CTRL-ALT-DELETE – zajímavá historie nejslavnějšího trojhmatu

Také si každou chvíli lámete prsty nad touhle kombinací? To my všichni. Ale jak to vlastně vzniklo? Čtěte pozorně.

Stejně jako spousta jiných věcí, které se následně pořádně vžily, i tohle vzniklo náhodou. Programátor David Bradley, který pracoval pro IBM, vymyslel na přelomu 70. a 80. let kombinaci tří kláves, která vedla k restartování počítače. Restart hardwaru byl náročnější, a proto se využití klávesové zkratky k takzvanému měkkému restartu jevilo jako výborný nápad. Původní použití bylo jenom pro účely vývojářů, aby mohli pracovat rychleji. Nakonec se však vloudila chybka a IBM vydalo počítač, kde tahle kombinace nejen zůstala, ale dokonce se o ní i psalo v manuálu.

A proč zrovna tyhle klávesy? Původní trojhmat pro restart byl Ctrl-Alt-Esc, ale ukázalo se, že tyto klávesy je možné snadno stisknout i omylem (zřejmě když Bradley vzteky praštil do klávesnice, známe to všichni). Proto byl Escape vystřídán klávesou Delete, jelikož na to jsou už potřeba obě ruce. Vzteklé obouruční bušení do klávesnice tak mohlo způsobit restart také, ale šance byla přece jen o poznání nižší.

Zkratka i pro Windows

A jak historie pokračovala dál? Bill Gates a Microsoft tuto klávesovou zkratku použili i pro svůj operační systém Windows. Její funkce se postupně měnila, ale obvykle vyvolala rozšířená bezpečnostní nastavení a správce úloh, který umožňoval vypnutí zaseknutých programů. Běžné uživatele pak nejvíce zasáhla ve Windows NT a Windows 2000, kde byla potřebná k přihlášení do počítače. Uživatelé z toho nadšení nebyli, vždyť kdo by si chtěl lámat ruce pokaždé, když zapne počítač? Nakonec v roce 2013 Gates přiznal, že takovéhle použití náročné klávesové zkratky byla chyba:

Popularita roste

Málokterá zkratka či obecně počítačový termín se dostanou do povědomí široké veřejnosti. Téhle se to ale podařilo. Existuje animovaný i hraný seriál, komiks a dokonce i tematické dárkové předměty pro opravdové geeky! Schválně se podívejte, co třeba tahle zkratka inspirovala:

Jaké máte na tuto prstolomnou kombinaci vzpomínky vy? Podělte se do komentářů, snad se vám u toho nezasekne počítač!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Frustrující situace ze života

Deset světově nejluxusnějších bazénů