Blíží se invaze robotů? Právě vznikl tenhle neuvěřitelný typ robota!

Budoucnost je za dveřmi. Všechny apokalyptické vize se pomalu naplňují. Terminátor jak podle Jamese Camerona je hned dalším krokem. Anebo ne?

Iluze života

V Japonsku – kde jinde – vynalezli zcela nový typ robota. Má lidský obličej, který se nepodobá ani muži, ani ženě. Humanoidní tělo je prozatím očividnou konstrukcí, až na silikonem potažené ruce. Robot se jmenuje Alter a jeho největší novinkou je vlastní nervová síť, díky které se může pohybovat zcela samostatně, bez ovládání ze strany člověka. Tato síť totiž funguje podobně jako lidský mozek a díky reakcím jednotlivých chemikálií umožňuje umělé bytosti vytvořit iluzi života.

I přes tělo složené z mechanických součástek se Alter pohybuje poměrně plynule. Jeho pohyby se odvíjejí od senzorů, jež monitorují jeho okolí. Když se změní podmínky v jeho prostředí, změní se i pohyb. A právě ten je podle japonských vědců klíčový – co se hýbe, vypadá jako živé. A to přestože sestává pouze z umělých součástek. Takto realisticky se pohybující stroj tu ještě nebyl!

Asi aby byl Alter ještě o něco úchylnější, dali mu jeho konstruktéři do vínku zpěv. Ten zní jako hluboké mručení, podobné oscilaci zvuků a navázané na pohyby jeho prstů. Podívejte se na přece jen trochu děsivý zázrak techniky ve videu:

Proč nás Alter tak děsí?

Neříkejte, že jste při pohledu na Altera úplně v klidu. Vidět něco takového je prostě znepokojující. A víte proč? Japonský profesor robotiky Masahiro Mori tenhle fenomén pojmenoval už v 70. letech. Označil ho termínem „uncanny valley“, což se v češtině ujalo pod trochu kostrbatým názvem „tajemný val“.

Moriho teorie spočívá v tom, že ke strojům cítíme tím víc pozitivních emocí, čím víc se podobají člověku. Do jisté míry to shledáváme roztomilé. Na určité úrovni podobnosti člověka ovšem nastane dramatický pokles sympatií – to když se roboti začnou člověku podobat hodně, přesto se však stále očividně jedná o stroje. To je právě onen tajemný val. Ten je překonán ve chvíli, kdy jsou stroje těžko rozeznatelné od člověka, neboť pak nastupuje empatie jako mezi normálními lidmi.

Moriho teorie dává na první pohled smysl. Lidé se snaží technologie stále zdokonalovat, ty se však od určitého bodu mohou začít jevit jako ohrožující. Ve chvíli, kdy se očividné rozdíly mezi člověkem a technologií smažou, přichází uklidnění. Tenhle koncept se nikdy nesetkal s plným přijetím odborníků, a to hlavně kvůli míře zobecnění. Musíme ovšem přiznat, že na tom něco je.

Jak na vás Alter působí? Souhlasíte se současným vývojem technologií? Nebo už jen čekáte, kdy vám na dveře zaklepe mechanický Arnold z budoucnosti? Napište nám pod článek.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Žijeme v budoucnosti. Tady jsou důkazy!

Roboti ve filmu. Ve kterých filmech jsme je mohli obdivovat a proč?