Filmové novinky: velkofilmy Král Artuš: Legenda o meči a Transformers: Poslední rytíř, hororová adaptace To a Annabelle 2: Zrození zla

Král Artuš pozvedá Excalibur a legenda znovu ožívá. A nejem tam, pátý díl Transformers: Poslední rytíř se také točí kolem Artušovské legendy a bájného artefaktu. K tomu ukázka z hororu To, adaptace románu Stephena Kinga, a pokračování panenky Annabelle.

Moderního krále Artuše tentokrát oživil Guy Richie

Kdo by neznal legendy o králi Artušovi, svatém grálu a rytířích kulatého stolu? Parcival, Gawain, zákeřný Mordred, kouzelník Merlin, krásná Guinevere a milostný trojúhelník s Lancelotem. Jejich osudy byly zfilmované už několikrát. Nový film Král Artuš: Legenda o meči režíruje Guy Richie, který natočil kromě známeho Podfu(c)ku oba díly poslední adaptace Sherlocka Holmese s Robertem Downey Jr., a tak je nejen z ukázky jasné, že se nebude jednat o klasický přepis Artušova příběhu. Trailer nabitý akcí ukazuje Artuše jako obyčejného člověka, který se potuluje podsvětím se svojí družinou. Vše se změní ve chvíli, kdy vytáhne z kamene legendární meč Excalibur. Artuš se musí vzepřít nejen sám sobě, ale i tyranskému Vortigernovi, který mu ukradl korunu a navrch zavraždil jeho rodiče. Středověká řežba přináší zajímavé herecké obsazení, kterému vévodí Jude Law jako záporák Vortigern. Budoucího krále Artuše hraje Charlie Hunnam, známý především z drsného seriálu Sons of Anarchy (Zákon gangu), kde byl výborný a zaslouží si i jiný film, než Pacific Rim. Jeho otce Uthera potom ztvárnil Eric Bana, známý z filmu Trója nebo nových Star Treků. Sice se těšíme, ale nějak se nedokážeme ubránit dojmu, že ukázka působí příliš moderně, tak nějak současně, a pocit drsného a špinavého středověku se nedostavuje. Počkejme si na film, který dorazí už 11. května 2017.

Transformers popáte! Není to vtip?

Je to tak! V pořadí pátí Transformers dorazí letos v létě. Trailer slibuje všechno, na co jsme zvyklí, akce, akce, a zase akce, bortící se budovy a megastruktury z vesmíru, a samozřejmě bojující Autoboty s Deceptikony. Ale něco je špatně…v ukázce spolu zápasí Optimus Prime a Bumblebee! Proč, na to si budeme muset počkat na premiéru. Vždy kladný sympaťák Optimus k tomu má jistě dobrý důvod. Po veleúspěchu Transformers z roku 2007 se studio Paramount rozhodlo postupně natočit celou trilogii. Protože bylo ale dál z čeho vařit, režisér Michael Bay byl přemluven ještě ke čtvrtému dílu, který ve výsledku za moc nestál. Autoboti dostali nový design, objevili se Dinoboti, nové herecké obsazení, akce byla mega-megalomanská, ale všechno to bylo spíš k horšímu. Transformers: Poslední rytíř je s rozpočtem 260 milionů dolarů zárověň nejdražším filmem série, ale klidně si vsadíme, že si na sebe zavedená značka několikrát vydělá, tak nezbývá, než doufat, že to s kvalitou nebude tak špatné. Grimlock, zvracející rozžvýkaný sedan, v nás vyvolává obavu, že o infantilní vtípky typu žvanící otravný minirobot nebude nouze ani tentokrát. Optima Prima a Marka Wahlberga očekáváme v kinech letos 22. června.

Trailer na hororovou adaptaci románu To dorazil

To je film natočený podle bestselleru známého spisovatele hororových příběhů, Stephena Kinga. ‚It‘ je kniha z roku 1986, a filmového zpracování se dočkala už v roce 1990. V roce 2017 se 7. září objeví v kinech znovu. Co je vlastně To? Předloha pojednává o tajuplném stvoření, které na sebe bere nepříjemnou podobu klauna. Podobně jako Freddy Kruger, terorizuje skupinu dětí v malém městečku v Americe, akorát ne skrze sny. Po letech se potom zlo vrací, tentokrát se mu ale nyní už dospělí přátelé z dětství rozhodnou postavit. Trailer navozuje tu správnou atmosféru a závěr s šíleným klaunem je skutečně povedený. Otázkou zůstává, jestli bude výsledný snímek zdařilý nebo ne, protože dobrých hororů je pomálu a film může stejně tak zapadnout do archivu sice moderního, ale béčka. Pro trochu toho strachu v kině to ale bude určitě lepší volba než naše následující novinka.

Panenka Annabelle nás chce vyděsit znovu

Kdo by to byl řekl. Po hororové Annabelle z roku 2014 dorazilo pokračování. I když, pokračování, jak název napovídá, jedná se o prequel, který událostem prvního filmu předchází. Annabelle: Creation vypráví příběh o okolnostech stvoření panenky, která je příčinou nešťastných událostí. Je zvláštní, že nás čeká rozšíření filmu, který toho moc nenabídl. Ohlasy byly nijaké a kromě klasických lekaček vlastně ani nebylo, kde se bát, nehledě na divný způsob celkového pojetí kamery ve filmu. Zkrátka béčko, jak vyšité, bez nějakého statusu kultovosti. Čerstvý trailer na druhý film ukazuje oprýskaný dům na americkém venkově, což je taková osvědčená klasika velké většiny hororů, moc ale nevěříme, že to bude stačit, a film bude nejspíš následovat svého předchůdce. Koneckonců, ukázka nic nového nenabízí. Snad si třeba alespoň hltači všech hororových motivů přijdou na své. Annabelle: Zrození zla bude v našich kinech 18. května. 2017.

Artuš možná stojí za návštěvu kina, a kdo má rád 3D, Transformers budou jako stvoření. Nadchlo vás něco tentokrát?

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Filmové novinky: Spider-man spolu s Iron Manem, Strážci Galaxie 2, konkurenční Liga spravedlnosti a Rychle a zběsile 8

Recenze: Logan – Wolverine naposledy a brutálně