GANGSTEŘI jako ŘEMEN: John Dillinger

Další hvězdou našeho gangsterského seriálu je celebrita mezi americkými bankovními lupiči z 30. let 20. století. Úřadům Dillinger ležel v žaludku dokonce natolik, že byl prohlášen „veřejným nepřítelem číslo 1“. Hon na lišku mohl začít.

John Herbert Dillinger

John Herbert Dillinger (22. června 1903 – 22. července 1934) spatřil světlo světa v americkém Indianapolisu. Už ve čtyřech letech mu zemřela matka a hoch zůstal v péči starší sestry Audrey a autoritářského despotického otce.  Stejně jako mnozí další gangsteři vstoupil do světa zločinu ještě jako malý a závažnost jeho činů se stupňovala postupně.

Naděje svitla v armádě

Po jedné z rozepří s otcem a dalších oplétačkách se zákonem (tentokrát kvůli krádeži vozu, který zcizil, aby oslnil jednu dívku) narukoval 20letý John Dillinger k americkému námořnictvu (US NAVY). Sloužil na válečné lodi U. S. S. Utah, ale dlouho ho to nebavilo. Po pár měsících dezertoval. Zajímavostí je, že jeho bývalá loď byla později, v roce 1941, potopena během útoku na Pearl Harbour

Dlouho neotálel a vyrazil do města Mooresville (Indiana), kde v dubnu 1924 potkal mladičkou, teprve 16letou Beryl Ethel Hoviousovou. Tu si hned také vzal a regulérní pokus se usadit. Vzhledem k nulovým příjmům se novomanželé zahnízdili na otcově farmě, ale netrvalo dlouho, než Dillingera zase zlákala dráha zločinu. Nejprve byl chycen během krádeže slepic, což si odpracoval v rámci mimosoudní dohody, ještě téhož roku však při hraní baseballu potkal další zkažené jablko, Edgara Singletona. Spolu si naplánovali přepadení místního obchodníka. To se však zvrtlo a Dillinger byl lapen. Soudce byl nekompromisní, vyměřil mu 10-20 let za mřížemi.

Vězení mu svědčilo

John Dillinger byl umístěn do státního nápravného zařízení v Pendletonu (Indiana), kde se rychle etabloval v místním baseballovém týmu a při práci ve vězeňské dílně zúročil i svou manuální zručnost. Byl tak šikovný, že hravě splnil vlastní výrobní kvóty a pomáhal s tím také dalším sígrům. Brzy se stal mezi vězni poměrně oblíbeným. V roce 1929 přišla rána, když jeho milá zažádala o rozvod.

Dillinger byl propuštěn po 9 letech (Zdroj: biography.com)

V roce 1933 pak Dillinger požádal o přesun do vězení v Michigan City. Zástěrkou byla touha zahrát si v tamním kvalitnějším baseballovém týmu, ve skutečnosti se chtěl ale opět shledat s bývalými spoluvězni Pierpontem a Van Meterem, kteří byli přemístěni dříve téhož roku. Právě ve vězení se Dillinger vzdělával v řemesle bankovního lupiče a piloval teoretické znalosti. Když byl ještě v roce 1933 propuštěn, nastal čas převést vše do praxe.

Veřejný nepřítel v akci

Už pár týdnů po propuštění, 17. července 1933, „udělal“ Dillingerův gang (v němž byl mj. bývalý spoluvězeň Pierpont) první banku. Pak už to šlo ráz na ráz. Šest bank za čtyři měsíce, všechny loupeže pečlivě naplánovány a provedeny. Dillinger byl navíc veřejností docela oblíben. Dobře vypadal, neokrádal lidi, ale instituce, a působil spíše jako dobový Robin Hood, než lump a neřád. Na motivy Dillingerova řádění vznikl dokonce  povedený snímek Veřejní nepřátelé (Johna Dillingera ztvárnil herec Johnny Depp):

Není divu, že úřadům pil krev. FBI dokonce ještě zformovala zvláštní jednotku – „Dillingerův přepadový oddíl“. Ten slavil úspěch a Dillingera lapil v září 1933. Tři komplici však svého parťáka ve zločinu osvobodili vydávajíc se policisty z Ohia. A jelo se dál – Arizona, Florida, Indiana. Banka nikde ve Spojených státech si nemohla být jista vlastní nedotknutelností.

Tak dlouho chodil s pytlem do banky, až ho zabili před kinem

Podobný scénář se opakoval ještě několikrát. Dillinger byl např. znovu chycen a přemístěn do vazební věznice Crown Point. V březnu 1934 ale uprchl i odtamtud. Dillinger byl zkrátka jako kluzký úhoř, kterého vždy už skoro měli, ale on se pokaždé vysmýkl. Až když na něj úřady kromě nálepky veřejného nepřítele číslo 1 nasadili také návnadu v podobě tučné odměny, past konečně sklapla.

Dillingera za peníze zradila jeho přítelkyně (Zdroj: fbi.gov)

Za dopadením Dillingera stála majitelka nevěstince a jeho „přítelkyně“ Anna Sageová. Dne 22. července 1934 si s ním domluvila schůzku při návštěvě kina a vše vylíčila také policii. Když po skončení promítání dvojice odcházela, vrhla se na Dillingera skupina agentů. Ten se pokusil tasit zbraň a sám skončil jako řešeto. Tak nastal konec jedné legendy.

Finální účet Johna Dillingera? V období od září 1933 do července 1934 se svým gangem zabil 10 lidí, dalších 7 zranil, vykradl 14 bankovních institucí a třikrát dokázal uprchnout z vězení. Během jednoho útěku byl zabit šerif, během dalšího pak zraněna dvojice stráží. Služné resumé, co říkáte?

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Al Capone a co o něm nevíte

Bugsy Siegel. Další gangster