Flanelové košile. Proč je tak rádi nosíme?

Původ flanelu? Nikdo neví přesně, ovšem věří se, že se „zrodil“ v britském Walesu již v 16. století. A ještěže tak. Jeho přednosti v zimním období ocení všichni, kdo si potrpí na pohodlí a neformálnost. Taky patříte mezi příznivce košil?

Flanelová košile, Zdroj: Cellbes.cz

Flanel. Tkanina různé jemnosti upravená česáním po jedné nebo obou stranách, jak praví internetová encyklopedie. V překladu to znamená, že se jedná o jednu z nejpohodlnějších textilií, která zároveň patří k tomu nejteplejšímu, co zahřívá zkřehlé kosti v nepříznivém počasí a dává pocit volnosti během náročného pracovního dne i výšlapu na Sněžku.

Proč je v něm tak dobře?

Kdo vlastní nějakou ten kousek, třeba košili či pyžamo z bavlněného nebo viskózového flanelu, tak ví, že tepelná izolace, měkkost, vzdušnost a zároveň lehkost patří mezi hlavní přednosti tohoto materiálu, který neztratil nic ze svých schopností, ani když v Německu přišli na nápad, že ho vyrobí z vláken lesní borovice. A co teprve bambusový flanel! I ten už se dostává do podvědomí veřejnosti. Pokud jste o něm ještě neslyšeli, nevadí.

Podpora celebrit

Ti, kdo vyznávají klasiku, zřejmě ví, že konkrétně košile se staly naprostým fenoménem zvlášť v roce 1990, kdy někteří členové slavných hudebních skupin hrajících alternativní rock brázdili jeviště coby kostkovaní maníci.

Za všechny jmenujme Kurta Cobaina. I on věděl, že tahle pohodlná a pot sající košile má smysl. Její obliba se natolik rozšířila, že v současnosti se o ní říká, že kdo ji nemá, podléhá sociální izolaci.

Flanel bavil a bavit bude

Flanelu se nedá odpárat ani fakt, že je maximálně variabilní. Lže ho použít k výrobě formálního i neformálního oblečení včetně obleků té nejvyšší kvality, ovšem barvy a kostkovaný vzor mu odpáře jen málokdo. Prostě k němu neodmyslitelně patří, což u zmiňované košile není na škodu.

Dá se skvěle kombinovat s tričkem bílé barvy, takže pokud jste to ještě nezkusili, na nic nečekejte a objevte kouzlo tak zvaného vrstvení. Vybíráte poprvé a nevíte, kolik si máte připravit?

Dámy, ruce pryč!

V některých outletových obchodech je k mání pod tisícovku, ale pokud fakt chcete kvalitu, musíte počítat s investicí nad tisíc korun a výš. Ale to, co od košile dostanete na oplátku, se penězi vyjádřit nedá. Je to prostě klasa, která by měla náležet jen a jen mužům.

Ženy by flanel měly preferovat pouze ve formě ložního povlečení, neboť průzkum jistého slevového portálu prokázal, že sice 43 % žen uznává flanel jakožto svůj nejčastější spací úbor, ale mužům to na nich připadá nechutné.

Aby ne. Je to krádež mužské identity. Ale vlastně se dala čekat. Ženské chtějí vždycky to, co chlapovi dělá (nejen v zimě) dobře…

Autor: Daniel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

6 módních hitů, ve kterých budete za pitomce

Jak zkombinovat džíny a tenisky? Takhle!