Hmyz, co nás sere. 11 fascinujících faktů o komárech

Jsou horší než kombinace Ramba, Terminátora, Chucka Norrise, lovce upírů a Al Kaidy. Kdo? Komáři. Útočí kdekoli a na kohokoli. Taky vám pijou krev? Teď budou ještě víc.

Komáři

Neobejde se bez nich žádný fesťák, koncert pod širým nebem, jarmark ani rybolov, stejně jako grilovačka na chatě, která má terasu přímo proti pláži. Jsou všude. Mít podobnou síť špiclů, to by se žilo! Ale takový štěstí mít nebudete. Vás i Karla z práce zase čeká každoroční boj o přežití. Kdo z koho? To se teprve uvidí, ale vy kromě odpuzujících sprejů nemáte nic… A komáři?

1. Na světě jsou asi 170 milionů let, což se ví proto, že se často nalézají „zalití“ v jantaru (pryskyřici).

2. Na našem území žije asi 50 druhů komárů, takže když se vám vyhne jeden, s jistotou to do vás zaboří druhý. Respektive druhá. Krev sají pouze samice. Jako kdyby to u lidského rodu bylo jinak. Jen si vzpomeňte na poslední domácí hádku o neopláchnuté vaně.

3. Komářice nasají krev v trojnásobku své váhy, což je vidět i na tomhle videu. Mimochodem, jak byste vypadali vy, kdybyste se prožrali na podobnou hodnotu? Dobře tyhle holky!

4. Komáři mohou přenášet libovolný počet smrtelných chorob, včetně malárie, žluté zimnice a encefalitidy. A kdo dýchá, což se u vás i vašeho psa nebo papouška předpokládá, je terčem útoku komárů, neboť všichni ze sebe vydáváme kysličník uhličitý a kyselinou mléčnou. Obojí ty komáří bestie cítí až na 35 metrů.

5. Komáři jsou jedni z největších zabijáků světa. Je to k nevíře, ale Světová zdravotnická organice hlásí, že bodnutí komárem má za následek smrt více než jednoho milionu lidí ročně. Většina úmrtí jsou způsobena malárií. V ohrožení jsou zvlášť malé děti, těhotné ženy, osoby s nízkou imunitou.

6. Létají rychlostí zhruba 2 až 3 kilometry za hodinu, takže šance, že je uhoníte, je poměrně velká. Výhodou pro všechno, co před nimi zdrhá, je i to, že komár je línej jako prase. Po každých sto metrech letu si musí odpočinout. Celá tchýně!

7. Komáří křídla se mihnou 300 až 600 krát za sekundu. Celkem slušnej vítr.

8. Když se samci a samice setkají, jejich bzučení a pohyb křídel se synchronizuje na stejnou rychlost. Ale to my známe taky. Když tokáme, děláme i horší věci.

9. Komár je něco jako Emil Holub. Jakmile se vylíhne, většinou se od místa svého rodiště vzdálí na 100 až 160 kilometrů. A jak zní, když má v žíle? Poslechněte si to!

10. Kdyby nebzučeli, jsou v podstatě neviditelní. To bychom taky chtěli umět. Jenže nám pořád hučí v kládě, co na to říct?

11. Když ho plácačky a ruce nechají na pokoji, dospělý jedinec se dožívá až šesti měsíců života. Což pro něj není zrovna moc, ale při tom, jak ostatním saje krev, je to celkem úctyhodná doba, za kterou by ve své podstatě i Miloš Zeman měl být rád…

Tak co, chtěli byste být komárem, nebo mu jeho život nezávidíte, protože váš je lepší?

Autor: Daniel

Mohlo by vás zajímat: