Fotbalová liga začala i u nás: Čekají nás pády a rvačky!

Minulý víkend začala 1. česká fotbalová liga, ta slovenská má za sebou už tři kola. A co napověděly úvodní zápasy v Čechách i na Slovensku? Příznivce kopané evidentně čekají v obou zemích pády trenérů, krachy klubů, rvačky diváků, zásahy těžkooděnců, ale také překvapivé výsledky a kuriózní branky. Víme víc…

Hned první kolo nejvyšší české fotbalové soutěže nabídlo jedno velké překvapení, když pražský klub Bohemians prohrál doma rozdílem třídy s nováčkem z Hradce Králové, mistrovská Viktorie Plzeň obrátila až ve druhém poločase vývoj zápasu v Jihlavě s místním klubem FC Vysočina a Sparta Praha vedla po kuriózních brankách v desáté minutě již 2:0 nad FC Slovácko, aby nakonec vyhrála s odřenýma ušima o jednu branku. A to se ještě nehrál zápas Zbrojovka Brno – Slavia Praha kvůli nepřizpůsobivému terénu a přímo „psímu počasí“. Přitom právě Slavia měla ukázat, jak se projevily výrazné investice čínského sponzora do klubu Sešívaných.

Čínský sponzor zmizel

Úvod nejvyšší české soutěže byl rozpačitý i z jiného důvodu. V názvu nejvyšší české soutěže se měl objevit název čínského sponzora, šéf Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta dokonce sliboval, že kontrakt s čínským sponzorem je otázkou dnů, ale nakonec se začala liga hrát bez bohatého sponzora a mecenáše z Asie a z ryze českým názvem. Navíc několik klubů se netají problémy – nováček z Hradce Králové bude muset alespoň úvodní kola hrát své domácí zápasy v Mladé Boleslavy, jelikož klubu se nepodařily včas dokončit potřebné úpravy stadiónu. Další nováček z Karviné má sponzora v hornické firmě, která prochází insolvencí a bude propouštět stovky, ne-li tisíce horníků. Zbudou pak ještě peníze na fotbal? A kdo to celé zaplatí? Snad ne daňový poplatník

První porážka a trenér se poroučel

I slovenská nejvyšší soutěž začala velmi rozpačitě. Jeden ze dvou největších favoritů slovenské ligy Slovan Bratislava propustil svého trenéra, uznávaného kyperského specialistu a bývalého vynikajícího středopolaře kyperského národního mužstva Nikodimise Papavasilliua po třetím kole ligy, navíc potom co Slovan po dvou vítězstvích ve slovenské lize poprvé prohrál, a to na hřišti Podbrezové. Uznávaného kouče nahradil trenér staršího dorostu Slovanu Vladimír Koník. Český trenér Senice Aleš Čvancara odstoupil ihned po prvním zápase, když jeho svěřenci prohráli doma se Slovanem a v ohrožení jsou ještě minimálně dva další trenéři.

Loňský mistr z AS Trenčín měl být favoritem i letošního ročníku 1. slovenské ligy, jenže ze třech zápasů prohrál hned dvakrát, jednou v Michalovcích a podruhé na trávníku Zlatých Moravců. To se nečekalo, Trenčín měl podle sázkařských prognóz ligu suverénně vést, nyní hraje o záchranu. To trenér Varga, který vede nováčka slovenské ligy z Tatranu Prešov čekal, že jeho klub se bude v nejvyšší soutěži zachraňovat, ale ze tří zápasů uhrál jen jednu remízu. Už samotný postup Tatranu Prešov, historicky nejstaršího slovenského klubu, byl velkým překvapením. Milovníci fotbalové historie si mužstvo z Prešova pamatují pod retrostylovým přídomkem „Prešovský beton“ ještě z dob federální ligy, kdy klub vynikal neprostupnou obranou.

V ČR se těžkooděnci stěhují do druhé ligy

Na Slovensku se již dočkali hned v prvním kole rvačky fanoušků. Do Žiliny na hřiště tamního Městského Športového klubu s tradičními slovenskými artefakty totiž zavítalo mužstvo s velkým množstvím maďarských příznivců – DAC Dunajská Streda a těžkooděnci byli v akci. Ani tak ale nezabránili tomu, aby došlo doslova k válce na stadiónu i v městských uličkách Žiliny. Zápas mezi Žilinou a Dunajskou Stredou se musel několikrát přerušovat kvůli výtržnostem, nakonec byl nastavován o téměř dvacet minut a skončil remízou. Mimochodem, Žilina po třech kolech první slovenskou ligu vede a body ztracené doma s Dunajskou Stredou jsou jejím jediným mínusem v tabulce.

Na rvačky na českých stadiónech si počkáme, ale ne dlouho a paradoxně se budou odehrávat především v druhé lize, kam sestoupil Baník Ostrava i se svým tvrdým fanouškovským baníkovským jádrem. Všechny zápasy zmíněného Baníku a také slezské Opavy jsou označeny jako rizikové. A tak v pátek 5. srpna mohou očekávat v Olomouci davy těžkooděnců, jelikož k derby Olomouc – Opava (od 18 hodin) přijede tvrdé fanouškovské jádro z Opavy. O dva dny později zase do Znojma přijede Baník Ostrava (od 16 hodin) a s ním i davy ostravských fandů a množství policejních těžkooděnců. V Prostějově, kde tamní klub postoupil do druhé ligy, se fotbal dostal i na jednání zastupitelstva díky petici místních občanů obávajících se, že na místním hřišti umístěném uprostřed prostějovského sídliště nebude moci zvládnout nápor ostravských a opavských fanoušků. Ale za bezpečnost se zaručily špičky prostějovské policie i politiky. Místní občané se přesto obávají.

Velké obavy také panují nad tím, zda budou klubové pokladny schopny utáhnout působení mužstev ve finančně náročných soutěžích. Loni hrálo druhou českou ligu jen patnáct místo šestnácti mužstev, druhou slovenskou nejvyšší soutěž opustilo z finančních důvodů hned šest družstev! Letos visí velký otazník i nad tím, jak zvládnou finančně některé kluby v první lize. O Karviné již byla řeč, problémy se mohou dostavit i jinde, znalci přitom poukazují na špatný start Bohemians Praha 1905, ale největší obavy panují ve Viktorii Žižkov, která loni zadlužená byla přeřazena administrativně z druhé do třetí ligy, letos se do druhé ligy vrátila, ale až ze třetího místa třetí nejvyšší soutěže a také s dluhy zatěžujícími pokladnu slavného klubu.

Autor: Václav Prokůpek

Mohlo by vás zajímat:

Fotbalisté jako zvrhlíci! Znáte jejich sexuální hříchy?