Facebook vyzývá Steam na souboj! Budou hry na Facebooku někdy fungovat?

Modrý gigant se zase jednou pokouší oprášit nápad, který mu kdysi fungoval. Ale budou hry na Facebooku fungovat? A jak to s nimi aktuálně vypadá?

Je to už pěkných pár let, co se dal Facebook považovat za herní platformu. Vzpomínáte na všechny ty farmářské gamesy, kterými vás vaši virtuální přátelé neustále obtěžovali? Každou chvíli vám přišla pozvánka nabádající k zapojení do světa pěstování plodin a chovu hospodářských zvířat. Většině normálních lidí přišly tyhle aktivity docela absurdní a postupem času z Facebooku vymizely úplně. To se bavíme hlavně o společnosti Zynga, která za hitem FarmVille stála. Její spolupráce s největší sociální sítí začala v roce 2009, ale Facebook s podporou skončil kolem roku 2013. Tím také ustal zlatý věk her v prostředí sociálních médií. Jenže teď se Facebook chce vrátit do hry. Doslova.

Hry webové…

Aktuálně se bavíme o třech rozjetých či plánovaných projektech. Stále můžete jít na stránku facebook.com/games, na níž spoustu her najdete i teď. Web vypadá, že se o něj stále někdo stará, což je poněkud smutné zjištění vzhledem k faktu, že tohle prostě nikoho nezajímá. Nebo vy snad o téhle funkčnosti Facebooku víte?

Od srpna pak Facebook rozjel novou herní platformu, která si vytyčila hodně ambiciózní cíl – konkurovat Steamu od Valve, což je pro PC hráče zcela nezbytné rozhraní se 125 miliony aktivních uživatelů. Tahle platforma s názvem Gameroom tvoří samostatnou aplikaci, kterou si stáhnete do počítače a která uloží všechny vaše hry pohromadě. Bohužel se ale nejedná o áčkové tituly, jež na počítačích vycházejí, nýbrž jen o starší pařby z Facebooku nebo porty webových či mobilních her.

Engine Unity, na kterém tahle sranda běží, umožňuje vývojářům tvořit speciální hry do velikosti 200 MB, ale ruku na srdce – revoluce v herním průmyslu se tu vážně nekoná. Instalovat do počítače další program, obzvláště od Facebooku, rozhodně nechcete a nabídka her vás taky neoslní. Je škoda, že Facebook, který sám do značné míry vyrostl na webových hrách, se teď marně snaží dohnat, co v posledních letech zanedbával.

…i mobilní

Na druhou stranu, herní potenciál Facebooku je stále obrovský. Více než 1,5 miliardy uživatelů je dostatečně silná masa, aby gigant z Menlo Parku dokázal Steamu zatopit. Stačí do her dotlačit desetinu těchto lidí a Valve bude mít vyrovnaného konkurenta! Vedle Gameroomu se Facebook taky snaží rozjet hry v Messengeru. Během letoška se v něm objevila jednoduchá basketbalová hříčka, která rychle zaujala spoustu uživatelů. A s jídlem roste chuť, takže právě v Messengeru, který poslední dobou rozšiřuje svou funkcionalitu, by mělo být možné i hrát hry. Tahle technologie se jmenuje Instant Games a Facebook si od ní hodně slibuje.

Můžeme se těšit na revoluci v počítačových hrách? Nebo je to jen další zbytečná aktivita? Co si o podobných snahách Facebooku myslíte? Napište nám do diskuze.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Podle Facebooku jsme všichni mrtví! Kritická chyba. Jak ale vyřešit skutečnou smrt?

Lži na Facebooku – kdo námi manipuluje?