Co se stane s vaší myslí i tělem, pokud přestanete pít alkohol? Rozhodně vám to neuškodí, právě naopak!

Největší problém s alkoholem? Fakt, že je hluboce zakořeněný do každodenního života. Co získá ten, kdo se ho zbaví? Jisté benefity, včetně zlepšení sexuálního života, rozhodně nelze přehlížet. Záleží ovšem, jestli na tenhle rozchod máte!

Alkohol

Letos v létě se v médiích objevila informace, že mezi zeměmi Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) se s Francií dělí Česko o druhou nejvyšší spotřebu alkoholu. První místo získali obyvatelé Litvy, kde se vypije 13,3 litru čistého alkoholu na osobu. Jestli vás zajímá, s jakými čísly se může pochlubit našinec, tak za rok je to průměrně 11,7 litru čistého alkoholu na hlavu. Zatímco se tak nějak obecně předpokládá, že je alkohol v malých dávkách je nejen neškodný, ale dokonce užitečný, odborníci a výsledky nejnovějších výzkumů a anket nesouhlasí. S čím konkrétně?

Panáky na kuráž, zdraví i stres. Vždycky se něco najde!

Jedním z největších problémů s alkoholem je, že je tak hluboce zakořeněný do každodenního života. Vyhýbání se mu je obtížné, čehož jsou si i vědomé různé organizace, jako je například Macmillan Cancer Support, která ve Velké Británii pořádá tak zvaný „střízlivý říjen“ (Sober October). Akce sice vznikla na podporu boje proti rakovině, nicméně s cílem odhalit, jak absolutní odmítnutí alkoholu ovlivňuje zdraví. Pokud se svého oblíbeného večerního popíjení vzdáte, co můžete očekávat?

Zaskočit mohou abstinenční příznaky

Fiona Sim, poradkyně britské společnosti Drinkaware a zároveň hostující profesorka z Univerzity Bedfordshire tvrdí, že se po „vysazení alka“ okamžitě zlepší kvalita spánku a sníží se krevní tlak. „Jak odvykání budete snášet, je individuální. Vše totiž záleží na játrech, konkrétně na tom, jak moc jsou alkoholem ovlivněna,“ nechává se slyšet odbornice, která na kampani spolupracuje, s tím, že pozitivní účinky nemusí být ihned zřejmé, neboť často se nejprve objevuje třes, bolesti hlavy a nevolnost. Tělo potřebuje čas na přizpůsobení.

Pokud nepolevíte, dočkáte se zasloužené odměny, a to prvotně v rámci duševního zdraví. Alkohol totiž spouští deprese a podle výše uvedené expertky je spojován se sebepoškozováním, sebevražednými myšlenkami a poruchou paměti, která při dlouhodobém popíjení může být podle Fiony Sim o dost vážnější.

Chlast je všechno, jen ne pilulka na potenci

„Když přestanete pít, všechna tato rizika jsou snížena, ale pokud již došlo k poškození mozkových buněk, nečekejte, že se do normálu vrátí úplně všechno. Některé napáchané škody jsou zkrátka nevratné,“ dodává expertka a dodává, že jestli svůj návyk omlouváte za to, že vám pivo nebo jiný druh alkoholu dodává kuráž, pomáhá vám uvolnit se, nebo je dokonce pravidelnou součástí sexuální předehry, jste v pasti mýtů. Alkohol není afrodiziakum, ba naopak, často snižuje citlivost, což znamená, že si sexu užíváte mnohem méně. Taky se v souvislosti s ním snižuje plodnost. Takže si to shrňme.

Abstinence zajišťuje kvalitnější spánek a zdravější vztahy, nepřispívá k agresi, nevede k depresím, poruchám paměti a neplodnosti, a rozhodně není katalyzátorem domácího násilí. Pokud chcete znát ještě další výhody, které plynou z odmítání metly lidstva, tak je to lepší stav pokožky, snížené riziko obezity a výskytu migrén. V neposlední řadě taky ušetříte nějakou tu korunu, o ostudě ani nemluvě. No, málo toho zrovna není.

Tak co, hecnete se taky a půjdete do toho? Ušetříte si spoustu nepříjemných okamžiků, jako jsou třeba tyhle perličky ve videu.  Zvlášť ta madam, která spadla z ledničky, je zralá na pořádný detox!

Autor: Adam

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Alkohol, erotické pomůcky, žvýkačky nebo kondomy na předpis? Neuvěříte, co všechno vám ve světě musí předepsat lékař!

Princip psychického ekvilibria! Proč vám mohou vášniví kuřáci tvrdit, že se jich rakovina ani po dvou krabičkách denně netýká?