Hudba. Co si pustit při plánování sebevraždy?

Hudba. Motivuje při sportovním výkonu, přidává důraz různým situacím, připravuje na sex, ovlivňuje emoce. Bohužel i v tom negativním. Budete se po poslechu songů cítit líp? To záleží, jestli máte vaginu nebo penis. Na pohlaví totiž v tomhle záleží! Jo a znáte nejvíc depresivní song všech dob?

Ve fitku, při běhání, vlastně kdekoli je hudba přirozenou součástí fyzické aktivity i oddechových chvil. Kdo by to byl řekl, že může i uškodit? No vážně!

To, že chytlavé songy nepodporují jenom dobrou náladu, potvrdili vědci z finské univerzity Aalto, kteří sledovali mozkovou aktivitu aktivitu v mediální prefrontální kůře (mPFC). Jejich závěry jsou víc než šokující.

Co děláš? Ále, jdu si hodit mašli!

Zjistili, že když ženy poslouchaly hudbu s cílem zbavit se negativních pocitů, očekávaný účinek se nedostavil. Neurotismus, rozčarování, depka jako vyšitá. A rozhodně ne jenom u roštěnek.

Bohužel i pánové si připadali ještě hůř než před tím – a byli psychicky rozmačkaní jak zralé rajče na dně báglu. Během porovnání obou pohlaví dokonce vyšlo najevo, že poslouchání hudby v ne zrovna příznivém psychickém rozpoložení překvapivě působí hůř právě na muže.

Když teda depka, tak jen pozitivně nabušený playlist, který nenutí k přemítání o nesmrtelnosti brouka. Na něm totiž hodně záleží. (Justin Bieber je průšvih sám o sobě.) Pakliže dodržíte tento nepsaný zákon, můžete z hudby naopak těžit.

Víc nervozity i neurotismu. Jak to?

„Tyto výsledky ukazují souvislost mezi hudebními styly a aktivací mPFC, což by mohlo znamenat, že některé poslechové styly mají dlouhodobý vliv na mozek,“ uvedla vedoucí autorka studie Elvira Brattico s povzbuzením, že pakliže chceme svoji psychiku trochu srovnat, máme dlouhodobě poslouchat jen písně, které nám dělají opravdu dobře (písně osobně spojované pouze s příjemnými vzpomínkami). Pak je to lepší než kilo koksu!

Hudební farmakologie na vzestupu

Prý to ve výsledku může změnit naprogramování našeho mozku, který začne uvažovat pozitivněji (bude zpracovávat nezdravé návyky myšlení).

Tak tohle je myšlenka, nad kterou jásají všichni muzikoterapeuti, kteří se odvolávají na nejstarší zmínky o spojení hudby a medicíny pocházející ze Starého zákona. David totiž léčil hrou na harfu deprese krále Saula. Ale to už je dávno.

Dnes se ví, že ta správná hudba ovlivňuje krevní tlak, srdeční rytmus, dýchání, motoriku, snižuje bolest a funguje jako emoční ventil. Takže pokud se chcete topit v žalu, nebo plánujete sebevraždu, určitě si pusťte tohle…

10 nejsmutnějších písní podle britského fyziologa Harryho Witchela

10. Radiohead – Fake Plastic Tree

9. James Blunt – Goodbye My Lover

8. Christina Aguilera – Beautiful

7. Elvis Presley – Are You Lonesome Tonight?

6. Will Young – Leave Right Now

5. Sinead O´Connor – Nothing Compares 2 U

4. Whitney Houston – I Will Always Love You

3. Elton John – Sorry Seems To Be The Hardest Word

2. Robbie Williams – Angels

1. The Verve – The Drugs Don´t Work (Nejdepresivnější song všech dob.)

Víte, že….

V Čechách fungují workshopy muzikoterapie, které jsou určené nejen pedagogům, hudebníkům či psychologům, ale i zájemcům dychtícím po tom, jak spojení duševního zdraví a hudby funguje. Máte-li zájem dozvědět se víc, využijte zimní večery k něčemu užitečnému.

Autor: John McClane

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hudební objev roku. Ten umí na všechno

Písní proti terorismu. Kéž by to pomohlo