Egypt aneb kam se vydat ještě před létem

Země faraonů, pyramid a sfing se pyšní nejen bohatým historickým a kulturním dědictvím, sahajícím až do dob starověku, ale hlavně tím nejkrásnějším mořem na světě. Průzračné Rudé moře, které lemují dlouhé písčité pláže, je bohaté na podmořský život. Pro milovníky vodních sportů, potápění a šnorchlování je to učiněný ráj. Egyptské počasí je velmi horké, a proto je Egypt ideální destinací, kam se vydat na dovolenou ještě před samotným létem. Zima vám totiž zaručeně nebude.

Pokud si chcete užít spíše odpočinkovou dovolenou v kvalitních hotelech a nechcete se během pobytu o nic starat, je Egypt tou správnou volbou. Bohatě vybavené hotelové komplexy se nacházejí přímo na pláži a jejich služby jsou na perfektní úrovni. Těšit se můžete na aquaparky přímo v hotelech a ve většině případů i na kvalitní all inclusive. Kromě relaxace v hotelovém komplexu máte možnost vyrazit na výlet za úchvatnými památkami nebo třeba na nákupy, místní obchody jsou přeplněné různým kořením, kůžemi, šperky a koberci. Napadá vás, že obcházení obchůdků a historických památek je pro vaše děti příliš náročné a nezáživné? S klubovou dovolenou si můžete dopřát i chvíle volnosti a zapsat své potomky do jednoho z dětských klubů, kde si užijí spoustu zábavy, zatímco vy vyrazíte za památkami, na nákup, nebo se jen tak „plácnete“ na pláž. Zkuste třeba klub Funtazie, který si děti oblíbily pro jeho pestrý animační program.

Mezi nejoblíbenější egyptská letoviska patří bezesporu Hurghada a Marsa Alam. Tyto dvě dovolenkově nejzajímavější oblasti nabízející zkrátka vše, co si jen můžete přát. Hurghada poskytuje veškerý komfort, který od dovolené očekáváte. Nachází se na 100 kilometrů dlouhém pobřeží Rudého moře – od letoviska El Gouna přes Hurghadu až po letovisko Safaga. Kromě dokonale vybavených hotelových komplexů a krásného moře zde najdete dlouhé písčité pláže. Mezi ně patří pláž Makadi, která je kousek od svých břehů obklopena korály.

Pláž El Gouna je zase vhodná pro rodiny s malými dětmi nebo seniory, jelikož korály jsou od břehů více vzdáleny. Pestré korálové útesy a ideální podmínky k surfování zase poskytne pláž Safaga. Letovisko Hurghada je strategické svou polohou také díky blízkosti těm nejznámějším egyptským památkám – Alabastrové mešitě z r. 1830, Káhirské věži, která je vysoká 187 m, nebo historickému městu Citadela. Jak jistě tušíte, můžete zde kromě pasivního odpočinku využít čas i pro aktivní objevování bohaté egyptské historie a podnikat celodenní výlety za památkami i přírodou. Pravou pouštní krajinu zde totiž obohacuje exotická flora údolí řeky Nilu.

Klidnou dovolenou můžete strávit v letovisku Marsa Alam, které je ideální pro vyznavače méně frekventovaných míst. I zde máte příležitost ponořit se do nádherného podmořského světa a užít si přepychové podmínky pro potápění a šnorchlování. Opálení doženete na pláži Abbu Dabbab, u níž lze údajně na mořském dně zahlédnout dugongy neboli mořské krávy. A pokud toužíte po potápění se s delfíny, zajděte na pláž Samadai. V tamní laguně jich žije zhruba stovka. I Marsa Alam je správným místem pro výlety, a to za starověkými památkami z dob faraónů. Pyramidy, sfingy, mešity, paláce – to vše a další typické kulturní a historické dědictví Egypta uvidíte na vlastní oči. Milovníci přírody si také přijdou na své. Vydat se mohou za přírodní divy na ostrovy Hamata a Giftun nebo do údolí Nilu s obří Asuánskou přehradou, která se táhne zhruba 200 kilometrů daleko.

Dobrou zprávou pro všechny, kteří plánují cestu do Egypta je, že víza do této země se nezdražují, jak se původně plánovalo, ale zůstávají stejné. Tak na co ještě čekat? Vzhůru do říše faraonů a podmořského ráje!

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Objevte Egypt tak, jak ho neznáte!

Lidé, kteří umí znechutit cestování letadlem