuje, že neopatrná manipulace se zdánlivě neškodnou zábavní pyrotechnikou může mít nepříjemné, někdy i fatální následky. Všichni by se měli i v případě na oko neškodných silvestrovských radostí řídit základními bezpečnostními pravidly. Aby uchránili nejen majetek svůj i sousedův, ale hlavně zdraví všech přihlížejících. Co PČR na svých stránkách doporučuje? Tohle si napište na čelo!

  1. Zábavní pyrotechniku nakupujte nejlépe ve specializované prodejně. (Vyhněte se tržištím a venkovním stánkům. Toto zboží většinou podléhá důsledkům nesprávného skladování, nebo je ilegální.) Již zakoupenou pyrotechniku skladujte v chladu, nikoli však ve vlhku, to by mohlo mít vliv na její správnou funkčnost a bezpečnost. (Podmáčené sklepy tedy nejsou tím pravým ořechovým.)
  2. S pyrotechnikou nemanipulujte v opilosti, mohlo by to přinést nepříjemné následky nejen vám, ale i vašemu okolí. (Nemá cenu hrát si poslední den v roce na dvorního šaška. Pokud máte v sobě větší než malé množství kořalky, radši se odpalování vzdejte, vaše reflexy nebudou nejbystřejší.)
  3. Čtěte! Při používání pyrotechnických výrobků se důsledně řiďte návodem, který musí být v českém jazyce. (Schválené výrobky nesou označení CE, tedy „Conformité Européenne“ a mají přiložen návod k bezpečnému použití.) Dodržujte přitom doporučené vzdálenosti od objektů, lidí a zvířat. (Pálit něco ve škvíře mezi paneláky fakt není ten nejlepší nápad, co vás napadl.)
  4. Nic není stoprocentní. Pamatujte na to, že pyrotechnika vás může kdykoliv zradit, proto ji nikdy neodpalujte tak zvaně z ruky, ale umístěte ji do bezpečného prostoru, nejlépe na pevnou, vodorovnou plochu. Nad odpalovaný předmět se nikdy nenahýbejte, takovéto nevhodné jednání už způsobilo v minulosti nejeden zbytečný úraz! (No jo, jezinky z pohádky o Smolíčkovi taky slibovaly, že jen dva prstíčky strčí. Nevěřte nikomu a ničemu!)
  5. V případě, že nedojde k okamžité aktivitě, nepřibližujte se k výbušnému předmětu hned, ale vyčkejte alespoň 10 minut. Opět tak můžete zabránit nepříjemnému úrazu při zpožděném odpálení. Pro všechny případy není od věci mít na místě připraveny prostředky k uhašení ohně a také vodu, ve které byste mohli použitý výrobek rozmočit. Vhodné je též použití ochranných pomůcek, jako jsou například brýle či rukavice.
  6. Pyrotechniku neodpalujte sami. Je vhodné, aby byla ve vaší blízkosti osoba, která by Vám v případě zranění byla schopná přivolat rychlou pomoc. (Nebo aspoň mobil.)
  7. O tom, jak se vhodně chovat na místě, kde je odpalována zábavní pyrotechnika, anebo jak například správně přistupovat k nálezům zbytků použité pyrotechniky, poučte i své děti. V minulosti došlo k úrazům, kdy právě ony ze zvědavosti manipulovaly se zábavní pyrotechnikou a utrpěly tak vážné popáleniny.
  8. V žádném případě se nepokoušejte vyrábět výbušné předměty podomácku. Manipulace s nimi je velmi nebezpečná a v minulosti způsobila nejeden fatální úraz. Při použití takového předmětu navíc myslete na to, že se můžete dopustit trestného činu nedovoleného ozbrojování, popřípadě i obecné ohrožení.
  9. Pokud byste narazili na nějaký podezřelý předmět neznámého původu, výbušninu, nevybuchlou munici, v žádném případě s nimi nemanipulujte, ale nález okamžitě oznamte Policii ČR na linku 158.

Myslíte, že je to sranda? Takhle to vypadalo loni! Prvních šest hodin nového roku 2015 jednotky hasičů zasahovaly u 136 událostí: 9 dopravních nehod, 21 technického zásahu a u 92 požárů. Dlouhodobý denní průměr počtu požárů byl během prvních šesti hodin nového roku překročen o 80 %. A pokud chcete vidět, kam přesně se lidstvo řítí, pusťte si tohle video. Napadlo by vás dávat si rachejtli do řiti?

https://youtu.be/3bqOX28d2To

Autor: Merlin

Zdroj: www.policie.cz, www.pozary.cz

A co letos budete odpalovat vy? Nebo na Silvestr kašlete?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: