Co dělat při dopravní nehodě. Tady je návod

Víte, jak se zachovat při dopravní nehodě? Existuje ustálený sled úkonů, který je dobré dodržet, pokud se něco stane. Jestli nejste připravení, čtěte!

  1. Tak hlavně žádnej zmatek, ujíždění nebo něco podobného. V klídku zastavte vozidlo a vypněte motor.
  2. Pak je třeba zašátrat v kufru, kde byste měli mít někde trojúhelník a další věci jako reflexní vestu,(výstražná světla jsou na místě stejně jako zajištění místa před zavoláním policajtů).
  3. Určitě běžte zjistit, v jakém stavu jsou ostatní účastníci dopravní nehody. V případě zranění poskytněte první pomoc a kontaktujte záchrannou službu (tel. 155), hasičský záchranný sbor (tel. 150), policii (tel. 158) či evropskou linku tísňového volání (112). Jestli nevíte, jak se první pomoc podává, zkusí vás po telefonu navést. A my budeme doufat, že se nesrazíme zrovna s váma.
  4. Je-li nutné s auty před příjezdem Policie ČR manipulovat, třeba z důvodu obnovy provozu vozidel MHD, vyznačte jejich polohu na silnici. Je dobrý, když si místo selfíčka a sdílení na FB celé místo nehody pořádně vyfotíte a snímky případně poskytnete Policii a pojišťovně.
  5. Pokud není přivolána policie, vyplňte se všemi zúčastněnými tzv. Záznam o dopravní nehodě (Euroformulář). Při jeho vyplnění není potřebná dohoda o otázce zavinění. Každý účastník nehody může uvést i protichůdnou výpověď, a to i na zvláštním listě.
  6. Záznam o dopravní nehodě musí vždycky obsahovat: místo a čas dopravní nehody, jména jejích účastníků, záznam o zúčastněných vozidlech, příčinu, průběh a samozřejmě i následky dopravní nehody. Důležitý je nákres nehody, ve kterém označíte body střetu vozidel. Pokud jsou na místě svědci nehody, řidič musí zaznamenat jejich kontaktní údaje, a to zejména mají-li účastníci nehody protichůdné názory na příčinu havárie.
  7. Zbytek s váma dořeší policie a pojišťovna. Tam je třeba událost také nahlásit.

Budeme držet palce, ať bouráte co nejméně. Ale jestli, tak už víte, jak na to.

Autor: Ed

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Děsivá nehoda na závodním okruhu

Chlapi a rakovina prsu. Kdy jít na mamograf?