Domácí kino není projektor ani TV! K čemu slouží repráky? (1. díl)

Víte, že spousta lidí domácí kino stále považuje za označení projektoru nebo velikého televizoru? Možná nejste jedním z nich, přesto určitě nezaškodí zopakovat si základy, ať můžete zaperlit, až to bude třeba. V prvním díle seriálu se koukneme „pod kapotu“ reprákům. Co se tam všechno skrývá a k čemu to slouží?

Přední reproduktory

Tyto reproduktory jsou společně se zadními hlavními strůjci prostorového zvuku, souhrnně se jim říká také satelity. Používají se pro reprodukci surround zvuku i při „klasickém“ přehrávání hudby ve stereo. Umísťují se ve stejné vzdálenosti i výšce po stranách televizoru nebo projekčního plátna. Levý a pravý reproduktor by měly svírat úhel okolo 45 stupňů vzhledem k divákovi.

Centrální reproduktory

Tento reproduktor má na starosti přehrávání mluveného slova. Při použití stereo systému se tohoto úkolu chopí rovnoměrně oba reproduktory, nejlepší variantou je však samostatná dedikovaná „bedna“. Centr se umísťuje hned nad nebo pod obraz, protože reprodukuje hlas, který má vycházet ze středu.

Zadní reproduktory

Pokud váš systém nemá zadní reproduktory umístěné na stativu, pokuste se je přesto umístit co nejvýše na stěně za vámi nebo na postranních stěnách (obojí se využívá např. u rozestavení 7.1). Lze je namontovat také na strop, toto řešení však není pro výslednou kvalitu prostorového zvuku nejoptimálnější.

Subwoofer

Tento reproduktor má na starosti velice nízké frekvence. Jeho umístění není tak kritické jako v případě dalších reproduktorů, protože naše uši mají u takto nízkých frekvencí stejně problém s určením jejich zdroje. V klasickém scénáři je subwoofer obvykle umístěn mezi předními reproduktory společně s centrálním reproduktorem. Pokud tam však nemáte místo, nebo je to esteticky nežádoucí, prostě ho šoupněte jinam.

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Poznejte svět reproduktorových soustav!

Vše, co jste chtěli vědět o HDMI