Chodíte po domě nazí? Pak máte vyšší IQ! Studie odhalila, jak se chovají nadprůměrně inteligentní lidé. Patříte mezi ně?

Možná vyděláváte mraky peněz, máte super dům i ženu. Jste ale pro druhé inteligentní? Pokud doma nechodíte nazí a sem tam si nezakouříte marihuanu, dá se o vašem intelektu pochybovat!

znak inteligence

Albert Einstein údajně řekl: „Nemám žádné zvláštní schopnosti, jsem jen vášnivě zvědavý“. No, i právě zvědavost je možným znakem inteligence, kterou podle všeho rozvíjí a podporuje i flexibilita a schopnost adaptovat se v různých prostředích. Inteligentní lidé se zkrátka přizpůsobují tím, že ukazují, co lze udělat bez ohledu na komplikace a omezení, která se na ně vztahují. Koneckonců, psychologické výzkumy tyto myšlenky jen podporují.

Z takového studia sociálních psychologů Justina Krugera a Davida Dunninga vyplynulo, že čím inteligentnější jste, tím více nadhodnocujete své kognitivní schopnosti. Aby to ale nevyznělo tak vážně, jsou i tu jiné, zdánlivě nesouvisející návyky a znaky, podle kterých se dá poznat osoba s vyšším IQ.  Co všechno odhalila nová studie publikovaná v časopise Personality and Individual Differences? Spadne vám brada, vážení.

Alois čte. Buď jako Alois!

V této studii se výzkumníci snažili identifikovat chování jedné tisícovky lidí a spojit jej s intelektem. Ten navíc rozdělili do kategorií s názvem intelektuální, komplexní, hluboký a introspektivní. Vědce zajímala i emoční stabilita, svědomitost, praktičnost či hygienické návyky zkoumaných osob, a z toho všeho vyvodili, jak vypadá vhodný kandidát do takové Mensy, tedy mezinárodní společenské organizace, sdružující nadprůměrně inteligentní lidí bez rozdílu rasy a vyznání.

Zmínění vědátoři objevili, že intelektuální lidé tráví hodně času zkoumáním různých druhů umění nebo čtením knih. To asi nikoho nepřekvapí. Že se ale pohybují po domě nazí, to už je teda něco!

Nahota jako lék proti demenci?

Zároveň se prý za znak inteligence považuje asi tak hodinové denní snění (něco jako bloumání napříč myšlenkami a pocity), meditace, dodržování přísah a slibů, nákup biopotravin, pikantní snídaně, ochota zkoušet nové věci, diskuze o možnostech a nápadech, občasné návštěvy operních představení, koníček v podobě prací na vlastním vozidle, a světě, div se, i občasné kouření marihuany. Za občasné se přitom považuje periodicita jednou měsíčně nebo méně. Jo a to, že třídíte odpad, vás zařazuje do skupiny super inteligentních jedinců…

Ukaž a dokaž

Pokud jste se do těchto tabulek nevešli, nezoufejte. Kromě neutuchající zvědavosti se prý hodí i otevřenost vůči alternativním řešením nebo opatrnost v nápadech a perspektivách, kterými vás krmí ostatní. Slovy samotných vědců: „Inteligentní mysl má silnou averzi k tomu, aby přijímala věci v nominální hodnotě, a proto odmítá věřit, dokud nemá dostatečné důkazy.“ Tak co, našli jste se aspoň trochu?

Pak možná máte důvod k oslavě, ačkoli studie jsou prostě studie – mají jistá omezení a finanční rozpočty. Na druhou stranu se však vědci domnívají, že tyto výsledky mohou poskytnout praktičtější důkaz toho, co to vlastně inteligence je.

Když se vědci blíže podívali na další typy osobnosti, našli i nějaké další zajímavosti. Třeba to, že emočně stabilní lidé nemívají noční můry, ti svědomití zase nenakupují tužky, skupina příjemných osob si zpívá v autě a ve sprše a extroverti rádi vypráví sprosté vtipy a zároveň patří k častým návštěvníkům solárií. Holt co kus, to unikát.

Jak to máte vy?

Autor: Kristýna Vágnerová

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zajímavosti ze života Stephena Hawkinga. Vtipný chlapík, který do osmi let neuměl pořádně číst. Co ještě nevíte?

Tunning pro cyklisty? Airbag na hlavu! Novinka, která vás ohromí