Dubaj: perla zálivu Spojených arabských emirátů

Skvostná Dubaj by se mohla stát synonymem snad všech superlativů. Její název v překladu znamená místo setkání. Rozkládá se v přírodně chráněné částí pobřeží a propojuje nejmodernější architekturu s původní středovýchodní kulturou. Tento kontrast si ihned zamilujete.

Země rozdělená kouzelným zálivem byla doprovázená luxusem už od pradávna. Hlavním zdrojem příjmů byl lov perel, rybolov a obchody s Indií a Afrikou, proto se Dubaj stala významným přístavištěm tradičních dřevěných lodí. V současnosti voda odděluje moderní část Bur Dubai od starobylé čtvrtě Deira, kde vás mezi jednotlivými břehy proveze tradiční vodní taxi. Dřevěné loďky zvané „abra“ jsou zdobeny baldachýny z barevných látek, které navodí romantickou atmosféru.

Luxus na dosah

Dubaj celému světu ukazuje své bohatství mnoha způsoby. Jedním z nich je obrovský projekt umělých poloostrovů. Z letadla se vám díky tomu naskytne ohromující pohled doslova na celý svět (The World) a na palmové ostrovy (Palm Islands). Uprostřed Dubaje se mezi jezírky a parky tyčí obrovský mrakodrap, který neunikne žádnému oku. Burj Khalifa je „nej“ na světě hned v několika ohledech. Nejvyšší budova s nejrychlejším výtahem a největším nákupním centrem na světě měří neuvěřitelných 828m. Za několik vteřin se ocitnete na vyhlídkové plošině ve 124. patře. Vstupenky na něj si rezervujte předem přes internet, zaplatíte za ně dvakrát až třikrát méně než na místě.

Prostorné náměstí vás dostane zpátky do výšin prostřednictvím tanečních kreací vodních fontán za doprovodu příjemné hudby. Klenotem moderní architektury je bez pochyb hotel Burj Al-Arab, který byl navržen po vzoru vlající plachetnice a postaven byl na vlastním uměle vytvořeném ostrůvku. Exteriér hotelu se každou noc proměňuje v molo, které rozzáří světelná přehlídka. I když hotel patří k nejluxusnějším a nejdražším hotelům světa, existuje způsob, jak nasát alespoň část královské atmosféry. V prosklené hotelové restauraci Al-Mahara se kolem vás budou prohánět žraloci a další mořští živočichové, zatímco vy si budete dopřávat oběd nebo večeři. Vrcholem luxusu je potom konzumace zlata. Absurdní? V kavárně El Café v hotelu Emirates Palace servírují Golden cappuccino. Chuť se neliší od klasického teplého nápoje, ale cappuccino je posypané dvacetičtyř karátovým zlatem. Cena za takovýto nápoj se pohybuje kolem čtyř set korun.

Oáza odpočinku

Co si přát víc, než opalování na bílé písečné pláži s výhledem na smaragdové moře? Několik stovek kilometrů dlouhé pláže zdobí břehy Perského zálivu. Přestože je podloží moře písčité, uvidíte na dno i v hloubce tří metrů. Plavání vám zpestří rozmanitý podmořský život. V Emirátech je na všech plážích zákaz opalování nahoře bez, takže přítelkyni hlídat. Pokud si křehké polovičky chtějí odpočinout od nás chlapů, jedna z dubajských pláží Jumeirah je každé pondělí přístupná pouze pro ženy, muži sem nesmí. Komfort na plážích je samozřejmostí a neodmyslitelnou součástí čvachtání ve vodě a opalování jsou různé doplňující sportovní aktivity. Mezi oblíbené kratochvíle patří šnorchlování, potápění, rybaření nebo adrenalinová jízda na vodních lyžích.

Dovolená splněných snů dětí i rodičů

Opravdové dobrodružství zažijete v imaginárním světě. IMG Worlds of Adventure je místem, kde se můžete stát opravdu kýmkoliv. Milovníci superhrdinů odsud nebudou chtít nikdy odejít. Návrat v čase vám umožní ztracená země, kde potkáte všechny živočichy z dob druhohor v životní velikosti. Spanilá jízda na atrakcích vás udělá součástí pohádek z televizní stanice Cartoon Network. Město neomezených možností se chlubí nejvyšším ruským kolem pod sluncem, vedle něj taky zastává prvenství i nejrozsáhlejší cukrárna s tisícem sladkých dobrot. Absolutní adrenalin zažijete ve špičce mezi akvaparky v Aquaventure Waterpark, kde se můžete sklouznout přes nádrž se žraloky. Klid na duši vám zajistí služby dětských klubů, kde vaše děti objeví další svět her a legrace. „Náš dětský klub Funtazie nabízí pestrý, zábavný a poučný program pro malé dobrodruhy. Naší specialitou je i Sportovní akademie, do níž mohou rodiče zdarma své děti přihlásit. Zatímco si budete užívat klidnou dovolenou s manželkou nebo přítelkyní, vaše děti se naučí základům různých sportů nebo vypilují ty oblíbené,“ dodává mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Probuďte v sobě Tigera Woodse

Jako filmová hvězda se budete cítit v uličkách severní částí Deira, kde na vás budete dýchat arabská atmosféra. Vůně netradičního koření dodávají smysl procházce v nekončících uličkách plných šperků, zlata a jídla. Pokud milujete historii, neměli byste si nechat ujít návštěvu mešity Jumeirah. Kamenná struktura se dvěma minarety a kamennými detaily představuje chloubu islámské architektury. Fotografie historické Dubaje a mnoho dalších dokumentů jsou uloženy v domě šejka Saeeda al Maktoum, který je nyní přípustný jako muzeum. Pokud se však chcete zbavit haldy turistů a vidět další zdejší život, navštivte v Deiře místní rybí trh.

Tiger Woods měl jako jediný golfista na světě možnost odpálit míček z vrcholu nejvyšší budovy světa. Dubaj nabízí celý zástup golfových hřišť, kde legendární odpal můžete natrénovat. Horké dny můžete ukončit lyžovačkou. Čtete dobře, v Mall of the Emirates najdete vnitřní sjezdovku, dokonce s kabinkovou lanovkou. Pokud nelyžujete, nevadí, můžete si v kraťasech a tričku zabruslit na ledu. Nadchli jsme vás? Vyražte do Dubaje ještě letos!

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

I dovolenou s dětmi si můžete užít

Nejzajímavější díry světa. Proč a jak vznikly?