Co přinesl rok se značkami na přání?

Už je to déle než rok, co jsou s námi registrační značky na přání. Jaký je o ně zájem? Zkoumali jsme v praxi…

Od 1. ledna 2016 si můžete pořizovat registrační značky na přání. A zájem byl obrovský. Jen v lednu si o speciální značku pořídilo 2500 majitelů vozů. No dobře, pak už zájem trochu upadl, ale i tak si originální RZ pořídilo přes 5470 individualistů.

Přitom nejde zrovna o levnou záležitost. Registrační značka na přání stojí 5000 Kč. Tedy jedna. A jak správně tušíte, na auto potřebujete 2 značky, tak jste v tom hned za desítku. Do státní kasy tak značky na přání přinesly 54 700 000 Kč.

Jaká jsou omezení?

Značka nemůže být úplně na přání. Nemůže být jen z písmen, musí obsahovat alespoň jedno číslo. Navíc nejde používat některá písmena, jako je G, O, Q a W. Pokud máte pocit, že jste zahlédli značku bez čísla, nejspíš obsahovala právě zakázané O, které je totožné jako nula. Jo a taky si nemůžete vybrat kombinaci znaků, která může být urážlivá, hanlivá nebo dokonce sprostá. Zda značka projde nebo ne, o tom rozhoduje úředník. Protože vytipovat všechny možné kombinace do zákona nebo vyhlášky je nemožné.

POKRYVAC s A už byl zabraný, ale vynalézaví řemeslníci našli jiné řešení.

Co s ukradenou značkou?

Ukradená značka je pro majitele pěkně studenou sprchou. Přesvědčit se o tom mohl majitel BMW z Klatovska, kterému ukradli značku na přání „333 JARDA“. Problém je v tom, že k takové značce nejde vytvořit duplikát. Aby nebylo možné ukradené značky zneužít, nesmí duplikát existovat – to platí pro každou značku. Smolař tak přišel o 10 000 Kč.

Čekal se větší zájem

Je 5470 značek hodně nebo málo? Očekávalo se, že zájem bude mnohem větší, že lidé budou chtít mít extra značky. A první týdny tomu opravdu tak naznačovaly. Jenže zájem upadl, teď už z toho miliony nebudou. A kde je vůbec největší zájem? Samozřejmě v Praze. Každá čtvrtá registrační značka na přání jezdí v Praze.

Praha jede!

A co vy? Máte značku na přání?

Autor: Analytik

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Autosalon Ženeva 2017: neuhodnete, kdo přivezl dvanáctiválec

Škoda Kodiaq: Drsná pravda o českém medvědovi!