Buďme rádi za stres! Našemu tělu v mnoha případech pomáhá! Kdy a jak z něj vytěžit maximum?

O stresu slýcháme dnes a denně. Většinou v negativním slova smyslu. Působí na nás ale mnohdy i pozitivně. Kdy?

stres a pozitivni vliv

Stres není náš nepřítel

Stres je stavem organismu, který nastane, pokud jsme vystaveni neobvyklým podmínkám, ale také obranný mechanismus, jímž takovým podmínkám čelíme. Pokud se kupříkladu v blízkosti člověka v době kamenné objevil dravec, aktivovala se činnost sympatiku (část nervstva) a nadledvinky, které začaly produkovat adrenalin a určité hormony (především kortizol). Pravěký lovec se tak dostal do stavu, ve kterém měl větší šance utéct, případně dravce přemoci v boji. To už dnes tolik nevyužijeme, na druhou stranu v džungli moderních velkoměst se taková aktivace samozřejmě stále hodí.

Problém? Velké množství stresorů!

Dnes se o stresu mluví především negativně, a to zcela oprávněně. Ačkoli je totiž krátkodobá aktivace organismu v boji o přežití prospěšná, v současné době jsme ve stresu takřka neustále. Všeobecný shon a nároky na výkon nás totiž úplně pohltily. Ze všech stran tedy útočí „spouštěče“ stresu, jimž se říká stresory. Jde tedy o jistou daň za moderní civilizaci. Ovšem poněkud vysokou, neboť častý stres má dost negativní vliv na psychiku a navíc může vést k závažným onemocněním včetně rakoviny. Takoví Sanové (Křováci) v Africe tedy nemají splachovací záchod, televizi ani auto, nicméně psychicky a fyzicky na tom budou lépe než my. A jeden by řekl, že právě to je podstatné…

Stres nám může pomoci s produktivitou

Výše jsme uvedli, že tlak na výkon a shon na nás nepůsobí právě nejlépe. Na druhou stranu stres nám v tomto ohledu může pomoci, pokud netrvá dlouho a nejsme drceni nezvladatelnými úkoly. Náročný pracovní či školní úkon nás totiž mohou vystresovat, tedy aktivovat k dosažení cíle. Z toho vyplývá, že lze vlastně definovat stres pozitivní a negativní. V některých případech může být prospěšný, zatímco v dalších přináší pouze psychické a fyzické potíže. Těm druhým bychom se tedy samozřejmě měli vyhnout.

Stres a náš způsob stravování

Někteří lidé mohou sníst co chtějí a neztloustnou. Další jedí o poznání méně a mají slušnou „vanu“. Čím to? Organismus nestresovaného člověka daleko lépe pálí tuky! A je tu ještě další souvislost. Stres totiž zřejmě vyvolává i sama špatná strava. Tělo se tímto způsobem dožaduje živin (tzn. energie a stavebních látek) a říká nám: „Teď jsi do sebe sice nacpal pět burgerů a cítíš se plně, ale já potřebuju kvalitní živiny! Tady máš adrenalin a hormony a běž nějaké sehnat…“. Pokud tedy konzumujete opravdu nezdravou stravu, a přesto vám připadá, že jste zdravotně v pořádku, zamyslete se, zda náhodou nejste často napjatí, podráždění apod. Budete-li totiž dobře pozorovat sami sebe, stres vám může ukázat, co byste měli změnit, protože není váš nepřítel.

Stres pomáhá sportovcům

Sport je obecně považován za vynikající nástroj k tomu, hodit nás do psychické pohody. I sport (zvláště ten vrcholový) lze považovat za jistý druh stresu. Sportovce ovšem může vybičovat k lepším výkonům. Věnovat se fyzickým aktivitám je navíc zdraví prospěšné, takže v tomto ohledu se znovu nejedná o nic negativního. Pokud se sportovec dokáže s tlakem na výkon vyrovnat, stres je vlastně opět pozitivním stavem.

Chcete „zapařit“? Buďte ve stresu!

Víte, proč se nám líbí hlučná rytmická hudba? Lidské tělo totiž od pradávna bere hlasité zvuky jako důvod ke znepokojení a reakcí je aktivace. Pokud se tento proces spojí s tím, že se vám daná muzika líbí, vysvětluje to, proč na koncertech tak snadno „zapaříte“. A mnohdy nepotřebujete ani alkohol či jiný doping, ačkoli mnozí lidé se umí nakopnout pouze těmito způsoby. Vrátíme-li se ještě ke sportu, už víte, proč si sportovci před výkonem tak často pouští hlasitou hudbu? Mají pak více energie.

Stres, lži a video

Pokud rádi sledujete horory či hrajete brutální videohry, nemusí to nutně znamenat, že jste „divnej“. Leckdo vám sice podobnou věc může tvrdit, ale je to lež. Možná jen nemáte dostatek energie a potřebujete pořádnou stimulaci. Některé filmy a hry skutečně umí vyvolat stres a krátkodobě vás mohou nabudit, což možná také vysvětluje skutečnost, proč jsou podobné aktivity tolik oblíbené mezi dětmi. Holky a kluci ve „fastfoodové době“ zkrátka potřebují energii z jiných zdrojů než z jídla. Stres tedy může ukázat cestu i rodičům…

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Ženy při těle přitahují vystresované muže. Co je na tom pravdy?

Máte stres v práci? Odreagujte se!