Infekce močových cest u mužů. Co všechno za ni může? Jak z toho ven a jak se chránit, aby vás vůbec nepotkala? A jak je to s močením po sexu?

Krev v mušli? Bolesti v dolní části zad či břišní diskomfort? Pravděpodobně vám na krk dýchá infekce močových cest! Můžete si za ni sami? Záleží na životním stylu i práci. Sáhněte si do svědomí!

infekce močových cest u mužů

Pokud jde o infekci močových cest, záleží na pohlaví. Věci totiž fungují odlišně, pokud máte v rozkroku pochvu nebo naopak penis. Je jasné, že podobné zdravotní neduhy trápí spíš ženy, ve skutečnosti se s infekcí potká asi tak jedna z pěti. Muži jsou v tomhle směru klidnější, neboť v mladém věku se na močák trpí málokdy, nicméně riziko vývoje infekce rapidně stoupá po dosažení věku 50 let. Nikdy však neříkejte nikdy.

Bakterii E.coli či běžnější Escherichii coli, která zodpovídá za víc než 80 procent typů zánětů je totiž jedno, kdy a koho navštíví. A propos, víte vůbec, které faktory k něčemu tak bolestivému a nepříjemnému přispívají?

Když si za problémy (ne)můžete sami

Jedna z mnoha příčin? Zvětšená prostata! Kvůli ní nejste schopni naplno vyprázdnit močový měchýř. Časem se tak nahromadí „zbytková moč“, která působí jako živná půda pro bakterie. Ty se pochopitelně množí. Na vině jsou však i problémy s ledvinami. Kupříkladu takové ledvinové kameny taktéž směle zabraňují úplnému vyprazdňování močového měchýře, takže platí stejný zákon. Stojatá moč rovná se VIP večírek bakterií.

Cévky, nutná vyšetření i léky

A znáte tu starou dobrou poučku, která praví, že jakmile jdete k lékaři, shledá na vás asi tak milion zdravotních neduhů, i když vám ve skutečnosti nic není? No tak to asi nebudete překvapení, pokud po odborném vyšetření malou kamerou nebo urologickou cévkou shledáte, že něco není v pořádku.

Podle všeho i podávání látek a léků, vyplachování či vyprazdňování tělesných dutin, může přispět k tomu, že na záchodě trpíte jako pes, respektive máte klín v jednom ohni a možná byste byli i radši, kdyby někdo mačetou ukončil vaše trápení.

Koktejl s příchutí Bloody Mary

Někteří muži totiž trpí neustálým nutkáním na malou, jejich moč je zakalená, krvavá a celkově zapáchá. Často se také objevují bolesti v dolní části zad a bolesti břicha. Jeden symptom je však obvykle specifický úplně pro všechny – tekutina, která se vylučuje z penisu. Jak je tohle možné?

Pokud netrpíte na zvětšenou prostatu ani ledvinové kameny, v poslední době jste nepodstoupili žádné urologické vyšetření a jste si jisti, že na vašem pevném zdraví by mohli postavit celou státní ústavu, je příčina v oslabeném imunitním systému, který je kromě jiného dost ovlivňován i stresem! Tělo je pak náchylnější k nemocem všeho druhu. Takže ano, jste-li pod dlouhodobým tlakem, můžete k infekci močových cest přijít celkem snadno. Stačí se třeba zpotit v posilovně a prochladnout.

Jak se hodit do pohody?

Lékaře okamžitě vyhledejte, pokud se k výtoku z penisu přidá i nevolnost, horečka nebo zimnice. Ale ani tak s návštěvou ordinace neotálejte, dostanete totiž antibiotika, která obvykle zajistí úlevu od všech příznaků, a to tak do sedmi dnů od zahájení léčby. (Není to však pravidlem, některé bakterie jsou totiž odolnější než ty druhé.)

Stará známá pravda o močení po sexu

Pro podporu léčby (i té bez chemických pilulí) je v každém případě vhodné dostatečně pít (ne pivo, vodu). Hydratace organismu a močení pomáhají vyplavovat nezvané návštěvníky. Pro příště si pamatujte, že chybu neuděláte, pokud si pravidelně začnete čistit oblast pod předkožkou, pokud nejste obřezáni. Hygiena je přitom důležitá nejen před a po sexu! Mimochodem, močit choďte až „po“, pokud jste schopní. Vyprazdňování působí jako určitá forma dezinfekce a ochrany.

Jednou za čas taky zajděte na vyšetření prostaty, v práci se tolik nenervujte a neposlední řadě se nebojte vyšetření. V případě neléčené infekce močových cest si můžete zadělat na infekci prostaty nebo otoky žláz.

A co vy, už infekci močových cest máte za sebou?

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vědci prokázali, že domácí prach může za ukládání tuku v těle! Prach může narušit metabolické zdraví u všech členů rodiny

Zásadní faktory, kvůli kterým se v práci tolik stresujete. Stojí vám ty nervy za to? Prvním krokem k nápravě je uvědomění!