Chcete hrát Modrou velrybu? Smůla, neexistuje, je to jen hoax, říká odborník

Že jste ještě před měsíce vůbec netušili, že nějaká Modrá velryba existuje? Najednou jste zmateni, protože všude se mluví jen o tomhle fenoménu a málem to vypadá, že hra je populárnější než Counter Strike? Buďte v klidu, nejste sami. Tahle celá bizarní záležitost je nejspíš jen jeden velký hoax a současně tak trochu blamáž policie.

Jedenáctiletá dívka z Pelhřimovska se stala nejnovější obětí hry Modrá velryba, stojí v článku deníku Blesk, který ale sám odhaluje, že dívka hru nehrála, pouze se chtěla před kamarádkami udělat zajímavou, a tak si celou věc vymyslela. Policie přišla, dívku vyslechla, žádné pořezané ruce ani nic závadného v počítači nenašla a byl konec. Jenže přesně takhle to funguje. Modrá velryba není reálná hra, která by ohrožovala vaše děti nebo dokonce vás samotné. Je to z větší části hoax, který se zhmotňuje právě tím, že o něm informují média a lidé se o něm baví. V minulém měsíci pojem nikdo neznal, dnes je to jedno z nejvyhledávanějších sousloví na googlu. Zájem vyděšených rodičů i pedagogů je obrovský, a to ani nemluvíme o zájmu mediálním. Právě tento zájem Modrou velrybu do značné míry probouzí k životu.

Když se pravda obalí nesmysly

Ostatně dejme slovo odborníkovi. Expert na kyberšikanu Kamil Kopecký z projektu e-bezpečí nám k tomu řekl: „Samozřejmě je, je to klasická ukázka hoaxu, který kombinuje pravdivé jádro, které je obaleno velkým množství nepravdivých informací. Pravdivým jádrem je existence skupin zaměřených na sebevraždy v Rusku, stejně jako úkoly, které vznikly primárně s cílem přitáhnout do skupin větší publikum a jednoduše vydělat – více uživatelů = více reklamy = větší zisk. Nepravda je spojitost se sebevraždami dětí, nepravda je 150 dětských obětí v Rusku způsobených touto hrou, nepravdivé jsou příběhy dívek, skákajících ze střech pod vlivem modrých velryb apod. Všude totiž došlo k záměně příčiny a následku – děti, které uvažují o sebevraždě, na internetu aktivně vyhledávají informace a diskutují se svými vrstevníky, sdružují se do diskusních skupin (groups of dead) a probírají, jak se zbavit bolesti, kterou zažívají. Není to kvůli modré velrybě, ale kvůli tomu, že zažívají fatální životní problémy. V Rusku páchají děti sebevraždy 3x více, než je celosvětový průměr.“

Policii se nechtělo překládat z angličtiny

Kopecký ale neviní ani policii, že by v tomto případě postupovala chybně. Pouze se jí nechtělo překládat zahraniční zdroje a analýzy a raději čerpala informace z bulváru. „Policie postupovala tak, že vydala varování před nebezpečným fenoménem. To je celé. Z mého pohledu však přišlo s velmi špatným načasováním – den před vydáním tiskové zprávy totiž o fenoménu informovala bulvárním způsobem (lživě) tři bulvární média, a jakmile o den později vydala prohlášení policie, začala ostatní média aktivně hledat informace pro své vlastní texty a narazila právě na bulvární informace, které se pak začaly rozšiřovat po České republice. Proč převzala bulvární informace a ne ověřené? No protože ty pravdivé informace – např. podrobné analýzy fenomény – byly publikovány v zahraničí v angličtině, a to je příliš namáhavé, jednodušší je převzít hotovou informaci v češtině a doplnit ji o vlastní dojmy, vlastní názor a spekulace. Spojením policejní zprávy a bulváru pak vznikl fenomén, který se rychle rozšířil českým kyberprostorem.“

Nechte Modrou velrybu plavat

Modrá velryba tak pluje mořem internetu, živena zájmem médií a mixem bulvárních zpráv. Varování policie už pak bylo jen třešničkou na dortu. „Modrá velryba je podvod, hoax, poplašná zpráva. Žádná hra tohoto typu v současnosti organizovaně realizována v ČR není, původně šlo o marketingový tah, který měl přitáhnout nové uživatele do konkrétních skupin na sociálních sítích. Největším nebezpečím není „hra samotná“, ale její popularizace prostřednictvím médií a panika, kterou s sebou informace o hře nesou. Hrozí riziko nápodoby,“ shrnuje Kopecký.

Z toho všeho je zřejmé, že nebezpečí je právě v tom, že se o věci příliš mluví a leckoho to láká, aby se na věci přiživil. To pak může dopadnout tragicky, pokud se někomu podobné hrátky vymknout z rukou. Takže ideální bude, když na celý ten nesmysl s Modrou velrybou zase všichni rychle zapomenou. Šance, že se vaše dítě zabije kvůli hře Modrá velryba je asi stejná, jako že mu spadne na hlavu meteorit. Řešme skutečné problémy a hlavně věnujme čas svým dětem a nechme velryby plavat.

A co si o celém problému myslíte vy?

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

HOAX: Nesmysly, které polykáme i s navijákem

Lži na Facebooku – kdo námi manipuluje?