Hodláte navštívit hrady a zámky? Připravte si foťáky!

Už totiž můžete. Donedávna platil na českých hradech a zámcích zákaz focení, od letošní turistické sezóny už to není problém. Víte, za jakých podmínek?

Národní památkový ústav loni zveřejnil nařízení, že od letošní sezóny za focení na hradech a zámcích nemusíme platit. To je sice skvělá zpráva, má však jeden háček: definitivní rozhodnutí je na kastelánovi, který přece jen může bezplatné focení zakázat. Nejčastější přístup je takový, že ve volně přístupných místech (nádvoří, zahrady) si bez problémů vyfotíte cokoli, o interiérech už rozhodne kastelán.

Logické důvody

Například na Karlštejně je focení dovoleno jen na prvním okruhu, a to ještě pod logickou podmínkou, že tím nesmí docházet ke zdržování prohlídky. Tento přístup přijali i další kasteláni, kteří zveřejňují svá pravidla. Takový blesk je podle očekávání zakázaný, především proto, že někdy dokonce spouštěl protipožární alarm! A v leckterých místnostech se navíc nacházejí zapůjčená umělecká díla. Pokud byste je vyfotili a sdíleli, porušili byste autorský zákon, jelikož vystavené předměty mohou být ve vlastnictví nějaké galerie či muzea, které s jejich focením nesouhlasí. Takže to není jen o neochotě a ziskuchtivosti kastelánů, ale jde rovněž o praktické důvody.

To se však týká jen fotografování pro soukromé účely, v případě profesionálních fotek to už zadarmo samozřejmě nebude. Majitelé hradů a zámků si však uvědomují, že povolení foťáků je pro ně dobrou reklamou, která je navíc zadarmo. A to už je docela pádný argument! Nemluvě o tom, že ty hrady a zámky, které focení zdarma neumožňují, se samozřejmě trochu ztrapní… Takže nažhavte foťáky a vyrazte za naší historií!

https://www.youtube.com/watch?v=3sRL50TI6C8

Jenom jedny nervy

Ovšem pozor, aby našim kastelánům nedošla trpělivost, stejně jako milánskému starostovi. Ten před pár dny vyhlásil zákaz fotografování, jídla i pití poblíž některých památek! Došla mu totiž trpělivost s bezohledným chováním turistů, kteří u ceněných pamětihodností svačili a dělali nepořádek. Zákaz potrvá až do 13. srpna, je však možné, že ho přísný starosta ještě prodlouží. Podobná omezení totiž aplikuje vícero italských měst a zřejmě se tento nekompromisní přístup vyplácí – kolem slavných míst je větší klid a k úbytku turismu nedošlo…

Krása k nefocení

A víte, kde se ještě fotit nesmí? Jakkoli to působí bizarně, oficiálně nesmíte fotit ve švýcarské vesnici Bergün. Pod pokutou pět euro tento zákaz vydal její starosta Peter Nicolay, důvodem však není prozrazení tajných vojenských informací, jak si příznivci konspiračních teorií mohou myslet. Jedná se spíše o šikovný marketingový tah – starosta totiž tvrdí, že jeho vesnice je tak krásná, že její fotky na sociálních sítích by vašim přátelům přivodily deprese! A kde je ten marketing? Vychytralý starosta vybízí k návštěvě na vlastní kůži, čemuž se samozřejmě žádný zprostředkovaný zážitek skrze fotku nevyrovná. V tom má sice pravdu, ovšem podivným nařízením se o jeho vsi mluví rozhodně mnohem více než pouze díky její kráse. Podívejte se na tuhle panenskou krajinu sami:

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:

Fotky z dovolené? Pořádné snímky udělá jen fotoaparát!

Cestovat se dá i za vínem! Zkuste s námi objevit Znojemsko.