Fenomén Lego: víte, co všechno z něj lze vytvořit? Obrovské věže měřící desítky metrů, mosty i luxusní automobily, které jezdí! Nevěříte?

Stavebnice Lego je fenoménem již od první poloviny 20. století. Z této stavebnice lze přitom vytvořit neuvěřitelné konstrukce, na čemž se ostatně často podílí i šikulové z našich luhů a hájů. Nevěříte? Přinášíme zajímavosti, které jste určitě o Legu netušili.

fenomén LEGO

Nejvyšší stavba z Lega? Věž v Tel Avivu

Když v roce 2012 vznikla věž z Lega vysoká 32,5 metru, na níž bylo spotřebováno 450 tisíc kostiček, jednalo se o světový rekord. Tato konstrukce přitom byla postavena v „matičce stověžaté“, tedy v Praze. Jenže tento rekord od té doby několikrát padl. Naposledy se tomu tak stalo na konci loňského roku v izraelském Tel Avivu. Zde byla na Rabínově náměstí postavena věž vysoká 35,95 metru. Stavba vznikla na památku Omera Sayaga, osmiletého chlapce, který si vždy rád hrál s Legem, zemřel ale bohužel na rakovinu. Mimochodem, takto je zhruba vysoká 13ti patrová budova!

Nejvíce kostek spolykal Tower Bridge

Postavit téměř 36 metrů vysokou věž z Lega je sice úctyhodný výkon, nicméně ještě více dokážou zaujmout jiné konstrukce. Na mysli máme především Tower Bridge, respektive přesnou Lego repliku této londýnské stavby. Ta vznikla v září 2016, a to ve Warwickshiru. Nestáli za ní ovšem žádní nadšenci, ale proslulá automobilka Land Rover. Tower Bridge byl totiž postaven pro prezentaci nového modelu Discovery a tvoří ho 5 805 846 kostiček. Předchozí rekordman, model Star Wars lodi X-Wing, byl přitom vytvořen „pouze“ z 5 335 200 kostek.

Nemáte na Bugatti Chiron? Postavte si ho z Lega!

Bugatti Chiron je luxusní a drahý automobil, na který mít většina smrtelníků zřejmě nebude. Lze si ale postavit model právě z Lega, i když i ten vás vyjde na pár tisíc. Před pár dny navíc spatřilo světlo světa Bugatti Chiron ze stavebnice Lego Technic, a to v životní velikosti! Na svědomí jej přitom mají zlaté české ručičky, neboť ho postavili designeři a technici z kladenské pobočky Lega. A výsledek je vskutku ohromující. Lego Bugatti je téměř k nerozeznání od originálu, přičemž ho tvoří přes milion dílků a 2 304 motorků Lego Power Function. Automobil disponuje výkonem 5,3 koní, váží 1,5 tuny a může vyvinout rychlost až 20 km/h.

Lego vás může vyjít pěkně draho

Ve druhé polovině loňského roku byla uvedena na trh vesmírná loď Millennium Falcon 2017, kterou znají všichni fanoušci Star Wars série. Tento model má podobu lodi Hana Sola a tvoří jej 7 541 kostiček. Tato stavebnice se stala největším prodávaným modelem a její cena se v době vydání pohybovala kolem 800 dolarů. Ani dnes, tedy po roce přitom neutratíte o mnoho méně. Millennium Falcon 2017 totiž u nás stále koupíte za minimálně 17 500 Kč! No, trošku drahá hračka…

Stavebnice Lego mohou být opravdu bizarní

Lego tvoří za dobu jeho existence obrovské množství stavebnic. Některé z nich lze přitom považovat za opravdu bizarní. Z tohoto pohledu vybíráme asi jako nejzajímavější stavebnici Lego Strip Club. Postavit si tedy můžete vlastní klub pro pány, ačkoli sami nechápeme, proč by to někdo dělal.

Největší sbírka? U nás v Čechách!

Samozřejmě se najdou i Lego fanatici. Tím je i jistý Miloš Křeček, který tráví čas s touto stavebnicí již od dětství. Dnes mu je přes čtyřicet a vlastní největší soukromou sbírku Lega na světě! Sběratel má aktuálně přes 6 000 modelů, které shání po celém světě. A kde že svou sbírku vlastně skladuje? Pan Křeček, jenž je podnikatelem v řeznictví, otevřel již pět muzeí – první v roce 2010 v Praze na Národní třídě a zatím poslední v roce 2015 v Liberci.

Chcete vydělávat majlant? Staňte se Lego youtuberem!

Je to Čech, říká si Brick Builder, nikdo ho nikdy neviděl, a přesto si díky Legu vydělává neskutečné peníze. Ptáte se kolik? Dle časopisu Forbes přes 700 tisíc Kč měsíčně! Jeho videa na kanálu YouTube jsou totiž známá po celém světě. A co že na nich dělá? Nic víc než to, že staví Lego a vše je zrychlené. Můžete tedy zkusit Brick Buildera trumfnout a následně odjet třeba na výlet kolem světa.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

GALERIE: Užitečná využití stavebnice LEGA v domácnosti (18 fotek)

Designeři šílí: Věci inspirované hamburgerem