Comebacky kapel. Které se povedly?

Některé kapely se dají po letech znovu dohromady a je to neuvěřitelný průšvih. Jiným se to zase podaří o něco lépe a všichni tuto událost vzpomínají s láskou. A nesejde na tom, jestli takový comeback vydá na jeden koncert, novou desku nebo jestli oživí kariéru skupiny na delší dobu…

Black Sabbath

Skupina, která v roce 1969 svou první deskou založila žánr heavy metalu, prošla během své existence mnoha různými změnami – jednu dobu s nimi dokonce zpíval i Ian Gillan z Deep Purple – a každý, kdo je měl kdy rád, snil o návratu původní sestavy s Ozzy Osbournem. Ti, kteří dávali přednost sestavě, ve které zpíval Ronnie James Dio, už se dočkali s uskupením Heaven & Hell. A pak přišla ta chvíle, kdy se sen splnil a v roce 2013 vyšla deska s názvem „13“. A byla to bomba, jakou nečekal ani ten největší optimista. Deska symbolicky končí šuměním deště a vzdáleným zvoněním, což je zvukové pozadí, jakým začínala deska první…

Take That

Boybandy byly vždycky takové to spotřební zboží pro puberťačky, které vyrostly a zapomněly. Take That byli ale trochu jiní – už jen proto, že se mezi nimi pohybovala budoucí hvězda Robbie Williams. Po rozpadu v roce 1996 se nad drtivou většinou členů zavřela voda a slyšeli jsme jen o Robbiem. To sen změnilo o deset let později, když se zbývající členové sešli a vyrazili na turné. Bez Williamse, který si zrovna užíval své záliby ve swingu. Když čtveřice natočila dvě desky a inkasovala tučné honoráře, Robbie Williams si řekl, že by byla škoda u něčeho takového chybět a v roce 2010 se znovu sešli všichni pohromadě.

The Police

Když v roce 2007 zahrála legendární kapela při předávání 49. Grammy, byli všichni nadšení, protože The Police se vrátili v té nejlepší formě. Následné turné ke třicátému založení skupiny trvalo rok a během této doby Stingova parta objela celý svět. Sice z nich nevypadla žádná nová deska, jen DVD a CD se záznamem koncertu z argentinského Buenos Aires, ale přesto šlo o největší událost ve světě pop music v novém tisíciletí. The Police za sebou zanechali davy nadšením řvoucích fanoušků a důkaz, že někdy se to prostě povede.

Simon & Garfunkel

Folkpopové duo, které se na konci šedesátých let úspěšně proplétalo mimo hlavní dosah léta lásky, se rozpadlo na začátku sedmdesátých let a na nějakou dobu se po něm slehla zem. Paul Simon se horko těžko probíjel novodobou pop music (jeho úspěšné období přišlo až o dalších pár let později) a Art Garfunkel zapadl úplně. A pak přišel rok 1981 a rozhodli se uspořádat obří koncert v newyorském Central Parku. Šlo v podstatě o benefiční záležitost, která měla vynést peníze na opravy a údržbu parku, proslulého jako plíce New Yorku a snad ani oni sami netušili, jaký zájem celá akce vzbudí – nakonec si na koncert našlo cestu více než půl milionu posluchačů. Zvukový záznam z koncertu dosáhl dvojnásobného platinového statusu a všichni byli nadšení; totiž všichni až na Simona a Garfunkela, kteří si ověřili, že ani po všech těch letech se nedokáží snést a znovu se rozešli každý po svých.

Který comeback se nejvíc povedl podle vás?

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejslavnější obaly hudebních alb – poznáte je všechny?

VIP kolapsy přímo na pódiu. Jak se odchází do hudebního nebe?