DODGE: Americká klasika s vlastním příběhem

Nejen Evropa má svoje automobilové legendy. I v USA najdeme několik věhlasných značek. Jednou z nich je bezesporu Dodge. Chcete znát její příběh? Tady je…

Dodge Chellenger Zdroj: www.caradvice.com.au

Počátky

Firma Dodge vznikla v roce 1900 v Detroitu. Jejími zakladateli byli bratři Horace Elgin a John Francis Dodgeové. Původně se věnovala dodávce součástek do automobilových závodů v Detroitu. Své vlastní vozy začal Dodge vyrábět v roce 1914. První model nesl označení Dodge 30 – 35. V roce 1920 oba bratři tragicky zahynuli na následky chřipky. Dodge několikrát změnil majitele, až jej v roce 1928 odkoupila společnost Chrysler, pod kterou spadá dodnes (Chrysler je v současnosti součástí konzorcia Fiat).

Luxus a vývoj

Krátce po převzetí Chryslerem se Dodge zaměřuje na výrobu luxusních vozů. V roce 1939 vzniká legendární předválečný model Dodge D11 Luxury Liner. Bohužel již v roce 1942 ustupuje výroba automobilů válečné výrobě pro potřeby americké armády, která vstoupila do druhé světové války. Výroba automobilů byla plně obnovena v roce 1946. V padesátých letech prošel Dodge zásadním redesignem a jeho hvězda začala strmě stoupat vzhůru. Symbolem Dodge v 50. a 60. letech je model Coronet. Ropná krize v 70. letech donutila Dodge, aby zásadním způsobem zefektivnil své modely. Díky tomu došlo ke zmenšení všech nově navrhovaných modelů. V 80. a 90. letech se Dodge zaměřuje mimo jiné i na sportovní vozy. A tak vzniká legenda.

Dodge Viper

Koncept klasika mezi sporťáky vznikl v roce 1989. Do sériové výroby se dostal v roce 1992. S maximální rychlostí 306 km/h, deseti válci, zrychlením z 0 na 100 za 3 sekundy a výkonem 400 koní lze tuhle legendu s klidem nazvat bestií. Pokud toto tvrzení neplatí pro první generaci Vipera, tak pro druhou již zcela bezpochyby. S výkonem 600 koní již jiné slovo ani použít nelze. V roce 2010 byla jeho výroba ukončena. Pro obrovský zájem se však tato legenda na výrobní linky Dodge vrátila již v roce 2012. A je na nich dodnes.

Autor: Amon Surtur

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Mercedes: Stříbrné šípy ze Stuttgartu

Šílenství na čtyřech kolech