Frisbee míří na Olympiádu…možná už brzy!

Na pětadvacetiletého Davida jsme narazili v olympijském parku Rio v Lipně nad Vltavou. Byl výjimečný už tím, že na rozdíl od nás, co se sportu věnujeme amatérsky či profesionálně, mu apriori nešlo o výhry, branky, body a vteřiny. Exkluzivně nám poodhalil zákulisí frisbee! Tohle vás překvapí.

Nevíte, co to je frisbee, a díváte se na olympiádu? Pak je třeba se trochu informativně dovzdělat, tohle sportovní odvětví totiž na olympijských hrách bude! Svědčí o tom dynamika, s jakou se rozvíjí po celém světě. Prakticky existuje jen jeden sport, který má dynamičtější vývoj u mladé generace, a tím je florbal.

Létající talíř jako kult

Co to vlastně frisbee je? Pochází z USA 40. a 50. let 20. století, pravděpodobně z univerzitních kruhů. První úspěšná sériová výroba začala v roce 1955. Název frisbee pravděpodobně pochází z Frisbie Pie Company of Bridgeport, Connecticut, jejich obaly na koláče se používaly mezi studenty podobně, jako dnešní frisbíčko. Frisbee byla původně obchodní značka americké společnosti Wham-O, nicméně původní název zobecněl v obecné označení pro jakýkoliv házecí talíř. (zdroj Wikipedie)

Pro jedny především dobrá zábava, pro někoho hračka pro čtyřnohého kamaráda, pro jiné zase sport gentlemanů, jakým je třeba golf (golf-frisbee). Základem hry je létající talíř, se kterým umí několik mužů a žen v této zemi dokonalé kousky. Talíř různými způsoby vyhazují tak, že se jim buď znovu vrací do jejich rukou nebo se naopak snaží přihrát svým spoluhráčům.

Vejdou se do něj tři piva

Létající talíř je pro hráče frisbee modlou, životním stylem a pro některé z nich dokonce kultem. „Vejdou se do něj tři piva,“ říká mi David Štefec, jeden z českých reprezentantů v tomto sportovním odvětví s přezdívkou Hobit a jeho slova doplňuje Pavel přezdívaný Pája: „V létajícím talíři můžeš snídat, večeřet, mýt se, pochopitelně musíš dodržovat hygienická pravidla. No a pochopitelně, to že se do něho vejdou tři piva je asi nejdůležitější a téměř všichni to máme vyzkoušené.“ Pája, jelikož v tomto sportu se všichni oslovují přezdívkami, se chystá napsat knihu 100 plus jedna využití létajícího talíře frisbee.

Když chybí rozhodčí, rozhoduje gentlemanství

Vraťme se ale k sportu samotnému, na hřišti, kde běhají sedmičlenné týmy, které mohou být kombinované z mužů a žen, by jste jen těžko hledali rozhodčího. Týmy se stejně jako třeba hráči v golfu musí prostě gentlemansky dohodnout. Létající talíř se neumisťuje do branky, ale do zóny, jako třeba v americkém fotbalu. Po zápasu následuje společné sprchování, muži i ženy a návštěva restaurace, kde se vše vyhodnotí.

Hrají se ale i jiná odvětví frisbee, například pokud máte vycvičeného psa, hodně si s ním vyhrajete. Golf-frisbee je pak velmi populární odvětví, kdy umísťujete do jamek podobně jako v golfu svůj létající talíř. A adrenalin? Toho v tomto sportu najdete mnoho! Ještě jedna důležitá věc: Hráči i hráčky frisbee jsou skutečně výrazné osobnosti. Např. Hobit spí v síti, Pája rád ponocuje, Klárka alias Létající vlčice se chodí dívat na měsíční hvězdy.

Není to jen legrace, ale i fuška!

I když je to zábava, nezapomínejte na to, že při hře se pěkně naběháte. Takže je dobré mít minimálně dobrou kondici a nacvičit techniky hodu. Nebo můžete vsadit na početnou lavičku. Přijde na to, kolik si před zápasem dáte piv.

My vám nabízíme deset exkluzivních záběrů vybraných sportovních kousků ze hry frisbee:

Zdroj: youtu.be

Kde si můžete zahrát frisbee v České republice?

Pravidelně se hraje Středoškolská amatérská liga a Český pohár, pokud si chcete zahrát a nemusí to být hned na špičkové úrovni, rádi vás přivítají v některém z našich klubů frisbee, jejichž seznam najdete na www.frisbee.cz

Víte, že…Nejznámější světovou ligou je Major League Ultimate v USA a Kanadě? A kdy začnete vy?

Autor: Václav Prokůpek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Olympijský cyklista si opekl toast šlapáním na rotopedu

Typický Čech chce Škodovku a miluje Karla Gotta