Češi v letošní Rallye Dakar 2015. Kdo bojuje v kamionech?

Letošní ročník Rallye Dakar má za sebou 2 etapy a my jsme se rozhodli vás průběžně informovat o zajímavostech, které jsou s letošním ročníkem spojeny. A nemůžeme začít jinde než u našich reprezentantů. Podívejme se nejprve na kamióny.

Dakar 2015

Aleš Loprais

Po šestadvaceti letech, kdy se vedle slavného jména Loprais (nejprve strýc Karel, v současnosti Aleš) objevoval výhradně nápis TATRA, byl letos poprvé donucen nositel slavného dakarského jména k závodu s jiným kamionem. Tatra Aleše Lopraise neprošla technickou prohlídkou před rallye a tak je synovec šestinásobného vítěze Rallye Dakar Karla Lopraise nucen letos startovat netradičně s kamionem značky MAN. Pro Aleše Lopraise se jedná o jeho devátý start v legendárním závodě. Jeho dosavadním maximem je 3. místo z roku 2007.

Martin Kolomý

Vůz Tatra na startu letošního Dakaru přece jen nechybí. Po šesté se do kilometrů zakousl Martin Kolomý. Bruntálský rodák v letošním ročníku úzce spolupracuje s Alešem Lopraisem. Jeho dosavadním nejlepším výsledkem na Rallye Dakar je 5. místo z roku 2013.

Martin Macík ml.

Ani LIAZ na startu letošního Dakaru nechybí. Za jeho volantem se na trať vydal premiérově Martin Macík mladší. Je tak v pětadvaceti letech nejmladším pilotem kamionu na startovní listině letošního ročníku. Dakaru se však zúčastnil již v předchozích dvou letech v roli navigátora. Jeho otec (také Martin) je držitelem dosavadního nejlepšího výsledku českých pilotů (4. místo) od doby, kdy byl Dakar přesunut z Afriky do Jižní Ameriky.

Tomáš Vrátný

Startuje na svém čtvrtém Dakaru. Jeho primární rolí je vedení týmu Bonver, v jehož barvách startují také kazašská a polská posádka s vozy Tatra. Tomáš Vrátný tak působí především jako podpůrné vozidlo zejména pro Kazacha Ardavičuse, která je v Bonveru stájovou jedničkou. Dosavadním maximem Tomáše Vrátného na Dakaru je 17. místo z loňského ročníku.

Aktuální stav na trati:

2. etapa: 1. Nikolajev (Rus./Kamaz) 3:34:01, 2. Vjazovič (Bul./MAZ) +46 s, 3. Mardějev (Rus./Kamaz) +49 s, 4. Stacey (Niz./Iveco) +1:27, 5. Kolomý (ČR/Tatra) +1:41, … 7. Loprais (MAN) +2:40, … 11. Macík (Liaz) +7:28.

Průběžné pořadí po 2. etapách: 1. Stacey 5:06:11, 2. Nikolajev +20 s, 3. Kolomý +1:01, 4. Mardějev +1:05, 5. Vjazovič +1:25, … 7. Loprais +2:00, … 13. Macík +11:41.

„Dnes to byl masakr! Několikrát jsme byli mimo trať a trefili strom a skálu. Naštěstí auto je celé a můžeme pokračovat dál. Opět jsme měli problémy s interkomem, ale už je to v pořádku. V dlouhém sjezdu nás pozlobily také brzdy, ale auto jede perfektně. Je to palba a každá chyba nás něco stojí,“ řekl pro média Martin Kolomý v cíli druhé etapy. Budeme nadále Čechům držet pěsti a vás informovat, jak se drží v jednom z nejnáročnějších závodů světa.

V dalším díle vám představíme naše motocyklové reprezentanty! Držte našim palce!

Autor: Amon Surtur

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejhorší práce na světě. Tohle byste fakt dělat nechtěli!

NHL Winter classic 2015