Gyros, kebab…kdo se v tom má vyznat? Jaký je mezi nimi rozdíl?

Na letní dovolené si chceme vychutnat kromě pláže i místní speciality. Jaký pokrm okoštovat? Některé zdánlivě podobné pochutiny jsme se naučili házet do jednoho pytle, jako gyros a kebab. Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl?

V Turecku chtějte kebab

Typickým zástupcem turecké kuchyně je kebab. Mezi tureckým kebabem, přesněji döner kebabem, a řeckým gyrosem je velký rozdíl. Přestože jsme se u nás naučili pojmenovávat oba pokrmy jako „gyros“, měli bysme si při návštěvě Turecka objednávat „döner“, místní prodavači bývají totiž na výraz „gyros“ trochu hákliví. Proslulý pokrm se skládá z plátků masa opečeného na rožni, které se postupně odkrajuje a podává se s cibulí, rajčaty a salátem. Jako přílohu Turci mívají rýži nebo pita chléb. Různé dresinky do něj začali přidávat až Němci, kteří si pokrmy oblíbili v tureckých bistrech.

V Řecku si dejte gyros

Gyros je přirozenou součástí řecké kuchyně. Jako gyros se dříve označovala směs koření určená pro úpravu masa. Časem toto označení zobecnělo a přešlo na jídlo jako takové. K řeckému gyrosu kromě zeleniny patří tradičně omáčka tzatziki, podává se většinou s hranolkami nebo chlebem. Příprava obou pokrmů je podobná a tkví v grilování kousků masa na jehle. V gyrosu najdete maso vepřové, na rozdíl od kebabu, který se dělá výhradně z hovězího, jehněčího nebo kuřecího masa. Rozdíl je také ve speciálních směsích, kterými se maso koření, a v přílohách, které se k masu konzumují.

Španělsko a tortilla nebo tapas

Španělsko je rodiště tortilly a jednohubek zvaných tapas. Ale není tortilla jako tortilla. Je to druh tenkého chleba, původem z španělské, resp. arabské kuchyně jako placka z cizrny, která byla jako název přes španělské dobyvatele přenesena do Nového světa. Může být nejčastěji z pšeničné nebo kukuřičné mouky. Ve Španělsku ale pod pojmem tortilla rozumí španělská omeleta, která se podobá české omeletě, rozdíl je však ve způsobu přípravy, kdy se jako první připravují brambory smažením na pánvi v olivovém oleji, a až jsou měkké a částečně opečené, přidá se cibule a před dokončením rozmíchaná vejce.

Název tapas pochází ze Španělska a je synonymem pro malé občerstvení, degustační talířek nebo jednohubky. V podstatě jde o způsob stravování, který se provozuje ve společnosti přátel nebo prostě osob, kteří spolu sdílejí stůl. Tapas jsou ve Španělsku nebo Latinské americe neodmyslitelnou součástí národní kultury.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejoblíbenější jídla opilců? V každé zemi je to trochu jiné!

Proč si lidé fotí jídlo na Instagram? Věda už to ví!