Injekční steroidy. Co se stane, když se „netrefíte“?

Tak kámo – aby bylo jasno. Tohle není návod, jak si jít dát dávku steráčů, ale varování, když si nedáš říct a jdeš do toho bezmyšlenkovitě. Co hrozí, když to uděláš špatně?

Steroidy injekce

Prvně si něco vyjasníme. Existují dvě hlavní metody aplikace steroidů: orální a injekční. I když se ta první varianta zdá schůdnější (alespoň pro odpůrce injekcí a srágory), ta druhá varianta je  bezpečnější než orální. Proč?

Orální steroidy seženete v tabletách nebo kapslích. Jednoduše je zhltnete a zapijete. Lékaři i sportovci se shodují na tom, že orální steroidy zatěžují játra mnohem víc, než injekční formy. Ve větším množství zůstávají totiž v játrech. Protože musí, chca nechca, projít zažívacím traktem, je většina dávky v tahu ještě před tím, než se dostane do krevního oběhu. Při průchodu játrama se deaktivuje další část účinné látky. To znamená jediné: že orální steroidy musíte konzumovat ve větších dávkách, abyste dosáhli stejného účinku jako při injekčním podání. A pak jsou tu vedlejší účinky: nejčastěji nevolnost, bolesti hlavy a pocit plnosti střev.

Injekční steroidy si do těla vpravíte pomocí dlouhé hypodermální jehly. Účinná látka se píchá do svalů a ne do žíly! Většina maníků dává přednost aplikaci do boku nebo stehna. Stehno je navíc mnohem přístupnější a jde o poměrně velkou část těla. Na druhou stranu injekce do oblasti boku míň bolí, protože v nich není tolik nervových zakončení. To je ovšem vykompenzovaný tím, že se do boku injekce mnohem hůř aplikuje. To aby si člověk fakt vybral. Většina chlápků si píchá steráče raději do boku s pomocí druhé osoby.

A co teda to riziko?

AIDS, hepatitida a další svinstva

Nebezpečí na nás číhá na každým kroku. Takže i tady. Možná se budete divit, ale riziko spočívá víc v samotný aplikaci než účinku látky. Kdykoliv narušíte vrchní část pokožky, vystavujete svoje tělo invazi bakterií a mikroorganismů. Kůže je lajcky řečeno první linií naší ochrany vůči čemukoli nebezpečnýmu. A jakékoli narušení umožní těmhle svinstvům vstupovat do těla. Zásadou číslo jedna je tedy použití sterilní a čisté jehly, jinak si koledujete o pořádnej malér. Jehla je navíc jednorázová! Ne aby vás napadlo půjčit si jehlu od kámoše, i když s ním sdílíte všechno včetně skříňky na cvičení a přítelkyně. AIDS nebo hepatitida přece není vaše novoroční předsevzetí. Nebo ano?

Bacha na otravu

Dalším rizikem je možnost otravy.  Vlastně jde o reakci na určité částečky – například vlákna bavlny apod., které se dostaly do krevního oběhu ze stříkačky nebo injekční jehly. Jak poznáte, že se tohle stalo? Během dvou až čtyř hodin začnete pravděpodobně trpět obrovskýma svalovýma křečema, začnete se hodně potit (studený pot) a bude vám pěkně šoufl.Když bude štěstí stát na vaší straně, po dvou až třech hodinách budete zase v cajku. Může to ale vygradovat až ztrátou vědomí a komatem.

Ne do tepny nebo žíly!

Velkej průser je, když si omylem napíchnete tepnu nebo žílu. Jestli se to stane, tak rychle místo stáhněte, nohu zvedněte do vejšky a zavolejte si záchranku. Jasný, není to zrovna fajn přiznat, že berete steráče, ale furt lepší než zemřít, ne?

Poškození nervu

Říká vám něco pojem nervový systém? Jo to je ten, kterej umožní pohyb svalů. Když se do něj trefíte jehlou, zažijete doooost nepříjemnou a intenzivní bolest. Někdy ale může dojít i k poškození nervu. a to se těšte. Čeká na vás proces degenerace, nebo hůř – můžete ochrnout na celou nohu.

Suma sumárum – jestli jste se přeci jen rozhodli brát anabolické steroidy injekčně, měl by vás někdo učenej proškolit, jak si správně píchnout jehlu – doktor nebo sestra. A pak už svoje udělá praxe.

Tak bacha frajeři, jo! Je to fakt jen pro pořádný a zkušený chlapy. V opačným případě se na to raději vykašlete! Známe i jiný adrenalinový sporty.

Autor: Rambo Vazbič

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Na tohle se ve fitku vykašli

Top 13 smrtících hlášek z fitka