Fenomén machinima. Víte o co jde? Tenhle typ videí byste si neměli nechat ujít

Machinima je svébytný žánr online tvorby a už nějakou dobu existuje. Přesto jste o něm možná ještě neslyšeli. A to je škoda, protože tahle videa stojí za vidění!

Proč tahle videa táhnou?

Před zhruba deseti lety, tedy v době, kdy byla online hra World of Warcraft na vrcholu popularity, se herní komunitou šířilo vtipné hudební video, které pomocí postaviček ze hry dávalo jasně na srozuměnou, co je skutečně hlavní podstatou internetu. Jde o machinima video.

Bez dalších okolků zavzpomínejte na tuhle pecku sami:

Pokud to nevíte, jedná se o žánr machinima. Tahle forma lidové tvořivosti spočívá ve využití grafiky a prostředí počítačové hry k vytvoření filmu. Leckteré hry totiž umožňují mnohem víc, než pouze odehrát předepsané scénáře, a můžete si v nich užít hodně volné zábavy. Nejvhodnější jsou k tomu samozřejmě hry s otevřeným světem jako třeba zmíněný World of Warcraft, nebo i Minecraft, Grand Theft Auto a další. Fantazii se meze nekladou.

Vousatá legenda

První machinima videa se objevovaly už v 80. letech, ale jejich zábavnost je dnes už (podle očekávání) pramalá. Ovšem asi nejznámějším zástupcem z těchto dřevních dob počítačových her a praotcem následných pokusů se stal Diary of a Camper z prvního dílu série Quake. Už předchozí díla slavných id software (hlavně Doom) vyšlapaly filmům cestu tím, že umožnily nahrávat záběry ze hry, u Quakea se navíc zvýšila možnost přizpůsobení detailů do takové míry, že kolem populární střílečky začaly vznikat spousty filmečků, takzvaných Quake movies. Ovšem Diary of a Camper, zaměřený vedle drsné akce i na příběh, je dnes prostě považován za průkopníka:

Machinima v televizi

Všestranný umělec Douglas Gayeton v roce 2007 přišel se sérií dokumentárních filmečků ze hry Second Life. Tato 14 let stará hra byla jedním z prvních pokusů o vytvoření alternativního světa, virtuálního klonu toho reálného. Hráč si vytvořil svého avatara, kterého následně prováděl obyčejným světem, podobně jako v modle všech pařanek The Sims. V Second Life ovšem nebyly žádné úkoly ani cíle, jednalo se pouze o virtuální platformu sdílenou miliony lidmi po celém světě. Píšeme o ní v minulém čase, hra však stále funguje; pouze už nikoho moc nezajímá.

Spekulace o budoucnosti

V době, kdy Gayeton natáčel svůj seriál Molotov Alva a jeho hledání Stvořitele, se ovšem stále spekulovalo, zdali je tohle ta kýžená budoucnost. To ostatně tematizoval i autor, jeho příběh se totiž motal okolo přechodu hlavní postavy ze skutečného světa do toho virtuálního. Ústřední postava Molotova Alvy se vydává zkoumat, jestli to ve světě jedniček a nul funguje stejně (bídně) jako v tom reálném. Tenhle seriál svého času zaujal takovým způsobem, že ho koupila a vysílala i HBO.

South Park se nenechal zahanbit

V populární kultuře se machinima projevila nejvíce asi ještě o rok dříve, v roce 2006. V 10. sérii Městečka South Park totiž vyšla epizoda věnovaná fenoménu World of Warcraft a velká část dílu byla natočena právě přímo ve hře. Jednalo se o další z mnoha inovátorských postupů autorů seriálu, tato epizoda byla navíc oceněna Emmy. Podílela se na ní dokonce i společnost Blizzard, která za samotnou hrou stojí. Právě takové vlaštovky postupně zvyšovaly povědomí veřejnosti o fenoménu.

Nejlepší videa žánru machinima

Vybrat jednu machinimu, která by byla suverénně nejlepší, je samozřejmě nesmysl. Pro každého fanouška videoher bude nejspíš nejlepší ta, jež vychází z jeho oblíbené pařby. A že jich může být! Nabízejí se v podstatě všechna RPG, multiplayerové online hry, většina stříleček… No je toho požehnaně.

Abychom vás ale namlsali k projíždění YouTube za účelem nalezení nových pokladů, mrkněte třeba na krátký akčňák vzniklý díky hře Halo. Populární akční série v čele s Master Chiefem se stala základem pro mnoho zajímavých snímků, tenhle je však čistokrevná řežba, navíc z dílny osobitého webového animátora Montyho Ouma. Užijte si ji:

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:

Nejlepší videohry všech dob – znáte je?

Legendární herní vývojáři. Kdo formoval naše dětství?