Fyzioterapeut radí: jak pracovat, abyste si neničili zdraví? Kam umístit monitor a jak chránit sebe i spotřebiče?

Možnost pracovat z domova je především v posledních letech velkým fenoménem. Při zařizování vašeho pracovního místa berte v potaz jak vaše vizuální představy, tak vaše zdraví. Přeci jen při několikahodinovém sezení u počítače mohou trpět vaše záda, zrak i oběhová soustava. Co a kam umístit? Jak ochránit své věci?

pracovna zařizujeme

Pravidelně střídejte stání a sezení

Lékaři i fyzioterapeuti doporučují během pracovní doby pravidelně stříhat polohu v sedě za polohu ve stoje. Člověk tím může předcházet komplikacím spojeným s krční páteří, bederní páteří či mezilopatkovými svaly. Při celodenním sezení se často přidávají i problémy spojené s trávicím ústrojím, případně konečníkem či hemeroidy. Polohovatelné stoly jsou ideálním řešením. Jejich pracovní desku snadno nastavíte vůči své tělesné výšce tak, aby přesně pasovala vašemu tělu, a to jak v poloze stání, tak při poloze v sedě.

Pravidlo pravých úhlů při práci

Při sezení u počítače je důležité myslet na tzv. pravidlo pravých úhlů. Chodidla by měla být položena celou plochou na podlaze a nohy by měly být ohnuté v kolenou. V zásadě byste měli sedět vzpřímení. V neposlední řadě by měl být pravý úhel i mezi předloktím a samotnou paží.

Například SIT-STAND rám stolu Stell SOS 3000 umožňuje snadný přechod z práce v sedě do práce ve stoje. Má ovládací panel, který je napájen standardním síťovým kabelem. Prostřednictvím prodlužovacího přívodu připojíte tento stůj včetně všech zařízení, které používáte. Polohování stolu je velmi tiché a plynulé. Součástí stolu je i časovač, který vás upozorní na vhodnost změny pracovní polohy v nastaveném intervalu.

Kam umístit monitor?

Hodiny strávené nepřetržitě u pracovního stolu nejsou tím nejlepším pro naše tělo, neboť při ohnutých zádech dochází ke sklopení pánve dozadu, tělo jde do předklonu a krční páteř se předsouvá. „Kromě fyzických problémů, dochází i k oslabení výživy a funkce orgánů v těle. Bez použití ergonomických stojanů a podstavců na monitory a notebooky, může pravidelné používání počítačů rychle vyústit v bolesti a napětí,“ říká fyzioterapeutka Dana Hodanová.

Hlavním přínosem ergonomických podstavců pod monitor je to, že poskytují prostředek k umístění obrazovky do výšky, která nevyžaduje, aby uživatel naklonil krk a způsobil si tak špatné držení těla.

Co dělat?

  1. Horní hrana obrazovky by správně měla být v úrovni očí, abychom předešli jejich únavě a zejména eliminovali bolesti zad, krku a hlavy. Většina uživatelů má však obrazovku umístěnou daleko níže, čímž se zvyšuje namáhání páteře a přichází bolesti. Podstavec pod monitor Stell SOS 5000 tuto situaci může vyřešit. S jeho pomocí přispějete, jak komfortu vašich očí, krku, tak i zad.
  2. Další možností je umístit monitor na vhodný držák. Tato varianta má mnoho výhod. Absence stojánku, popřípadě celého stolu, zvyšuje variabilitu prostoru a uvolňuje pracovní plochu. Takové rameno pro monitor výrazně zvýší ergonomii pracoviště, protože uživatel snadno dosáhne ideální pracovní pozice.
  3. Při výběru televizního držáku či držáku monitoru je nutné znát hodnoty dvou parametrů. Jednak je to hmotnost přístroje, za druhé pak takzvaný VESA standard, což je rozteč čtyř otvorů pro uchycení televize či monitoru na držák.
  4. Možnost nastavení vzdálenosti a výšky obrazovky monitoru oceňuje většina uživatelů. V případě monitoru se k tomu připojí možnost nastavení náklonu, což je ideální, protože výška středu monitoru by měla být kousek pod úrovní našich očí a zároveň by měl střed obrazovky být kolmý v obou osách na směr uživatelova pohledu.

Značka Stell, která je na našem trhu známá především držáky na televizory, nabízí však i držáky monitorů s plynovými písty, hliníkovým tělem a kabelovým managementem s porty USB 3.0 a audio integrovanými v základně držáku. Pro vaši domácí pracovnu můžete využít držák z řady Stell SOS 20xx. Vybírat můžete ze tří možností. Rozdíly jsou v tom, kolik monitorů na držák umístíte.

Ergonomická pravidla

Jak postupovat, abyste své pracovní místo upravili podle ergonomických pravidel? Při umisťování monitoru se nejprve ujistěte, zda máte správně nastavenou židli. Dále se pohodlně posaďte, uvolněte se a podívejte se rovně. Upravte monitor a zkontrolujte, zda se vaše oči setkají s nejvyššími dvěma centimetry horní části obrazovky. Pokud je to tak, máte monitor správně umístěný.

Chraňte se před modrým světlem 

Všechna zařízení v domácnosti, počítače, telefony, tablety, televize aj., vydávají modré záření, které nám může škodit. Ačkoliv zatím žádná studie neprokázala, že by modré záření ničilo náš zrak, má přesto toto záření neblahé zdravotní dopady. Delší vystavení modrému světlu namáhá naše oči a může způsobit nepříjemné bolesti hlavy. Důležité je proto si dopřávat pravidelné pauzy a dát našim očím alespoň chvíli odpočinku. Určitě pomůže odklonit zrak, oči protřít, mrkat, a hlavně se dívat mimo monitor. Vystavení modrému světlu před spánkem také zabraňuje vylučování hormonu melatoninu, který zajišťuje přirozenou unavenost a kvalitní spánek. Ideální je proto se několik hodin před spánkem do žádného monitoru nedívat. Pokud ovšem nemáme na vybranou nebo nás trápí bolest očí z monitorů našich zařízení, můžeme použít brýle proti modrému světlu, které filtrují modrou složku světla. 

Nezapomínejte chránit i své spotřebiče

Pro ochranu dražších přístrojů, které budete využívat ve vaší pracovně se vyplatí místo klasické prodlužovačky pořídit přepěťovou ochranu. Její princip spočívá v tom, že zabezpečí napojené přístroje před velkými rozdíly napětí. Sencor SSP 580 má navíc dva USB porty pro napájení nejrůznějších zařízení – telefonů, tabletů, atd. Přepěťová ochrana SSP 580 disponuje i funkcí master – slave, která má funkci odpojení spotřebičů od napájecí sítě po vypnutí řídícího spotřebiče. Tato funkce je důležitá pro úsporu elektrické energie.

A jak to máte doma vy?

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Počítač: křemíkový bastard, který vám ničí život

Češi kradou, nechtějí pracovat a udávají! Sebemrskačství je národním sportem. Je opravdu na místě?