Dejte se do kondice a podpořte imunitu. Dáme vám návod

Jaro a podzim jsou obvykle pro naše tělo a imunitní systém velkou zatěžkávací zkouškou. Také patříte k těm, kteří každé jaro vzdají marné snažení o dosažení novoročních předsevzetí, a místo zdravého životního stylu a pití detoxikačních čajů raději zajdou do lékárny pro vitamíny ve všech formách?

Fitness cvičení

Není se čemu divit, jelikož po zimě volá vaše imunita SOS, a je nutné ji podpořit. Pokud jste starost o sebe přes zimu trochu zanedbávali, je čas si dát záležet na dostatečném přísunu vitamínů, minerálů a stopových prvků.

„Výživa významně přispívá k zachování zdravé imunitní ochrany. Když v potravě dlouhodobě chybí určité minerální látky anebo vitamíny, silně se snižuje schopnost imunitního systému a náchylnost k infekcím u postiženého stoupá,“ potvrzuje imunolog MUDr. Dušan Hríb.

Zároveň však upozorňuje, že základem dobré imunity je sezónní jídelníček. „Vytváří vazbu mezi lidským organismem a jeho okolím. Konzumace čistě sezónních produktů nám bez problémů zabezpečí dostatek vitamínů, minerálů a živin, protože z přírody máme v každém roční období k dispozici právě to, co nejvíce potřebujeme. Exotické ovoce, které obvykle v zimě kupujeme, abychom měli dostatek vitamínu C, například citrusy, ananas nebo kiwi, náš organismus v zimě tolik nepotřebuje. Je lepší, když jsou malým zpestřením, ale ne hlavním zdrojem vitamínů. Ty bychom měli čerpat hlavně z přirozených domácích, sezónních potravin.“

Přírodní antibiotika

Jako skvělá antibiotika nám preventivně dobře poslouží cibule a česnek. Žádná jiná zelenina se jim nevyrovná ve schopnosti bojovat s viry a bakteriemi.
Není nutné konzumovat extra velké dávky. Obvykle stačí, když cibuli a česnek používáme při přípravě jídla, ale opět takového, které je typické pro naši zeměpisnou šířku a délku. Případně si z cibule můžeme uvařit čaj, dobré látky v něm se neznehodnotí.

Céčko je bezva, ale ne z citrusů

Každý vitamín je pro správné fungovaní organismu důležitý, protože každý má na starosti něco jiného. Podobně jako když v hodinovém strojku hapruje jedno kolečko, mají problém i ostatní, také v našem těle, když pořádně nefunguje jeden z mnoha fyziologických procesů, nemohou dobře a plnohodnotně fungovat ani ostatní. Pokud tedy nemáte v těle potřebné množství jednoho vitamínu, dochází k nedostatečnému fungování i u ostatních vitamínů.

V zimním období je třeba doplnit zejména vitamín C. Navzdory očekávání ho mají nejméně již vzpomínané citrusy – a to proto, že se obírají ještě nedozrálé, aby cestou ke spotřebiteli neshnily. Pro dostatek Céčka začněte konzumovat zelí! Přesně tak, naše obyčejné, červené nebo zelené zelí. Skvělé je čerstvé i vařené, ale nakládané zelí má ještě extra bonus. „Kyselé zelí obsahuje i baktérie mléčného kvašení, které se označují jako probiotika. Jsou to kmeny buněk, které v žaludku a střevech „vyrábějí“ přírodní antibiotika,“ vysvětluje Dušan Hríb. Právě ty umí zatočit s viry a bakteriemi, produkují sloučeniny omezující množení kvasinek a syntetizují vitamíny skupiny B, které jsou důležité pro tvorbu některých protilátek. Mezi další významné domácí zdroje vitamínu C patří rakytník a šípky.

Stopoví bojovníci na straně imunity

Kromě vitamínů potřebujeme po zimě i minerály a stopové prvky. A to především následující trojici.

Železo: Pomáhá fagocytům, jejichž úlohou v těle je poznat a zničit cizorodé látky. Nedostatek železa zvyšuje náchylnost na infekce. Větší množství železa najdeme v čočce, cizrně, beraních rozích, v bílých fazolích, mase, prosu, rybách a v celozrnných výrobcích.

Zinek: Také přispívá k aktivaci fagocytů, čímž podporuje produkci protilátek. Potraviny bohaté na zinek jsou čočka, bílé fazole, maso a celozrnné výrobky.

Selen: Podporuje enzymy, které jsou důležité k odbourávání škodlivých látek, například těžkých kovů. Přirozeným a sezónním zdrojem jsou houby, maso a ryby.

Tak co budete dneska vařit?:)

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Wrestling je super zábava i velmi kvalitní sport…pro blbce?

Výkvět pacientů z fitka. Sbírka k popukání!