I dovolenou s dětmi si můžete užít

Prvním červencovým dnem začínají dva měsíce letních prázdnin. Chcete vyrazit někam k moři, ale co s dětmi? Nedělejte si s tím hlavu a užijte si společně nezapomenutelnou dovolenou někde v zahraničí. Jak na to?

Splňte si sen

Toužíte navštívit španělské ostrovy, Turecko, exotické destinace Ras Al Khaimah nebo Dubaj ve Spojených arabských emirátech, ale kvůli daleké cestě s dětmi se raději rozhodnete jet na Máchovo jezero? Možná budete překvapeni, kolik cestovních kanceláří dnes nabízí ubytovaní přímo ušité na míru rodinám. Vzdálenost není žádnou překážkou, i když cestujete s dětmi nízkého věku. Rozhodnutí, kam se podívat, je jen na vás. Pokud se svěříte do rukou odborníků v cestovních kancelářích nebo agenturách, můžete si být jisti, že vše zařídí a nebudete se muset zbytečně stresovat rezervacemi hotelů nebo výběrem nejvýhodnějších letenek. Postaráte se pak s čistou hlavou o přípravu svých ratolestí na cestu. Pokud ale jste organizační typ, v plánování se meze nekladou. Dovolenou všem rodičům zpříjemní rodinné hotely s programy pro děti, třeba u CK Fischer se díky klubu Funtazie s bohatými animačními programy vaše dítka zabaví v průběhu celého pobytu.

Rychle a bezpečně

Kdo by z mládí neznal dlouhé cesty k moři v autě bez klimatizace a se sourozencem, který se neustále roztahoval. Ani rodiče jistě nezapomněli na hádky dětí na zadních sedadlech a ukrutné horko v kombinaci se serpentýnami. To teď snadno změníte, zakoupíte-li si zájezd, ve kterém máte také letenky za výhodnou cenu. Létání není jen pohodlnější, ale i rychlejší. Děcka pak snášejí cestování na větší vzdálenost mnohem lépe.

„Letadlo je nejjednodušším a nejrychlejším způsobem dopravy a doporučuje se právě pro rodiny s dětmi. Letiště jsou klimatizována, takže menší děti nejsou vystaveny vysokým teplotám a nehrozí přehřátí organismu. V tamních obchodech jim rodiče snadno zajistí příjem tekutin,“ uvádí Jan Bezděk, tiskový mluvčí CK Fischer. Pokud dáte přednost přepravě autem nebo vlakem, vyrazte nejlépe na noc, kdy budou mít děti přirozenou potřebu spát. Můžete zkusit cestu nanečisto po Čechách, abyste zjistili, jak vaše děcka cestování snáší.

V letadle připraveni na všechno

Pokud děti nikdy neletěly, budou jistě fascinovány. Dávejte na ně pozor už na letišti, kde se pohybuje velké množství lidí a dítka se mezi nimi ztratí raz dva. Cestování letadlem si doma jen tak nenazkoušíte, je ale dobré se trochu připravit. S dětmi o letu mluvte, popište, jak to bude probíhat a zůstaňte pozitivní, aby se nebály. Předem se můžete informovat u letecké společnosti, jaké mají podmínky případné přepravy kočárků. U starších děcek není svačina problém, máte-li však v batohu přesnídávku nebo jinou tekutou stravu, očekávejte, že budete při letištní kontrole vyzváni, aby ji váš pacholek ochutnal.

Kojenci by měli být při vzlétnutí a přistání vzhůru. Zpříjemnit jim ho můžete kojením, což pomůže zabránit zalehnutí uší. Větším dětem dejte bonbon nebo žvýkačku. Na tlak v uších lze vyzkoušet jednoduchá finta, rukou zacpat nos a jemně fouknout do nosu. Někdy postačí předsunout spodní čelist před vrchní a je „odlehnuto“. Během letu se projděte, aby se dítě trochu protáhlo a chvilku zabavilo něčím jiným. V mnoha letadlech jsou nainstalovány interaktivní obrazovky, na kterých se dají hrát hry, koukat na pohádky nebo kreslit. Nic také nezkazíte, když dětem pustíte něco do uší.

Nezapomeňte hračku

Určitě máte jasnou představu, co váš prcek potřebuje. Neměli byste zapomenout na nějakou tu hračku, kterou má rád. Dobré je mít po ruce vlhčené ubrousky, lehkou deku a polštářek. Samozřejmostí je svačina a lahev s vodou na doplnění tekutin. S těmi sice letištní kontrolou neprojdete, ale pokud s sebou vezmete prázdnou lahev, za kontrolou lze voda doplnit a vzít do letadla.

Vzduch v letadle vysušuje nosní sliznici, takže případně přibalte dětské kapky do nosu. Myslete také na možné nevolnosti, které mohou nastat při turbulencích. Obecně platí, že pokud budete dobře naladěni vy, pak budou v pohodě i děti. Nezbývá nic než si pořádně užít chvíle se svou rodinou a získat nové společné zážitky!

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

6 skutečných paláců, ve kterých můžete zůstat. Pecka!

Exotiky se nebojte! Připravte se na ni podle našeho manuálu