Dovolená s karavanem: zkontrolovali jste si tažné zařízení? Na co myslet, než vyrazíte? K čemu budou vyrovnávací nájezdy a další vychytávky?

Chystáte se ještě vyrazit na dovolenou a berete si karavan? Tyhle praktické tipy by se vám mohly rozhodně hodit.

Nejlepší doplňky pro karavan

Kontrola tažného zařízení

Pokud připojujete karavan na tažné zařízení svého vozu, pečlivě si zkontrolujte tažné zařízení na svém voze. Pokud není přivařené, ujistěte se, že jsou všechny šrouby pevně dotažené. Určitě se podívejte také na to, jaké jsou hmotnostní limity pro tažený přívěs. Nebude karavan těžší? Pokud je karavan velký, pravděpodobně bude mít svou vlastní brzdu, která se aktivuje tím, že oj tlačí na tažnou kouli. Rozhodně si tedy překontrolujte technický stav. Počítejte s tím, že jízdní vlastnosti auta se výrazně zhorší, především brzdění a akcelerace.

Až budete kempovat, těžko se vám budou některé doplňky shánět. Proto doporučujeme důkladnou přípravu. Ať už máte karavan koupený, nebo půjčený.

Vyrovnávací nájezdy

Kdo někdy spal v karavanu, ten moc dobře ví, že komfortní spaní i pohyb uvnitř vyžadují naprosté vyvážení. Nemůžete spát s nohama nahoru nebo dolů, natož abyste se skutáleli na stranu. Problém je ten, že země není rovná a i pár centimetrů nerovnosti zajistí, že se hezky nevyspíte. Všechny karavany mají od toho nohy v rozích, kterými svůj dům na kolech vyrovnáte. Někdy je ale potřeba další výpomoc, a tu zajistí vyrovnávací nájezdy. Ve většině případů stačí jeden, najedete na něj jedním kolem a pomocí šroubování nohou pak dostanete karavan do roviny. K perfektnímu efektu si můžete pomoci vodováhou. Pokud ji nemáte, jako aplikaci si ji můžete stáhnout prakticky do každého smartphonu.

S vyrovnávacími nájezdy si vše ulehčíte.

Klíny

Stejně jako auto, má i každý karavan ruční brzdu, a to hned vedle oje. U auta ovšem stačí zatáhnout ruční brzdu a nechat zařazenou rychlost, a máte jistotu, že vám neujede. Ale u karavanu je ruční brzda spíše taková pojistka, kterou použijete při manévrování na určené místo. Spoléhat se na ni stoprocentně nedoporučujeme! Pokud jej odpojíte od auta a potřebujete jen zaparkovat, hrozí, že vám může ujet. Pořiďte si proto klíny, kterými podložíte kola. Bez těch to prostě nejde.

Povinná výbava každého karavanu.

Dalčí nezbytnosti, které vás možná nenapadly

Termofolie pro chladnější noci

Když je venku 30 stupňů, tak to zní jako špatný nápad, ale v noci už teploty klesají k 10 a v karavanu pak může být zima. Pokud nechcete topit, pořiďte si termofolie. Večer je nainstalujete do oken. Zabrání úniku tepla z karavanu, respektive vniknutí chladna dovnitř.

Měnič napětí

To si tak potřebujete dobít notebook, fotoaparát, ohřát si jídlo v mikrovlnné troubě nebo pustit televizor. Standardně s sebou vozte dostatečně dlouhý prodlužovací kabel. Ale co když váš kemp nemá elektrickou přípojku? Pak je nutné koupit měnič, který z 12 V v karavanu umí udělat 230 V, které potřebujete pro své přístroje. Vybírejte podle toho, jaký výkon potřebujete. Pro notebook a malá elektronická zařízení bude stačit měnič s výkonem 200 W, v případě mikrovlnné trouby budete potřebovat už velký –  s výkonem kolem 1500 W.

Abyste mohli připojit spotřebiče na 230 V, potřebujete měnič napětí.

Přípojka na vodu

Nezapomeňte také na hadici s několika redukcemi pro úspěšné dopouštění vody. Jakou redukci budete potřebovat bohužel nelze doporučit, v kempech se to liší. Vezměte klidně vícero redukcí. V případě nouze, jdou mezi sebou kombinovat.

Dobře vybavená lékárnička

V lékárničce by neměl chybět: acylpirin, ibuprofen, obvazy a náplasti, desinfekce, sprej proti hmyzu, opalovací krém s vysokým faktorem, líh, krém na popáleniny, vata. Nezapomeňte ani na své léky, pokud nějaké užíváte.

Jedete poprvé? Pak myslete i na tohle!

Určitě nechtějte stihnout dalekou cestu hned první den. Pro neostřílené řidiče je lepší rozdělit si cestu na kratší úseky cca po 300 kilometrech. Tohle je individuální, určitě však myslete na pravidelné zastávky a občerstvení. Počítejte také s tím, že první příprava pro nocování nebude probíhat ideálně a zabere více času, než jste předpokládali.

Autor: Analytik, MČ

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zlobí chladič? Přehřívá se motor? Nejčastější noční můry řidičů a co dělat, když se vám to stane?

Klimatizace? Nejhorší je nízká teplota a vysoké otáčky! Jaké zdravotní komplikace ještě způsobuje, když ji používáte v autě? Kdy je dobrým pomocníkem a co dělat, aby neškodila?