GIF slaví narozeniny. Kolik mu je a jak ho správně číst?

Málokdy někoho zajímají narozeniny formátu souborů. Proč bychom si k něčemu tak užitkovému vytvářeli vztah? GIF je ale přece jen tak trochu výjimkou…

GIF je akronymem pro Graphics Interchange Format, a jak si asi přeložíte, jedná se tak o formát obrázků. Konkrétně je určen pro bitmapovou (rastrovou) grafiku, stejně jako jeho populární bratříčci JPEG a PNG. Právě s JPEG bývá často srovnáván, ale v lecčems se odlišují. Především JPEG používá ztrátovou kompresi, v důsledku čehož má obvykle horší kvalitu, ale zase je o něco menší. GIF má kompresi bezztrátovou, navíc umožňuje i jednoduché animace, díky čemuž si dodnes udržel popularitu. Formát PNG překonal nedostatky obou sourozenců, ale vraťme se zpět k dnešnímu oslavenci.

Slavíme kulatiny

Poprvé byl GIF použit v roce 1987 a jeho stvořitelem je Steve Wilhite. Jedná se o formát, který byl především v dřevních dobách internetu hojně využívaný, jelikož JPEG se objevil až o pět let později a nejmladší PNG dokonce až roku 1996. GIF byl ideální pro obrázky, u nichž je nutné zachovat vstupní kvalitu, ale zároveň obsahují pouze několik málo barev (například loga firem). Jenže klíčem k popularitě GIFů se stala možnost animace.

Možná si vzpomenete na staré weby z 90. let, jejichž kvalita a zábavnost se určovala právě množstvím hýbajících se obrázků; čím více, tím lépe. Z dnešního pohledu na web design se samozřejmě jedná o zrůdnost, ale takové prostě byly bláznivé devadesátky a GIF se vyhříval na výsluní popularity. Zdálo se, že s „uklidněním“ a zjednodušováním webů GIFu definitivně odzvonilo, ovšem před pár lety zažil pravou renesanci.

A samozřejmě to má něco společného se sociálními sítěmi. Roku 2012 se GIF stal oblíbeným formátem pro zachycení zábavných momentů z letní olympiády v Londýně a oxfordský slovník vyhlásil „GIF“ dokonce jako slovo roku! Sociální sítě tak rozjely znovuobjevenou slávu animovaných GIFů – většina z nich s nimi dnes umí pracovat, můžeme je posílat v chatu nebo s jejich pomocí trefně komentovat příspěvky druhých. GIF prostě jede dál…

Nekonečná debata

Máme vyslovovat „gif“, nebo „džif“? Léta kolem téhle palčivé otázky existovala kontroverze a obě pojetí si vytvořila početné zástupy příznivců. Nutno poznamenat, že v běžné řeči častěji slýcháme jednodušší variantu „gif“. Jenže jak už to tak občas bývá, ta jednodušší možnost nemusí být vždy správná, a tohle je právě ten případ. Spekulace utnul samotný Wilhite během slavnostního ceremoniálu, v rámci něhož před čtyřmi lety převzal cenu za celoživotní přínos internetu. Jeho tichá, ale o to výraznější děkovná řeč se skládala jen z pěti slov, kterými se jasně vymezil proti špatnému vyslovování jména jeho dítka. Takže teď už vždycky jedině „džif“:

Jaké jsou vaše nejoblíbenější gify? Pobavte nás i ostatní v komentářích!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:

Instagramové trendy, které jsou už dávno out. Neděláte je taky?

27 gifů, které vystihnou váš první sexuální zážitek