Boty podle typu zaměstnání. Které jsou pro vás ty pravé?

Každému je určitě jasné, že není práce jako práce a do každé se hodí jiné oblečení. S tím souvisí i vhodná obuv. Které boty se hodí pro nejrůznější zaměstnání?

Když pracujete rukama

1. Teplo a pohodlí v zimě

Vybírat musíte nejen podle typu práce, ale musíte se řídit i aktuálním ročním obdobím. A protože babí léto je v nedohlednu a štěstí přeje připravený, je dobré se nejprve pobavit o obuvi vhodné na podzim a zimu, které jsou před námi. Na místě bude jistě, když sáhnete po zateplených druzích bot. Pokud jste muž činu a děláte rukama, seženete v hobymarketech klasickou pracovní obuv, která má navíc ještě kožešinovou podšívkou a tepelně izolovanou podešví. Víc než vhodné bude volit boty kotníčkové, neboť nebudete muset řešit přezutí, ani když klesne teplota pod bod mrazu. Sáhnout můžete také po zateplených holeňových bezpečnostních botách. Některé jsou vybavené navíc ocelovou tužinkou ve špičce a stélkou.

2. Vzdušnost v létě

I když už se letos patrně letních teplot nedočkáme, zapomenout bychom na vhodnou letní pracovní obuv neměli. Jestliže se teploty šplhavý výše, je třeba noze rozhodně odlehčit. V letních měsících volte proto obuv lehkou a vzdušnou. V obchodech (ještě i teď ve výprodeji) seženete nejen pohodlné, ale hlavně lehké pracovní sandály. Ty dražší, neboť na obuvi byste určitě šetřit neměli, mají i perforovaný svršek pro zvýšenou ventilaci. Když si dáte práci s výběrem a zeptáte se obsluhujícího personálu, jistě vám poradí s výběrem. Doporučujeme obuv s pohodlnou antistatickou stélkou se systémem kontroly pocení. Ano, i v novodobých botách jsou už vymakané technologie, které umí vašim nohám udělat moc dobře.

Pro ty, co v práci hodně stojí a chodí

Chůze i stání jsou pro nohy velkou zátěží. Proto pokud jste ve vaší práci neustále „na nohou“, bude pro vás nejlepší kvalitní zdravotní obuv, která vám pomůže pracovní dobu přečkat bez úhony a bolesti. Skvělá je zejména pro číšníky nebo muže stojící u pracovních strojů. Mnoho mužů trpí díky špatné chůzi nejrůznějšími potížemi např. spojenými se špatným našlapováním apod. V takovém případě musíte nutně sáhnout po obuvi s kvalitní pevnou podrážkou. To neznamená, že vaše boty budou celé „jako z oceli“, naopak. Výsadou zdravotní obuvi je, že myslí na všechny možné neduhy a řeší korekce. Zatímco podrážka může být vyztužená, svrchní část je většinou odlehčená a prodyšná, což pomůže cirkulaci vzduchu a nohy se vám nezdravě nepotí. Pokud si půjdete vybírat do obchodu takovou obuv, vsaďte raději na tu certifikovanou ortopedickou. Ta má totiž většinou stélku z korkové směsi a vršek z kvalitní lícové ušně.

My muži nejsme v nakupování obuvi takoví fajnšmekři jako ženy. Zpravidla nám postačí dva až tři páry bot. Když chcete spojit příjemné s užitečným a nemusíte do práce chodit v obleku, můžete si pořídit takové boty, které využijete nejen do práce, ale i na výlet do hor. Zvolte si pohodlné pracovní polobotky. Ideální jsou třeba pro řidiče. Budete se v nich cítit dobře nejen za volantem, ale i na procházce s rodinou. Pokud rádi chodíte po horách, pak sáhněte po trekové obuvi. Hodí se dobře jak i ke sportovnímu obleku, tak k džínám či vycházkovému oděvu. Její výhodou je to, že je odolná proti vlhkosti, vyniká skvělou nasákavostí a vysychavostí.

Když chodíte často na jednání

Zapomenout nemůžeme ani na úředníky a podnikatele, kteří tráví pracovní čas v obleku a stylové oděvi. Výběru pánské společenské obuvi je potřeba věnovat stejnou důležitost jakou kladete na výběr pánského obleku. Boty se musí k obleku hodit barevně i tvarově. (Barevně by měly ladit i s barvou opasku.) Rozhodně nezapomínejte při výběru na pohodlí. Nestačí dobře vypadat, ale také se musíte dobře cítit. Ostatně na tom se projeví i výsledek vašeho jednání. Manažeři tráví ve společenské obuvi i dvanáct hodin denně. A to je stejně namáhavé jako při práci číšníka. Do zaměstnání je určitě vhodnější matný vzhled obuvi. Pro slavnostnější příležitosti volte lesklé. Přednost vždy dejte kůži. V umělých materiálech se člověk cítí často nepohodlně a nohy se v nich nepříjemně potí. K pánskému obleku doporučují stylisté kožené boty se šněrováním.

Ještě pár rad pro všechny

Muži s menší postavou by se měli vyvarovat nošení bot s prodlouženou špičkou. Sice je to moderní a boty vypadají dobře, ale menší postavu opticky ještě sníží. A to rozhodně není dobré.

Společenská etiketa praví, že obuv bez šněrování, takzvané mokasíny, se nosí pouze k volnočasovým kalhotám a sakům nebo k džínám.

Pokud budete nosit pánskou společenskou obuv často, např. jako obchodní zástupce, nedoporučuje se vybírat obuv s podešví z pravé kůže. Podešev totiž takový nápor většinou nevydrží a rychle se prodře. Obuv s koženou podešví se používá zásadně jen v interiéru, tedy v kanceláři.

Na závěr: Jak si boty v obchodě zkoušet?

Když si vyberete své favority, je třeba je správně vyzkoušet. Vždy boty rozšněrujte. Ano – celé! Až pak si je obujte na nohy. Pohodlnost otestujete tak, že nesmí být těsné a při posunutí nohy tak, že se prsty dotýkají špičky bez jakéhokoli náznaku deformace. Za patou v takovém případě musí být alespoň trochu místa. Pak tkaničky utáhněte a zašněrujte. Zvláštní pozornost a důslednost věnujte nártu a kotníku. Pak se v nich projděte po obchodě. Dejte si čas. Budete je nosit několik hodin denně. Zkuste si také pokleknout. Jazyk boty by se neměl hýbat ani nikam ujíždět. Nesmí vás nic tlačit ani nic překážet. Jakýkoli takový náznak je špatně. V šířce boty byste měli mít trochu vůle. Nohy se při dlouhodobém chození či stání rozšiřují (natékají).

Tak a teď už směle na nákupy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Troje NEJ boty do sychravého počasí!
Revoluční výrobek: Boty, které padnou každému