Blíží se konec Uberu? Tahle firma má spoustu problémů!

Sexuální harašení, znásilnění, kontroverzní výroky i neuspokojivé hospodaření. S tím vším má Uber velké problémy. Podaří se mu je vyřešit?

Není to zase tak dávno, co byl Uber považovaný za geniální startup. Dokázal najít díru na trhu a jednoduchým nápadem uspokojit zákazníky ve Spojených státech a postupně i v mnoha dalších zemích. Jenže nic netrvá věčně a nad kdysi obdivovanou firmou se povážlivě stahují mračna. A nejde jen o nekonečné spory o to, zdali je tento princip podnikání vůbec legální. Kterých největších přešlapů se zřejmě fatálními důsledky se zástupci Uberu dopustili?

Sexuální selhání

Před třemi lety se odehrál dost strašný případ, kdy v Indii řidič Uberu znásilnil zákaznici. Což je dost hrůzné samo o sobě, ale Eric Alexander, prezident Uberu pro Asii a Afriku, se to nebál posunout ještě o kousek dál. Podařilo se mu totiž získat a následně zveřejnit lékařské záznamy o znásilněné ženě, čímž chtěl dokázat, že se jedná o podvod a spiknutí ze strany konkurence a k žádnému takovému činu vlastně nedošlo. Nedávno byl sice Alexander vyhozen, to je však jen malý trest za takto neuvěřitelné chování…

Je to jen několik měsíců, co na veřejnost prosákla i interní informace o tom, že v technologických firmách je prý sexismus systematický. Což je možná pravda, ale když to někdo z HR řekne v rámci pohovoru uchazečce, docela to zabolí. Zvlášť v tak nepokrytě sexistické společnosti, jakou Uber bezpochyby je, což se ukázalo nedlouho předtím – letos v únoru totiž inženýrka Susan Fowler, která pro Uber pracovala, zveřejnila důkazy o sexuálním obtěžování a diskriminaci, kterým musela čelit.

Rozpadající se management

Nedávno se Uberu kompletně rozpadlo vedení. V březnu odešel provozní ředitel Jeff Jones po pouhých šesti měsících ve funkci, koncem května ho následoval finanční ředitel Gautam Gupta, který se ve firmě ohřál o poznání déle – celé čtyři roky. Teď se však rozhodl opustit potápějící se loď, čemuž se nikdo nemůže divit. A to přestože se mu oproti loňsku podařilo umazat skoro 300 milionů dolarů z červených čísel, v nichž se Uber dlouhodobě pohybuje. Téměř poslední postavou v klíčových funkcích tak zůstal spoluzakladatel a výkonný ředitel Travis Kalanick. I na něho ovšem došlo.

Po všech zmíněných průšvizích došla investorům trpělivost a hlavní tvář projektu dotlačili k rezignaci. A nelze se jim divit, být investorem Uberu totiž vyžaduje docela nervy. 1,4 miliardy dolarů příjmů a 2 miliardy výdajů nejsou zrovna ideální čísla a důvěřiví podnikatelé už do téhle firmy nacpali přes závratných 13 miliard dolarů! A návratnost je stále v nedohlednu.

Ani samotný Kalanick nemá jistě svědomí úplně čisté. Nedávno se s jedním ze „svých“ řidičů otevřeně pohádal, protože muž nesouhlasil s jeho firemní politikou. Kalanick mimo jiné tvrdil, že když rok pro jeho zaměstnance není dostatečně těžký, tak udělal chybu. Sympaťák! A navíc i očividně sympatizoval s Trumpem a nabízel se, že by pro něj pracoval. Není divu, že po těchto extempore spousta řidičů od Uberu odešla.

Může se Uber změnit či zachránit? Podle některých odborníků jen těžko. Je totiž založen na mezerách v zákonech, ne-li přímo na jejich porušování. Přeměna ve zcela legální a bezproblémové podnikání by proto byla velmi obtížná, když ne rovnou nemožná. Co si o této zvláštní firmě myslíte vy? Jezdíte Uberem rádi? Řešíte jeho trable? Napište nám do komentářů!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:

Jak chce Uber vymýtit taxikáře

Jak nám v seznamování pomáhají technologie? Prozkoumejte nejnovější trendy!