Goodwood: Automobilová slavnost

S foťákem a batůžkem jsem vyrazil do Velké Británie. V den, kdy vyšlo najevo, že UK už nebude součástí Evropské unie. Ten den mě to ale vůbec nezajímalo, můj cíl byl Goodwood – Festival of Speed.

Britové jsou známí nadšenci do automobilů. Tři současné týmy F1 pochází právě z ostrovů, je to země, která stojí za automobilkami jako je Rover, Jaguar, Aston Martin, Mini, Bentley, McLaren, Lotus, a mnoho jiných. Pochází odtud nejznámější motoristický magazín Top Gear, to všechno jsou je střípky mozaiky toho, jak Britové milují auta. Když se zde pak koná motoristický sraz, jako je právě Goodwood Festival of Speed, můžete si být jistí, že je to svátek každého automobilového nadšence.

Praha – Londýn

Dostat se dnes do Londýna je maličkost, letů najdete habaděj a ceny letenek nikoho nezruinují. Z Heathrow se pak vydáte na jih – je to necelých 60 mil. Jet můžete i autobusy nebo vlaky, my jsme sáhli po luxusně vybaveném Ford S-Max Vignale.

Náš tip: Pokud se sem chcete příští rok vydat, klidně kupte letenku už teď, ušetříte.

Velkou Británii si okamžitě zamilujete. Nechápete, kolik po silnicích jezdí kabrioletů, že Rolls-Royce je zde vidět stejně často, jako u nás Mercedes. Všichni jezdí ohleduplně a s volantem vpravo.

Z letiště jste na místě za cca hodinu.

Z letiště jste na místě za cca hodinu.

Na panství a vlevo

Sehnat ubytování není problém, pokud začnete včas. Vybrat si můžete od kempů až po luxusní hotely. My jsme si vybrali panství, které na vás dýchne nostalgií minulých století. Kdo sledoval seriál Panství Downton, ví, o čem mluvím.

A kde spíte vy?

A kde spíte vy?

Ale na kochání se panstvím bude čas později. Hned se mi naskytla příležitost vyzkoušet zcela nový Ford Fiesta ST 200. Auto vychází z modelu Fiesta ST, který jsme vám nedávno představili, jak tušíte, jeho výkon narostl na 200 koní. Nebudu vám nic nalhávat, je to poprvé, co jsem seděl v autě s pravostranným řízením a hned jsem si mohl jet vyzkoušet, jak se to tedy vlastně řídí. Jízda vlevo není vůbec žádný problém. Zkrátka jedete vlevo a vůbec se nebojíte, že si to spletete. Co je o chloupek horší, to je odhad, kde vlevo končí auto. Tedy to, zda nejedete moc v krajnici, nebo naopak uprostřed. O dost horší je pak řazení levou rukou. Je to vážně nezvyklé, ruka na tyto pohyby není dělaná. Co je pak opravdu děsivé, to jsou kruhové objezdy. Pokud před vámi jede auto, tak to jde, jedete jako on. Pokud ale přijíždíte na prázdný kruhový objezd, chce se to pekelně soustředit. To by chtělo pár dnů ježdění, abych si na tohle zvykl!

Večer jsme pak s dalšími odvážlivci vyrazili prozkoumat okolní bary. Až tu budete, určitě ochutnejte domácí giny, které tu vyrábí. Věřte, že chutnají fantasticky!

Festiváááál

Samotný festival probíhal jen pár kilometrů odtud. Dostat se sem v sobotu dopoledne ale není nic jednoduchého. Z celé Británie se sem sjíždí tisíce aut. Pastviny a louky se promění v záchytná parkoviště a věřte tomu, že je to zvláštní pocit, když vidíte všechny ty Lamba a Ferrari od bahna, jak nenávratně protáčí svá kola v promočené hlíně. Protože pokud to nevíte, tak tady pořád prší.

Když se konečně dostanete dovnitř, zůstane v němém úžasu. Tak na tohle budete potřebovat minimálně 2 dny, jen abyste to prošli. Auto vedle auta, klenot vedle klenotu, stánky s prakticky veškerým příslušenstvím pro auta, které vás napadne. Vidět je tu naprosto vše, co od automobilového setkání čekáte. Kdyby byla na nějaké akci v České republice Formule 1, bylo by to strašné halo. Tady se jen tak krčí v rohu stánku, protože jsou tu mnohem zajímavější kousky.

Je to neskutečná ukázka toho, že se tu potkávají auta z počátku výroby, supersporty, závodní speciály, ale také úplně exotické stroje. To je na Goodwoodu zcela výjimečné.

Jo, je tu i vozítko určené pro jízdu po Marsu.

Jo, je tu i vozítko určené pro jízdu po Marsu.

Výstava automobilek

Pochopitelně tu nechybí žádná důležitá automobilka. Mají tu své obří stánky a ukazují to nejlepší ze své produkce. Pokud nestíháte světové autosalony, nic se vlastně neděje, vše uvidíte i zde.

Závod

Vlastně by to úplně stačilo. Taková krásná přehlídka motorismu. Jenže polovinu celého festivalu tvoří závody do vrchu. A to je teprve podívaná! Prakticky celý víkend se závodí. A vidíte tu úplně všechno. Závodí auta ze začátku 20. století, závodí motorky, závodí tu vozy WRC, závodí tu úplně všichni. O čas přitom ani tak nejde. Každý se chce předvést, takže doporučuji stoupnout si k nějaké zatáčce, protože uvidíte parádní jízdy. Kochejte se s námi!

Lístek včas

Pokud vás auta baví, příští rok tady nemůžete chybět. Naplánujte si cestu do Velké Británie, pokochejte se Londýnem a přijďte do Goodwoodu. Ať už čekáte jakkoliv dobrou akci, bude ještě lepší – a vyrazí vám dech, rozhodně nebudete zklamaní.

Autor: Analytik

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Legendy 2016: Co všechno bylo k vidění? Kochejte se!

Pekingský autosalon 2016. Co žhavého přinesl?