Hledáte opravdu drahý chlast? Panák za statisíce, lahev za desítky milionů

Dobrý alkohol je většinou také drahý alkohol. Pak je ale alkohol, který je tak strašně drahý, že je otázka, jestli je vůbec rozumné ho pít. Dnes se totiž kupuje alkohol i jako investice, podobně jako obrazy nebo sochy. Takové pití se fakt nechlemtá s kamarády někde v baru, takové pití je poklad.

Začít se má vždy koňakem, takže začneme koňakem. Když v roce 2011 Číňané vydražili v aukci lahev Cognac Croize z roku 1858 ve speciální lahvi Cuvée Léonie, mluvilo se o ohromném balíku peněz. Lahev stála čínské investory milion juanů, tedy asi dva a tři čtvrtě milionů korun. Nádherná lahev měla samozřejmě sloužit jako drahocenná investice. Přitom zdaleka nešlo o nejdražší koňak světa. Tím je  Henri IV Dudognon Heritage Cognac Grande Champagne. Cena je neuvěřitelných 52 milionů korun. Důvodem může být třeba to, že koňak musí zrát nejméně sto let. Ale na vině asi bude hlavně flaška, je vyrobena z pravého zlata, platiny a diamantů. Ta tvoří asi většinu ceny.

Tequilla v hodnotě větší haciendy

To je ostatně případ i dalšího extrémně drahého moku, třikrát destilované superspeciální tequilly Ley. Její cena se vyšplhala na 4 365 000 korun na aukci v Mexiko City. A lahev je opět samé zlato, platina a diamanty.  Výrobcem je věhlasná Hacienda La Capilla Distillery. Vyrobeno bylo jen třicet lahví, všechny se prodal ten samý týden, co byly uvedeny na trh. Tequilla zjevně jede i když stojí miliony. A to v ní ani nebyl ponořen červ.

Sto let stará skotská

Pokud jste spíš na whiskey a nepotrpíte si na lahve z platiny a zlata, mohla by vás zajímat třeba Whisky Macallan Fine and Rare. Je to pěkně stará skotská záležitost, pochází z roku 1926. Na aukci se jedna lahev prodala za 1 455 000 korun. Ovšem tady už platíte jen za obsah, cena lahve není v tomto případě nijak zásadní. V Atlantic City v baru hotelu Borgata ovšem rozlévají tuhle laskominu v panácích v přepočtu za 70 000 korun.  Chuť je prý mimořádná, ucítíte nejprve sladkou vůni karamelu a sušeného ovoce, přítomny na chuťových pohárech budou také rozinky, švestky, datle a pan hřebíček. Navíc prý ucítíte ještě chuť pryskyřice,  a dokonce ucítíte i stopy citrusů. Nějak si to tedy celé neumím představit, ale já si také nekupuju panáky v hodnotě dvouměsíčního platu. Asi to bude moc dobré a nejspíš se z toho nepoblijete, protože toho zaručeně nevypijete moc.

Nejdražší vodka je ze Skotska, opět je nejdražší obal

Ze Skotska pochází také nejdražší vodka světa. Překvapivě na ní nestačí ani Ruské nebo Finské produkty, kde by se to tak nějak čekalo. Vodka s názvem Diva je třikrát destilovaná a je prodávána v lahvi podobnému parfému. Tahle lahev je ovšem prošpikovaná diamanty, safíry, rubíny a dalším drahým kamením, takže opět si připlácíte za lahev. A vyjde vás tak na pěkných 26 milionů. Ale jinak se prý dá sehnat v méně luxusních baleních za podstatně nižší částky. Navíc její výroba není nijak limitována, takže je poměrně slušná šance ji někde koupit a dát babičce k narozeninám.

Zapomenutý rum z války

No a pokud jste spíše milovníci rumu, pak rum Wray and Nephew je úplně to nejlepší a nejdražší, po čem se můžete ve svém životě pídit. Stojí milion a nějaké drobné, ale jsou to údajně dobře investované peníze. Existují jen čtyři neotevřené lahve, které byly náhodou nalezeny ve sklepech palírny. Jsou z roku 1940 a zrály tak neuvěřitelných pětasedmdesát let. Legendární koktejl Mai-Tai byl vyráběn kdysi dávno právě z tohoto typu rumu. Zkrátka mezi rumy je to legenda a unikát. Cena opět něco málo přes milion, lahve naštěstí bez diamantů, zato pamatující Hitlera. No nekup to.

Mohli bychom takto pokračovat dál, samostatnou kapitolou jsou vína, nebo Šampaňské, brutálně drahá může být i obyčejná voda (jen tak pro info, nejdražší voda je z ostrova Fidži) nebo třeba káva. Ale ceny už rozhodně nejsou v milionech. Na celém tomhle přehledu je jasné, že sice platíte za kvalitu, ale také za extrémně drahé lahve. Kupujete si diamanty, zlato a platinu, kupujete si umělecky vyvedenou lahev, a k tomu mimochodem také velmi dobrý alkohol. Pokud nepatříte k těm, kteří chtějí do alkoholu investovat miliony, určitě mi dáte za pravdu, že velmi dobře chutnají i výrazně levnější produkty. Aspoň se nemusíte bát, že když vám lahev spadne na zem, tak jste právě rozbili dvacet milionů a dalších pět vám vyteklo na koberec. To se vám s Tuzemákem nebo Becherem fakt nestane. Takže na zdraví, ať už pijete cokoliv!

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Bourbon versus Skotská. Udělejte si v tom jasno!

Alkoholové mixy, které tě spolehlivě zlikvidují