Čtvrtá řada seriálu Rectify už běží! 4 dobré důvody, proč se na ni koukat?

Také vás zajímá, jaké by to asi bylo strávit 19 let v cele smrti a pak se vrátit na svobodu? Co to s člověkem udělá a jak ho to poznamená na zbytek života? Odpovědi na takové otázky najdete ve strhujícím americkém seriál Rectify, jehož čtvrtá řadu u nás aktuálně premiérově vysílá  Sundance TV. Co všechno vás při sledování čeká?

1. Zajímavé téma

Ústředním motivem celého seriálu je mapování následků dlouhodobého věznění na Danielovu duši. První série vás provedla hrdinovým životem na svobodě doslova den po dni, z nichž každý jakoby trval celý rok. Z Danielovy perspektivy tomu tak skutečně je. Je pro něj nesmírně těžké vyrovnat se s obrovským množstvím podnětů a mezilidských interakcí. Obzvlášt, když si dokonale zvyknul na specifické plynutí času v „krabici bez oken“, v níž strávil polovinu svého života.

2. Něco pro milovníky detailů

Tvůrci seriálu kontrast mezi životem v cele smrti a životem v nejisté svobodě výborně ilustrují retrospektivami, díky nimž se seznamujeme jak s bezútěšným životem odsouzenců na smrt, tak i s Danielovým sympatickým spoluvězněm Kerwinem. Milovníci detailů budou nadšeni, těch je totiž seriál plný. Jedním z nich je třeba krátkozrakost způsobená životem v prostředí, kde není možné dívat se do dálky.

3. „Pitvání“ se ve vztazích, které vás nenechá klidným

Zatímco hrdina tápe a obtížně se orientuje po propuštění v dynamice běžné reality, jeho rodina to nezvládá stejně jako on. Velkou pozornost věnuje seriál hrdinově sestře. Amantha obětovala svůj život boji za svého bratra do takové míry, že si nevytvořila svůj vlastní. Ve chvíli, kdy už její nasazení není potřeba, si začíná uvědomovat, o co všechno v životě přišla a nemá srozumitelný cíl, k němuž by se mohla upnout. Matka zase trpí pocity viny za to, že za něj nebojovala dostatečně. 

4. Dobrá detektivní zápletka

Zajímá vás, jak to bylo s vraždou mladé Hanny? No problém. Tím se totiž zabývá druhá dějová linka seriálu. Ůstřední roli v ní hraje šerif Carl Daggett. Ten sice nejprve nepochybuje o Danielově vině, ale postupně se v něm – tváří v tvář pochybnostem – probouzí policejní instinkt a rozhoduje se najít pravdu, ať už je jakákoli. A nezávisle na něm hledá pravdu i Danielův právník Jon, který chce svého klienta úplně očistit, i když Daniel o to nijak zvlášť nestojí.

Pro ty, kdo neviděli první řady

O čem to bylo v prvních řadách? Osmnáctiletý Daniel Holden byl odsouzen k smrti za znásilnění a vraždu patnáctileté Hanny, ale jeho případ byl nakonec znovu otevřen. Po provedení analýzy DNA spermatu z místa činu se ukázalo, že nepatřilo Danielovi. Ten se tak vrací na svobodu, viny však zproštěn není. Případ tedy může být znovu otevřen, o což usiluje zejména senátor Roland Foulkes, který byl žalobcem, který Daniela do cely smrti dostal. Je jasné, že místní komunita není z návratu hlavního hrdiny právě nadšená. Zejména bratr zavražděné dívky, který přemýšlí o pomstě. Další lidé, kteří měli se znásilněním Hanny zjevně něco společného, otevřením případu znervózní…potud malé shrnutí děje. Pokud jste nestihli, doporučujeme shlédnout.

Jak to všechno dopadne zatím, po třech sériích, nevíme: Je Daniel skutečně vrahem? Mnohé tomu nasvědčuje, ale je tu řada nesrovnalostí. A podaří se vůbec Danielovi poskládat dohromady svou rozbitou duši? To všechno rozkryje čtvrtá a zároveň poslední série, kterou aktuálně vysílá Sundance TV.

Těšte se. My koukáme!

Autor: Ed

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Chcete okouknout prsa herečky Emmy Watson?

Filmové novinky: S trailery přiostřuje Rogue One: Star Wars Story, Underworld, sci-fi překvápko Valerian a mysteriózní V mysli vraha