Burčáková sezóna je tu! Jak vybrat ten nejlepší a nenechat se napálit?

„Mléko starců“, tak je burčák někdy nazýván, patří k našim unikátům. Najdeme ho ještě v omezené míře v Rakousku pod názvem Sturm, v Německu jako Junger nebo Neuer Wein (mladé nebo nové víno) a na Slovensku. Víte, jak si ho vybrat a jak jej skladovat, abyste si opravdu pochutnali?

Skvělý na vlasy, pokožku i nervy

Jde o jeden z nejpřírodnějších nápojů vůbec, přesto se nikde burčák nestal natolik srdcovou záležitostí jako na Moravě a v Čechách. Stačí se mu příliš neplést do cesty a nechat přírodu, aby dělala to, co u mí nejlépe. Čerstvě vylisovaný vinný mošt po několika dnech zkvasí na mírně alkoholický sladký nápoj, který se pije během poměrně krátkého období. Právě v tomto období obsahuje ideální poměr ještě neprokvašeného přírodního cukru a alkoholu. Díky vysokému obsahu kvasinek je zaručena přítomnost vitamínu B, díky čemuž je burčák nejen chutný, ale i zdraví prospěšný. Blahodárně působí především na vlasy, nehty, pokožku, ale i na nervovou soustavu. 

Jak poznat ten správný?

  1. Správně vyrobený a skladovaný burčák stále kvasí, takže jsou v lahvi nebo sklence dobře pozorovatelné drobné perličky uvolňujícího se oxidu uhličitého.
  2. Měl by mít okrovou barvu, může mít i mírně nahnědlé tóny.
  3. Neměl by však být příliš kalný, větší množství kalu se totiž objevuje při pozdějších fázích kvašení. Tehdy bývá burčák alkoholičtější a už není tak sladký, svěží a chutný.
  4. Od poctivého vinaře bývá už v počátku velmi dobře cítit po odrůdě, z které byl vyroben.
  5. V jeho vůni by neměla být ani stopa po zápachu hniloby nebo zatuchliny, které svědčí o chybách v procesu výroby! Jestliže bude burčák trochu cítit po droždí, nejde o vadu, ale o důkaz činnosti kvasinek. I přes kvasinky by však měl mít stále svěží chuť a vůni.
  6. Na trhu se nejčastěji setkáváme s burčákem vyrobeným z bílých hroznů, existuje ale také červený burčák z modrých hroznů, který si, ač méně běžný, našel také řadu příznivců.

Zdroj: Shutterstock/ Vinařský fond

7. Důležitým bodem ve výběru správného burčáku je místo nákupu. Stánky u hlavních silničních tahů nejsou nejlepší volbou. Ano, můžete zde sice narazit na dobrý burčák, ale je to spíš náhoda. Burčák vyžaduje chladnější a temnější prostředí, což bývá u silnice jen málokdy. Navíc nemáte jistotu z čeho, ani jak byl vyroben. Ideální je tedy zajít do vinotéky nebo přímo k vinaři.

8. Nejlepší je burčák vypít ihned po zakoupení nebo následující den, ale v lednici vám také chvíli vydrží.

Pozor: Burčák může být i nebezpečný. Pokud úplně nedotáhnete uzávěr láhve, nehrozí, že si uvolňující oxid uhličitý najde z přetlakované nádoby svou vlastní cestu. Nechte tedy lahve povolené, ať může oxid unikat. Další nebezpečí plyně z přemíry konzumace. Tady je návod, jak se z toho dostat.

Jestliže máte rádi sladkou a svěží chuť burčáku a toužíte ochutnat ten letošní, vydejte se nejen na jižní Moravu, ale i do Čech. Vinaři si pro vás připravili nespočet akcí, kde ho budete mít šanci ochutnat. InformacE o akcích a událostech najdete na www.wineofczechrepublic.cz.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Víno, ženy, zpěv? Takhle raději ne!

Pivko nebo víno? Už jedna sklenička a půl organismus zblbne!