Cigárová odvykačka. Proč je tak těžké vydržet?

Vědci tvrdí, že už ví, proč je tak těžké zahodit cigaretu a přestat s kouřením. Neklejte, vaše vůle v tom je nevinně! Organismus ohrožuje vážná porucha a první týden nikotinového absťáku je nejhorší!

Stop s kourenim

19. ledna 2015 už máme za sebou. Čím měl být tento den výjimečný? Prý šlo o nejdepresivnější den v roce. Došlo na začátek splácení úvěrů z Vánoc a krizi. Tu existenční. Mnoho lidí právě v tento čas poleví v dodržování svých novoročních předsevzetí. Jásáte, protože vy se zatím držíte? Tak to gratulujeme, zvlášť pokud už nesmrdíte od cigaret. Zbavit se zlozvyku kouření je takový výkon, jako když by chlap měl porodit ježky. Náročné, bolestivé a negativně nezapomenutelné. Tak to aspoň tvrdí nejnovější poznatek z oblasti vědy.

Méně radosti, více starostí

Výzkumníci z univerzity v americkém Wisconsinu objevili, že jakmile poprvé přestanete kouřit, stane se z vás troska. Teda, kuřáci, kteří se zúčastnili experimentu to tak vidí. V období, kdy se snažili přestat kouřit, hlásili menší chuť k životu. Podle expertů se jedná o „rekreační jev“ nazvaný anhedonie.

Je to depresivní porucha klasifikovaná jako neschopnost prožívat kladné emoce a city. Osoby, které jí podlehnou, neradují se z činností, které dřív milovaly. Ať už se jedná o cvičení, hobby, sociální interakci nebo nedej bože i sexuální aktivity!

Příjemné činnosti spojené s cígem

„Pravděpodobně se tak stane proto, že lidé jsou náhle zbaveni nikotinu, chemické látky, která zesiluje dobrý pocit,“ uvedla autorka studie Jessica Cook s tím, že nikotin v podstatě stimuluje centra slasti v mozku, čím dochází k větší radosti z činnosti, kterou právě vykonáváte. Pak efekt chemické látky je ještě silnější a tím ukončení kouření znamená nepřekonatelnou překážku s největší pravděpodobností recidivy. Aby ne. Když chlap nemá radost ani zesexu, tak z čeho jako? Není s ním k vydržení, nic ho nebaví, v práci dostává čočku a ještě si nechce vrznout? Apokalypsa! Může mít dobrý konec? Ale jo.

Kritická lhůta? Prvních 7 dní

„Zjistili jsme, že neschopnost prožívat radost je silná první týden od típnutí poslední cigarety, takže je nutné si v této době najít něco jako náhradu nikotinu,“ radí odbornice a dodává, že možností je porada s lékařem, který pravděpodobně přistoupí na nikotinové náplasti nebo pastilky, které potlačí ty největší chutě na práska.

Recept na přežití

Ale my doporučujeme přemoct svoji nechuť, zasednout k videohrám, nalít si k nim bourbon, a mastit a mastit. Když ne hry, tak její prsa. Zkrátka, zabavte se, ať ten první týden přežijete! I kdyby před vámi měl jet čert na kole, nenechte se rozptýlit od úkolu a vydržte. Třeba vám v tom pomůže muskulaturu budující Hight Intensity Interval Training. Při něm na původně tolik milovanou kouřovou clonu rázem zapomenete a ještě budete dobře vypadat!

A jak to máte vy? Ještě si držíte cigaretu dál od těla, nebo už v tom zase lítáte?

Autor: Daniel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Sex na veřejnosti. Extra rajc. Koho stál život?

24 hodin bez internetu. Jak se dá přežít?