Hrajte hry – dostanete se na další level

Ne, nezbláznili jsme se. Podle řady studií počítačové a konzolové hry opravdu nabízejí některé měřitelné přínosy. Kupodivu jich přitom není nijak málo! Oč jde? Budete se divit!

Paříme hry

Jedním z poměrně logických benefitů paření je skutečnost, že hry (simulace a obecně interaktivní výukové materiály působící simultánně na vícero smyslů) představují výrazně efektivnější způsob memorování a učení. Ze závěrů studie Federace amerických vědců vyplývá, že zatímco z čtených materiálů si studenti dokáží v paměti uchovat pouhý základ informací (zhruba 10 % z přečteného), při využití interaktivních počítačových simulací těm samým elévům v hlavě zůstalo až 90 % prezentovaných informací.

Působí antistresově a zlepšují zrak

Druhá hojně citovaná studie dospěla také k zajímavým výsledkům, podle nichž hraní her snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu v krvi a to v průměru o 17 %. Nejlepších výsledků vědci dosáhli, když zkoumaným nechali zahrát logickou hru Bejeweled. Fyzicky měřitelná hladina stresu pak spadla o více než polovinu (54 %).

Další zjištění týkající se pozitivních účinků hraní na zrak bereme s trochou rezervy. Podle této teorie může denní několikahodinové hraní akčních her zlepšit přesnost výsledků během měření zraku (taková ta tabulka, na níž je změť odshora dolů se zmenšujících písmen, která s rukou přes jedno oko předčítáte očnímu lékaři). Podle této teorie by měl autor tohohle článku mít přinejmenším rentgenové vidění – ujišťuji vás, že to nemám.

Reakční doba, vztahy a IQ

Co dál? Chcete víc argumentů pro nechápavé rodiče a partnerky? Máte je mít! Třeba zlepšení doby odezvy na vnější podnět (jinými slovy rychlejší reakce) – ta má být opravdu enormní. Hardcore hráči jsou podle jednoho empirického výzkumu z hlediska reakční doby zhruba na úrovni stíhacích pilotů (čili na úplné špičce).

Multiplayer, tedy hraní her ve více lidech má zase přispívat k budování harmonických vztahů a utužovat je. V rámci jednoho dotazníkového šetření se celých 76 % párů shodlo, že společné hraní má pozitivní vliv na jejich soužití. Docela by nás zajímalo, jaké hry tihle maníci paří. Deatmatch v Call of Duty asi ne…

Ještě něco? Jistě, hry mají údajně také zlepšovat šikovnost, zvyšovat inteligenci či podporovat jemnou senzomotoriku. Pokud jste příznivci krvavých lázní, motorové pily a Molotovových koktejlů, potěšíme vás ještě jednou perličkou: tolerance bolesti během hraní násilných titulů prý roste až o 65 %.

Co si o tom myslíte vy? Mohou hry působit i jako utlumující prášky? Zkuste to – až se půjdete tetovat nebo si necháte dělat piercing, vytáhněte mobil a pusťte si nějakou řežbu. Pak nám dejte vědět, jestli to zabralo. Jsme tuze zvědaví.

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejdražší videohry v dějinách. Víme, které to jsou

Nejslavnější hardcore hry. Znáte je?